Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

Cudowne ornitogallum...czy długo pokwitnie? widziałam je w ogrodnictwie i się nad nim dla siebie zastanawiam czy wziąść bo cena nie jest zbyt niska?

Eszychnanthus piękną ci niespodzianeczkę zrobił...chuchaj i dmuchaj aby pąków nie pozrzucał, bo czasem przy samym końcu przed rozkwitem bardzo lubi je pozrzucać :wit .
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu u mnie zielonych dużo-wszystkich zapewne bym nie straciła a tym co mam to z Tobą akurat chętnie bym się podzieliła :) A Hojoza? Raczej mnie nie dotyczy. Mam jedną Carnoskę-staruszkę poczciwą, miałam jeną dwukolorową od Pati, ukatrupiłam...ech-postanowiłam ostatnio, że nie będę chwytała się wszystkich zielonych, jakie wpadną mi w ręce, tylko tych, które chwycą za serce :)
To prawda, Aluniu, pąki na Aeschynantusie to prawdziwa niespodzianka, bardzo mnie zaskoczyły :)
Patrycjo a dlaczego Aeschynantus może zrzucać pąki? Czy to jest związane np. z obracaniem doniczki wględem światła lub czymś podobnym? Jak będę chuchać i dmuchać to zapewne zgubi ale nie chciałabym popełnić podstawowych błędów a to moje pierwsze "eszkowe" kwitnienie...
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Basiu, dziękuję za śliczna fotke kwitnącego śniadka ;:168 Każdy słoneczny kolor mile widziany ;:3 Jak lek n a duszę :)
Piękny ten pączuś ;:138 No cóż... młode idzie! Będzie kolorowo ! ;:138
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja właśnie Alinko dlatego trzymam tego Śniedka na stoliku w kuchni między ogromem zielonych liściastych i swym żywym kolorem wspaniale się prezentuje-zwłaszcza w odrobinie słonka-tak jak piszesz-lek dla duszy ;:3 Piję kawkę poranna, potem drugą poranna, no i popołudniową i tak sobie spoglądam na mój magiczny stoliczek i... od razu mi lepiej :)
Łooooo jeżu! Wyszło na to, że ja nic nie robię tylko kawę cały dzień piję ;:306
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Hi... Hi... :;230 Herbatkę Basiu, herbatkę polecam ;:304 Na zdrówko !
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Basiu Śniedek wygląda pięknie na tle tej soczystej zieleni ;:138
Gratuluję pączusiów na Eszynantusie ;:180
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Cieszę się razem z tobą z pączków eszynantusa - ja też codzień zaglądam i na razie nic - ale jest podobnej wielkości i skoro twój może mieć pączki, to mój też :) Śniedka już kiedyś przyuważyłam w sklepie, ale z uwagi na brak jakiegokolwiek doświadczenia minęłam szerokim łukiem. Wiadomość, że długo kwitnie jest jak najbardziej interesująca ;:215 Będę podglądać jak sprawuje się u ciebie, bo to bardzo ciekawa i przepiękna roślinka :D
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu ja również z pewną dozą niepokoju spoglądałam na Śniedka, którego dostałam w miłym prezenciku :) To roślinka cebulowa, na lato do ziemi :) Mam ją miesiąc-kwitnie nieprzerwanie i barwy ma naprawdę śliczne :) Jeśli chodzi o Eschynantusy to zdecydowanie bardziej spodziewałam się /i poszukiwałam/ pączków na tym drugiej i większej roślinie. Pączki pojawiły się na pędzie pobranym i ukorzenionym od rośliny matecznej a nie na bocznych, młodziutkich przyrostach. Patrycja mnie tu jednak postraszyła, że Aeschynantus może te pąki zgubić... zobaczymy-to moje pierwsze kwitnienie tej roślinki, więc będę relacjonować :)
Elu ;:196
Alinko odkąd mam w domu 3 dziewczyny to kawa z rana na pobudkę obowiązkowa :;230 Do niedawna w ogóle kawy nie pijałam :lol:

Dorzucę jeszcze kilka fotek z mojej dzisiejszej operacji.
Poczciwa Kliwia, która od 2 lat kwitnie dokładnie 21 czerwca miała bardzo rozrośniętą bryłę korzeniową. Byłam bardzo zaskoczona, że jej korzenie są aż tak szerokie i wielkie. Jako, że doczekała się 2 potomnych to postanowiłam je oddzielić :)

Musiałam uwiecznić bryłę, choć zdjęcia nie oddają faktycznego stanu wielgachnych i mięsistych korzeni:

