Mój ogród przy lesie cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Michal M
200p
200p
Od: 8 sty 2013, o 09:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.8

Post »

Tajko :wit , piękny ogród. Masz niesamowitą kolekcję roślin i z pewnością mnóstwo pracy przy nich. Będę zaglądał częściej. Widzę, że masz też niezłą kolekcję kociaków :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu dzwonek Thorpedo kochana. ;:306 ;:306 ;:306

Aniu witaj. :wit W naszym klimacie bez problemu zimuje tylko lawenda lekarska, wąskolistna angustifolia, tak mi się wydaje.
U mnie rośnie już 10 lat.
Może nie jest tak efektowna, jak francuska, czy inne nowości, ale jest pewniakiem. ;:108
Musi rosnąć jednak w pewnym słońcu, tak z moich obserwacji wynika. :D

Michale witaj. :wit
Dziękuję, że odwiedziłeś mój wątek .
Pracy tak bardzo dużo nie mam, gdyż przystopowalam z sadzeniem roślin, a rabaty są wyłożone korą, żeby chwasty nie rosły i gleba trzymała wilgoć.
Najgorsze jest koszenie trawy w sezonie co tydzień, czego bardzo nie lubię.
Pozdrawiam i zapraszam ponownie. :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Tereniu , masz niesamowicie piękne lawendy. Moje są wiekowe , już nie takie łądne , tym bardziej , że w poprzednim roku solidnie przemarzły. Zrobiłem dwie doniczki sadzonek , może coś z nich będzie. Na jesieni nieżle już rosły, podwoiły swoje rozmiary. Zgadzam się z Twoimi obserwacjami, dużo słońca i dolomit pod korzeń. Ja też mam tę ''zwyczajną'' , 2 marketowe nie przetrzymały. :uszy
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Tajeczkozima to dobry czas, mogę na spokojnie jeszcze raz pooglądać Twój Zaczarowany ogród ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tajko :wit
Taka lawenda urosła Ci z nasion :?: ;:oj
Widzę, że naprawdę opłaca się siać- nie dość, że o wiele taniej to efekt wielce pożądany
Brawo ;:138

Co siejesz w tym roku? ;:204
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tereniu oglądając Twój ogród ciągle widzę coś nowego,a uludka tak jak pisałam nie chce rosnąc nigdzie już ją posadzłam koło róży i ma jeden ogonek ,ostatnia szansa nie będzie rosła żegnamy się ;:14
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu bardzo lubiłam przed laty, gdy zakładałam ogród hodować byliny z nasion, nawet nie źle mi to wychodziło.
Jednak jeśli chodzi o sadzonki, to jestem zupełny laik. ;:223
Próbowałam kiedyś ukorzeniać róże, ale żadna mi się nie przyjęła, tym bardziej Ciebie podziwiam.
Moje lawenda także już wiekowa, ale jeśli nawet przemarzną końce pędów, to po wiosennym przycięciu ładnie się regeneruje.
Ta rosnąca w półcieniu ma się o wiele gorzej, ciągle obiecuję sobie ją poprzesadzać, ale zawsze coś innego jest do zrobienia. :)

Beatko jak miło, że jesteś . ;:196
Do zobaczenia niebawem, pa, pa. :wit

Anusiu lawendy z całą pewnością są z własnego siewu, tak, jak ponad połowę bylin w moim ogrodzie, ale to już przeszłość.
Teraz ewentualnie coś dokupuję w postaci sadzonek, a wysiewaniem się nie bawię.
W ubiegłym roku wysiewałam tylko pomidory i paprykę, a w tym także kupię sadzonki.
Życzę powodzenia w wysiewaniu roślin, to nic trudnego. ;:108
Nasionka lawendy przed wysiewem przechowywałam w lodówce, w wilgotnym piasku, tak, jak było napisane na torebce, gdyż forum nie było i nie miałam skąd czerpać wiedzy. :)

