Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Dzięki znowu się czegoś nauczyłam :wink: i tak zmarnowałam trzy lata kocie odpady zwirkowe :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:3

A może bukiecik suszonych różyczek the Fairy, trochę rozwieje zimowe smutki ?

Obrazek
Albo lawendowy wianek ?

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu :wit.
Zadam Ci pytanie nie ogrodnicze, choć dotyczy talerzyka w kwiatki.
Skąd pobierasz ustrojstwa do wieszania talerzy na ścianie :?:
Bardzo takich potrzebuję.

;:196 Jagoda
PS. Wianeczek autorski :?:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze, że potwierdziłaś zastosowanie kociego żwirku :D Sama mam problem raczej odwrotny-glina zatrzymuje za dużo wilgoci, ale wiele osób się męczy na piasku. Gdzieś slyszałam o kocim żwirku, a nie miałam pewności, czy czegoś nie pomyliłam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mnie się wydaje, że wianek wisi na niteczce, a talerzyk to aktycznie dla mnie zagwozdka.
Ja u siebie wieszam bardzo niewiele, bo małżonek nie chce robić dziur w ścianach :wink:
Mufko, czy wianuszek robiłaś sama? Masz u siebie tyle lawendy, że podejrzewam, iż to własnoręczne dzieło?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

...ja też myślę, że to dzieło Mufki....tyle lawend ona by na kompost nie wywiozła........a ja zadam pytanie czy ten wianek uwity na stelażu czy z samych lawend :?:
...STIPA też musi być u mnie...rozbraja swoim widokiem....
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3

Kochani, dziś kolejny słoneczny dzień. Na mojej nieogrzewanej, przeszklonej werandzie było 20*C i wszystkie młodziutkie, świeżo wykiełkowane roślinki prężyły się, z radością wyciągając główki do słońca :D

Jaguś na pytanie nieogrodnicze wysłałam pw, a tutaj zdjęcie dla Wandzi , żeby pokazać jak to działa. Mam trzy różne rozwiązania, ale właściwie wszystkie oparte na podobnej zasadzie. I wszystkie równie skuteczne:

Obrazek

Jagodo, Wandziu i Krysiu bardzo mi miło, że tak wysoko oceniacie plony lawendy na moich rabatach, jednak wianuszek nie jest z moich zbiorów, bo potrzeba na jego uplecenie zbyt dużych ilości fioletowego kwiecia, a przecież nie mogłam do cna ogołocić rabat ! :?

Bardzo proszę Krysiu, oto zdjęcie wianka 'od kuchni'. Poprzednio był awers, teraz lawendowy rewers :

Obrazek

Kolorek trzyma 'jak drut' - Jagódko to coś wymarzonego dla Ciebie :wink: A co za zapach ;:oj Przy najmniejszym dotknięciu unosi się w całym pokoju. Przy okazji wywożenia szałwii taczką, Ewa-Constancja marzyła, by robić z niej wianki. Co prawda suszona szałwia ładnie zachowuje kolor, jednak robi się bardzo krucha i niepozorna, więc nie wiem czy umiałaby sprostać lawendowej koleżance urodą.

Ewo majowa koci żwirek betonitowy, to skarb w każdej postaci : zużyty na kompost, nowy od razu pod rośliny. Oczywiście doskonały na piaski, ale zwartą ciężką ziemię też doskonale rozluźnia i nieco odkwasza.

Krysiu jak uda mi się znaleźć siewki stipy zagubione jesienią i o ile im udało się przeżyć /a z tym może być niestety gorzej/ to oczywiście możesz liczyć na sadzonkę.