Obrazek

Latorośl:
Obrazek

Obrazek

Kąpiel-Kliwia matka zajmująca niemal całą wannę:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Piękny śniedek, fantastyczny ma kolorek ;:oj bardzo miła niespodzianka w postaci pączusiów aeschynantusa ;:138 Ależ masz dorodny okaz kliwii, widać, że korzonki to istny okaz zdrowia ;:108
Co do dzbanecznika, to chodzi o to, że nie miałabym za bardzo jak go zamocować... Na kwietniku jakoś tego nie widzę, (jeszcze mała roślinka, to co innego, ale jak podrośnie, to byłby już spory problem :( ) w ścianach nie można dziur wiercić i nic wieszać, bo są z regipsów (a i tak kilka rzeczy już powiesiliśmy...) a w suficie, to mi narzeczony z pewnością dziury nie wywierci... ;:131 Już mam mały problem z niektórymi hojami i chyba będę musiała je do mamy wywieść. I dlatego też pomimo tego, że niesamowicie mi się podobają ;:167 , to rozumek podpowiada, że najlepiej będzie, jak będę podziwiać je u innych ;:3
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Basiu - śliczna i zdrowa ta Twoja Kliwia - a korzonki ... no.. no...widać w nich olbrzymi ;:159 POWER ;:159 !!!
Wróciłam przed chwilą do domku więc i ja zamierzam trochę pogrzebać w ziemi :tan Późnym wieczorem pewnie znów zawitam na forum by zobaczyć co nowego u Ciebie ;:173 ;:224
aha, Basiu masz świetną koleżankę na forum LIDKĘ ;:215
Jej :
Lidka lmw pisze:No i teraz czekam na storczyki !! Co bym sobie wybrać mogła !! Bo u mnie jak zawsze miejsca brak ale Twoje jeszcze upchnę :;230 Więc tak z łaski swojej przebieraj szybko nóżkami co by obskoczyć panny i do spania wywalić a sama wstawiaj fotki toż wieczność czekać nie będę bo jak nic artretyzm mnie na tej kanapie dopadnie !!!
rozweseliło mnie to na cały dzień :heja :heja :heja
Fajnie że są takie wesołe babki jak Ty Basiu, jak Lidka i jeszcze parę innych kobitek ;:433
Ja o tych herbatkach tylko tak.... bo sama się do nich zmuszam a i tak na kawkę się skuszę ;:40 Papa ;:100 ;:100
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu tak to czasami jest, że niektórych rzeczy nie d się ze sobą pogodzić, ale głowa do góry-masz mnóstwo piękności a jeszcze mnóstwo pomieścisz bez wiercenia :)
Alinko- Sama byłam zaskoczona korzeniami Kliwii-rzeczywiście są bardzo zdrowe :) Cieszę się, że jesteś w domku. A wieczorem to i ja tu zapewne wpadnę-liczę, że i Ty u siebie pokażesz owoce swej pracy :)
Lidka to po prostu FENOMEN :) Drugiej takiej to ani jednej nie znajdzie :) Zacytowany przez Ciebie tekst to jeszcze nic-Oj potrafi Lidka napisać, potrafi :) Mam nadzieję, że uda nam się kiedyś na żywca spotkać :) Słyszysz LIDZIA???
A ja cieszę się, Alinko, że i Ty do tego wesołego i wyjątkowego forumowego grona dołaczyłaś ;:138 i liczę cichutko, że Ci się nie znudzi :)
;:3 świeci, mykam ze szkrabami na spacerek :)
Do wieczorka :)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Basiu nie zdawałam sobie sprawy, że Kliwia ma takie grube piekne korzenie ;:oj
Dobrze wiedziec, bo jak kiedyś ją zdobędę to juz wiem, że potrzebuje odpowiedniej doniczki ;:333
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu Twój śniadek mnie zachwycił ;:oj ;:oj ;:oj
Przypomniałaś mi Basiu o kliwii moja tez ma odrosty i trzeba by je oddzielić ,stoi bidulka w ganku i o niej zapomniałam :wit
Awatar użytkownika
dorota1007
200p
200p
Od: 26 wrz 2009, o 21:38

Post »

Na widok śniedka zaniemówiłam... ;:152 ;:152 ;:152 I chyba nic nie powiem. Pogrążam się w zachwycie...popijając kawkę :shock: ;:40
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Cliwiątka maluteńkie czasem domku nie szukają :?:
Baśka..Ty te szafkę z nalewką lepiej alarmem zabezpiecz ;:108 , bo wiesz...jak się forumki zwiedzą... ;:136
Zresztą latem sama się wybieram gdzieś nad słona wodę, więc niewykluczone,
że tym samym oknem co już je Lidka obczaiła się wturlam i do tej szafeczki sięgnę ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”