Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

Marysiu ja z lasu też znosiłam rośliny, głównie paprocie ale na szczęście z paprociami przyniosłam zawilce i jerzynę ;:306
Asiulka mi sie ten wielosił tez bardzo podobał, już od dłuższego czasu i w końcu go spotkałam, tylko żałuję że nie kupiłam odmiany o białoobżeżonych listkach ...no jakaś pomroczność mnie chyba opętała ;:223 ;:223
A dziś byłam w mieście, miałam trochę czasu więc pochodziłam po brico... ale nic dla mnie, potem zajrzałam do agrocentrum...tam zdecydowanie więcej i ciekawsze rośliny. Wzięłam 3 rhododendrony, nieduże bo do 30cm. wysokości ale cena 7zł. bardzo atrakcyjna a roślinki przeze mnie poszukiwane i przy dobrej opiece ładnie się rozrosną.Taką małą Rubiconde kupiłam 3 lata temu a teraz to spory krzew i jest obsypana olbrzymimi pąkami :D
A dziś kupiłam :pearce's american beauty, percy wiseman i cunningham's white, były polecane przez jedną panią którą odwiedziła Maja ze swoim programem, strasznie się z nich cieszę, już są zasadzone :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu jeżyna jest groźna, ale w lesie, a zawilce chciałabym żeby przynieśli ale może wyplewili :;230
Nie mam brico ;:185 , ale i tak jeszcze nie mogę pofolgować sobie z kupnem roślin bo mam inne wydatki, które kiedyś może przyniosę profity na kwiatuszki :D
Zapomniałam pochwalić wielosiła, a przede wszystkim pieseczki ;:167
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu kupić zawsze chciało by się dużo ale wydatki zawsze ograniczone. Ja do jesieni stopuję z zakupami, mam zamówioną przesyłkę i plan kupic magnolię i tyle, chcemy zrobić porządek z tarasem...bo chyba ze 3 lata się do tego zabieramy i już wiem ile nas to wyniesie ;:224

Ale w tym cała atrakcyjność ogrodu, żeby ciągle coś w nim robić, sadzić itp :D Ja wczoraj urządzałam rabatę pod orzechem...musze obfocić...choć nie bardzo jest jeszcze co. Nasadziłam różnych funkii, brunerę, języczkę, podzieliłam też kokoryczkę i powsadzałam, trochę paproci i jeszcze tawółkę i serduszkę...myślę że powinno być ładnie, zostawiłam kawałek pod zamówioną paproć wietlicę.
Najważniejsze ,że choć w nocy przymrozek leciutki to dni zapowiadają się coraz cieplejsze :tan I trawa zaczyna się pokazywać...już zaczynałam wątpić czy powschodzi :shock: ale jest już taka dwucentymetrowa szczecinka :heja boziu cieszę się z tego jak bym pierwszy raz trawę siała...ale tak od nowa urządzać to jednak frajda ;:138
Lecę podlać tą szczecinkę i zrobić jakieś fotki...rabarbar mi się rozwija :D Będzie nawóz ;:172
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

No to foto poczynione, wczoraj zrobiona rabatka, co prawda nie wiele widać ale tak na przyszłość do porównania
Obrazek Obrazek

W tunelu jedna strona już zagospodarowana, mam nadzieję że nowalijki wyjdą szybko...no i rabarbar, ładnie opielony...niech idzie w liściory :tan
Obrazek Obrazek

I troszkę kwiatuszków
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Troszkę pączków

Forsycja ...tak sobie ją wymyśliłam i rośnie i kwitnie ;:215
Obrazek Obrazek

I nasz kot...zaczynam myśleć ,że się zna na ogrodnictwie bo łazi za mną krok w krok, przygląda się i sprawdza ;:204
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cunningham's white mam 3 rok-jest cudny ;:215
Maluszka za 7zł też kupiłam,a w tym roku jako pierwszy rozwija megaśne różowe pąki :tan
Dorotko-forsycja na kiju? :wit
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kasiu ,ale szalejesz z zakupami ;:63
A powiedz mi,kochana,dlaczego taki ''remament'' zrobiłaś z ogrodzie?
Cudnie będzie.Już pierwsze kwiatuchy są ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Porządku w tunelu to Ci zazdroszczę, bo u mnie mnóstwo doniczek z roślinami, Chociaż po kolejnej nocy z przymrozkiem nie wiem ile ich jeszcze zostanie ;:oj Ani się obejrzysz, a nowa grządka zarośnie roślinami. Sporo już kwitnie i to cieszy, a piwonia zaraz zakwitnie, to pewnie jest ta majowa? Mam ale pierwszy rok i pewnie zakwitnie za jakiś czas :D Ładnie sobie wymyśliłaś forsycję :D
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Asiuta cunningham's white za mną chodziła od dawna bo widziałam u znajomej, ona ma okaz chyba 6 letni no cudo ;:oj I stwierdziłam że mam czas i poczekam aż urośnie i tak będzie cieszyć ;:215
No a forsycja na kijku...no mam coś z tymi kijkami ;:306 teraz jak ja bardziej przytnę to za rok już powinna być bardziej kula.
O Dorotke się nie obrażam ;:224 ;:196