Mam serdeczną prośbę do Wszystkich, którzy prosili mnie o sadzonki : bardzo serdecznie proszę wyślijcie mi pw z przypomnieniem o jakie prosicie i ile sztuk. A także koniecznie adres do wysyłki :D
Postaram się w miarę możliwości wszystkich obdzielić sprawiedliwie tym co mam. Bardzo ułatwi mi to pracę - z góry dziękuję :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie omieszkam się przypomnieć :wink: Jeżeli się znajdą siewki, poproszę o trawę Stipa brachytricha i kłosowiec, prosiłam też o szałwię. Wiem, czemu się u mnie nie sieje-obcinam kwiatostany :roll: Przyjrzyj się zdjęciom z mojego ogrodu, wybierz coś, czym mogłabym się zrewanżować :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

To ja bym chciała podobny zestaw jak Ewa :) i jeszcze mam nadzieję na obiecany miskant "Krwisty cud"... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Marysiu .... ja nic nie chcę .... :;230 :;230 chcę tylko napisać, że
dziękuję za wszystkie zdjęcia i Twoją cierpliwość dla nas .... ciągle marudzących
i zmęczonych zimą tej wiosny :;230
Wianuszek ?. podziwiam i troszkę zazdroszczę zapach ;:180
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny ten wianek i juz się zastanawiam z czego by tu zrobic co mam w ogrodzie latem aby oczy cieszył zimą :wink: o lawendzie nawet nie myśle bo dopiero mała. ale te suszone różyczki? czemu nie :)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewuniu, z różyczek też możesz śliczny wianek zrobić i cieszyć się nim do następnego sezonu. Musisz go tylko uwić ze świeżo ściętych róż i na czas suszenia zawiesić w przewiewnym i najlepiej ciemnym (żeby zachować kolor) miejscu. Dodatkowo, żeby uniknąć brzydkiego zwieszania się różanych główek powieś wianuszek "licem" do dołu.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ewciu ;:196 będzie co robić latem :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witajcie, dziś pochmurno dla odmiany, słonka tyle co na lekarstwo, a my wybraliśmy się na działkę, żeby sprawdzić czy nad rzeczką są już bazie, ale nie było...

Ewo majowa i Ewo gajowa
dzięki za pw ;:196

Majeczko ;:196 ;:167 Ty to jesteś skarb prawdziwy: nic nie chcesz, dziękujesz, podoba Ci się ;:oj Po prostu anioł, nie człowiek, nawet pogoda Cię nie zniechęca, jak Ty to robisz ? ;:170 Buziaki i mam nadzieję, że odwiedzisz nasze niskie progi w drodze do rodziny. A jeszcze lepiej wybierzcie się na cały dzień tylko do Wilkowyi / bez odwiedzania rodziny/, to sobie pogadamy. ;:173

Ewo w wianek można uwić, tak jak radzi Constancja z samych różyczek, ale nie tylko. Prześliczne wychodzą z różyczek the Fairy i hortensji - widziałam, że masz hortensje. My co roku ich używamy do dekoracji zimowych - są rewelacyjne ! Dodawałyśmy też niebieską perowskię, tawułki, kłosowiec, jeżówki. Już sama nie pamiętam, ale różne kwiaty i trawy, co roku inaczej. :heja

Ewo Constancjo
dzięki za pw ;:196

A oto jakie widoki zastaliśmy dziś na działce. Wszystko pod grubą śnieżną pierzynką:

Obrazek

Kłosowiec zimową wiosną, też wygląda bardzo dekoracyjnie:

Obrazek

Stipa brachytricha dzielnie mu sekunduje :

Obrazek

A to moje ukochane wierzby z nad rzeczki :

Obrazek

Obrazek

I sama rzeczka :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Widoki nadal iście zimowe, a rośliny zaklęte pod białym puchem. Pewnie niecierpliwą się nie mniej niż my :wink: Jeśli przyjście wiosny się opóźni, rośliny będą musiały w przyspieszonym tempie wszystko nadrobić...
Z pewnością wyjazd na działkę rozbudził wielkie nadzieje na kolejny sezon i sprawił wiele radości, mimo permanentnej zimowej aury? ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”