Marysiu no nie wiem, co ta ułudka sobie u Ciebie ubzdurała i strzela focha, przecież masz takie cudowne rośliny w ogrodzie.
Ja tak miałam z bzem koralowym.
Trzy razy sadziłam i trzy razy usechł, a przecież on nie wymarza i dałam sobie spokój.
Spróbuj jeszcze przesadzić do cienia, może tam będzie rosła. :)

Pora na zielony kolor w moim ogrodzie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Piękny pąk tulipanowca i dorodne hosty,Tereniu i wszystko co rośnie w ogrodzie ;:138 ;:138 ;:138 toż tego uparciucha mojego z cienia przesadziłam do półcienia ;:62
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko te łany lawendy są wprost bajeczne, niesamowicie wyglądają...... jednak rośliny w dużych grupach nie mają sobie równych :D
Hosty powodują tęsknotę za wiosną.... taka świeżutka, soczysta zieleń..... piękne
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tereniu,nie wiem jaki gatunek mam lawendy,ale moja ma słońce po południu i radzi sobie całkiem dobrze.W ubiegłym roku obciete gałazki wsadziłam wiosną bezposrednio do ziemi i ukorzeniła się.Kolezance dałam,tez tak zrobiła, przez sezon miała ładna sadzonkę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

tade k pisze:Tereniu , masz niesamowicie piękne lawendy. Moje są wiekowe , już nie takie łądne , tym bardziej , że w poprzednim roku solidnie przemarzły. Zrobiłem dwie doniczki sadzonek , może coś z nich będzie. Na jesieni nieżle już rosły, podwoiły swoje rozmiary. Zgadzam się z Twoimi obserwacjami, dużo słońca i dolomit pod korzeń. Ja też mam tę ''zwyczajną'' , 2 marketowe nie przetrzymały. :uszy
Tadziu, a może te stare krzewy dobrze byłoby podzielić?
Może wypróbuj na jednym.

Tajeczko, hostowisko robi wrażenie. Najfajniejsze jest to, że w nózkach są roslinki płożące. Lubię taki zagospodarowany każdy skrawek ziemi :D
Też tak próbuję
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Tereniu , hosty bajeczne ;:oj Bardzo ładnie wybarwione i nawet dziurki nie mają. Chociaż tyle pożytku z piasku mamy , że ślimorów mało. Róże i mi nie wychodzą , nawet jednej nie mam z patyków.
Gosiu , nie da rady podzielić lawendy , z ziemi wychodzi jedna łodyga , reszta krzaka na wierzchu . Nie chcę ich ruszać , niech siedzą . Widziałem zdjęcie z siedemnastoletnią , wysoko była sucha , wyglądała majestatycznie , może i moje sędziwego wieku dożyją. Połowę już mają. :uszy
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Uwielbiam hosty do pierwszych upałów, są soczysto zielone i mają wiele wigoru ale po kwitnieniu tracą wiele zapału. Czy Ty Tereniu też masz takie obserwacje?
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Teresko masz dorodne hosty i patrząc na takie widoki to już się tęsknota wywołana!
Na wiosnę z niecierpliwością wyczekuję pierwszych czubeczków bo dość późno przebijają się -no ale później to już z każdym dniem coraz wspanialszy widok.No do momentu zanim jakiś ślimaczysko się dorwie :roll:
Kępy lawendy też wspaniale wyglądają a i zapach też zapewne jest milusi :wink:
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Tajko z przyjemnością spoglądam na letnie wspomnienia. Wiele tych niebieskości uzbierałaś, też lubię ten kolor. Pięknie kwitną iryski, u mnie niestety wyginęły. Wielkie kępy lawendy robią wrażenie, wspaniale się prezentują, również róże w ich towarzystwie świetnie wyglądają, hortensja pnąca też ma pole do popisu, może rosnąć bez ograniczenia a ja muszę co roku swoją solidnie przycinać. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”