Jolu taka pierestrojka bo od dwóch lat po dużych burzach ogród był pod wodą...raz to było wody powyżej kolan ;:185 a skoro mieli nam zakładać oczyszczalnie...stwierdzili że najlepiej na środku ,to wykorzystaliśmy moment i stwierdziliśmy ze nawieziemy ziemi i podniesiemy cały ogród. I tak już od ubiegłej wiosny nic nie sadziłam co mogłam to przesadzałam w jeden kąt ogrodu, jesienią iglaki zostały wykopane. Dobrze się złożyło że robili drogę i kopali rowy więc ziemi nawieźli, troszkę zebraliśmy podwórka żeby utwardzić i tym sposobem poziom podniósł się w najniższym miejscu myślę że o ok 1m. Trzeba było w miarę wypoziomować....choć są jeszcze niedoróbki ale jeszcze dowiozę trochę ziemi, rozplanowałam miejsce pod rabaty, pod ścieżki, wysiałam trawę, poprzesadzałam rosliny z "kąta" bo tam też trzeba było równać żeby ustawić tunel. I tym sposobem mam nowy ogród....mało jeszcze na ogród wyglądający ale dobrze się zapowiada...jeszcze jakaś wygrana w lotto by się przydała i będzie ładnie ;:215
A zakupy...kupiłam kilka roślin które potrzebują czasu zeby urosnąć, wczoraj przyszły hortensje:dębolistna black porch i ogrodowa libelle, akant śródziemnomorski i moje największe mażenie gunnera olbrzymia. I koniec zakupów...choć chyba skuszę się na magnolie, bo ładne drzewka takie do 1m wysokości widziałam wagrocentrum po 25 zł....jak będę to może mi wsiądzie do samochodu ;:224

Marysiu doniczki stoją z drugiej strony ;:306 ale u mnie nie było takich przymrozków, jednoroczne na razie okupuja okna w domu. Już myślałam żeby je wynieść ale na majówkę zapowiadają znowu pogorszenie.
A piwonia jest majowa...taka mocne bordo, ile ja jej rozdałam jesienią bo miałam 4 olbrzymie karpy...ale mogę ci jeszcze dać taką kwitnącą ;:108

No a że pogoda to idę popodlewać i brać się do roboty i sadzenia :heja
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:131 ;:223 ;:180 przebacz ;:180 :wink: :lol:
Wysyłka po wekendzie-mam już listę przygotowaną i kartonik :lol:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Przebaczam...to dlatego że tak pędzisz ;:124
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu ja już też tunel sprzątam i na pierwszy ogień poszły rośliny na skalniak, ale jest tego jeszcze bardzo dużo. Piwonię jak masz w nadmiarze to chętnie... poproszę ;:180 Nie miałam żadnej będę mieć dwie :heja
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu po minięciu zagrożenia przymrozkami tunele opustoszeją, ja też codziennie coś wysadzam, i niedługo zamieszkaja prawowici mieszkańcy...pomidorki :tan Choć moje coś marne w tym roku, nie wiem czemu ;:131 Będę musiała coś dokupić chyba :roll:
Prawdę mówiąc słońce, przynajmniej mnie tak już oswoiło, że nie wyobrażam sobie zimna i przymrozków.
Deszczu by się przydało ;:180 Wczoraj u mnie tylko po choryzoncie się przesówał i pare kropli kurz przyklepało ;:222
Ale co nieco na tej wodzie z węża żyje ;:306
Słonecznica codziennie pięknie rozkwita...nie przeszkadz jej fakt, że ciągle mieszka w doniczce ;:224
Obrazek Obrazek

No i naradka się budzi do życia
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu nie żałujesz roślinkom wody to się odwdzięczają ;:215 moja delosperma poszła na skalniak, ale też widziała żółte pąki. Jak to dobrze że zrobiłam sobie sadzonki, bo coś ta zima im nie posłużyła. Moje floksy coś nie kwitną w tym roku, a może jeszcze czas :?:
Niestety deszczu dalej ani kropli ;:185
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu floks pokazał pierwsze kwiatki, reszta w pąkach dopiero.
A deszcz na gwałt potrzebny ;:303 Dziś też już popodlewałam, trawnik pryskam dwa razy dziennie, wczoraj powsadzałam karpy dalii...wyczyn to był żeby rydelek wbić ;:159 i choć moczyły się to popodlewałam bo przecież sucho i twardo a słońce smaży ;:222
A delosperma...jeszcze nawet nie wsadzona, nie myślałam o zimie, ale dużo czytałam i trzeba je ponoć lekko okryć.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu delospermę nie tyle okryć co nakryć szybką albo plastikowym daszkiem, bo ona nie wymarza tylko nie lubi zamakać bo wygniwa. Taka jakby krótkowieczna bylina :D Ciemno zachmurane, ale parę kropelek spadło ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”