Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Jest jeszcze jedna ważna rzecz do wyjaśnienia- Tereniu . Czy Twoja działka znajduje się na płaskim terenie, czy pochyłym ?
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej,
Na jesieni chciałbym zagospodarować nowy obszar pod ogródek oraz wymienić ziemię w tunelu.
Mam dostęp do torfu o parametrach z załącznika (dwie ostatnie pozycje ST nowy i ST aktualny).
Co powinienem z nim zrobić, żeby na wiosnę cieszyć się dobrze przygotowaną glebą ?
Dodam, że mam dostęp do kurzaka spod kur niosek oraz do obornika prosto spod krów mlecznych (brak słomy itp.)

Na jesieni chciałbym zagospodarować nowy obszar pod ogródek oraz wymienić ziemię w tunelu.
Mam dostęp do torfu o parametrach z załącznika (dwie ostatnie pozycje ST nowy i ST aktualny).
Co powinienem z nim zrobić, żeby na wiosnę cieszyć się dobrze przygotowaną glebą ?
Dodam, że mam dostęp do kurzaka spod kur niosek oraz do obornika prosto spod krów mlecznych (brak słomy itp.)

Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Możesz tyko ten torf dodać do foli, bo uprawa na samym torfie nie powiedzie się, bo jest w nim za dużo wapna. Innych skadników jest za mało, oprócz magnezu, obornik wskazany.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Dziękuję za radę.
Jednak mimo wszystko chciałbym całkowicie wymienić ziemie w tunelu. Już podczas zakładania bez mojego dozoru wrzucono ziemi wątpliwego pochodzenia - zachwaszczonej zanieczyszczonej itd. i stąd decyzja o wymianie.
Mogę oczywiście dodać piasku gliny i czego potrzeba. Chodzi mi tylko o to, żeby przygotować jak najlepsze podłoże.
Zakładając powierzchnię 100m2 to ile dodać kurzaka lub obornika (dodam, że to raczej bardzo skondensowany "towar")
Może zastąpić jakimś nawozem sztucznym i idealnie dopasować składniki na podstawie podanej analizy ?
Jednak mimo wszystko chciałbym całkowicie wymienić ziemie w tunelu. Już podczas zakładania bez mojego dozoru wrzucono ziemi wątpliwego pochodzenia - zachwaszczonej zanieczyszczonej itd. i stąd decyzja o wymianie.
Mogę oczywiście dodać piasku gliny i czego potrzeba. Chodzi mi tylko o to, żeby przygotować jak najlepsze podłoże.
Zakładając powierzchnię 100m2 to ile dodać kurzaka lub obornika (dodam, że to raczej bardzo skondensowany "towar")
Może zastąpić jakimś nawozem sztucznym i idealnie dopasować składniki na podstawie podanej analizy ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz-moja działka jest na terenie płaskim.forumowicz pisze:Jest jeszcze jedna ważna rzecz do wyjaśnienia- Tereniu . Czy Twoja działka znajduje się na płaskim terenie, czy pochyłym ?
Pozdrawiam

- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Ile kosztuje wykonanie analizy gleby i gdzie można ją wykonać ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- kamil211a
- 200p
- Kontakt:
Wielkie dzięki.
Chciałbym zapytać o wady i zalety dodania gliny do ziemi ogrodowej.
U mnie na działce ziemia jest mocno przepuszczalna, dlatego, w okresach upałów diabli mnie biorą od ciągłego podlewania. Zauważyłem u sąsiada, który przywiózł sobie wywrotkę gliny, że po dużym deszczu zaczyna podlewać po 3 tygodniach, ja muszę zacząć po tygodniu (chodzi o upały). On ma za to problemy w okresach długotrwałych opadów. U mnie też kiedyś glina była dodana (niewiele) i w tych miejscach, gdzie przypadkowo trafiło się jej więcej, rośliny w trakcie upałów trzymają się lepiej.
Dlatego wymyśliłem sobie, że na moje ok. 200 m2 wysypię równomiernie 10 m3 gliny i to zglebogryzałkuję.
Jakie mogą być przeciwwskazania? pH ziemi u mnie - ok. 7,2, jest dużo wapnia, fosforu i magnezu, mało potasu i azotu.
U mnie na działce ziemia jest mocno przepuszczalna, dlatego, w okresach upałów diabli mnie biorą od ciągłego podlewania. Zauważyłem u sąsiada, który przywiózł sobie wywrotkę gliny, że po dużym deszczu zaczyna podlewać po 3 tygodniach, ja muszę zacząć po tygodniu (chodzi o upały). On ma za to problemy w okresach długotrwałych opadów. U mnie też kiedyś glina była dodana (niewiele) i w tych miejscach, gdzie przypadkowo trafiło się jej więcej, rośliny w trakcie upałów trzymają się lepiej.
Dlatego wymyśliłem sobie, że na moje ok. 200 m2 wysypię równomiernie 10 m3 gliny i to zglebogryzałkuję.
Jakie mogą być przeciwwskazania? pH ziemi u mnie - ok. 7,2, jest dużo wapnia, fosforu i magnezu, mało potasu i azotu.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja mogę powiedzieć jak u siebie zrobiłam. Dodałam gliny na miejsce gdzie praktycznie był kamienisty piach.
Tak mniej więcej 5-10 cm. Na to dałam przekompostowane w miarę liście plus jeszcze inna próchnica.
To przekopaliśmy nie bardzo głęboko i zagrabiliśmy. Robiliśmy to jesienią.
Dzięki glinie pojawiło się teraz w sezonie mnóstwo innych roślin, których do tej pory na tym miejscu nie było.
Widać poprawę niesamowitą. Ale- u mnie praktycznie nie ma dnia bez deszczu, więc jest zielono niesamowicie wszędzie.
Teraz też na następny kawałek wysypaliśmy glinę i dziś rano posiałam na nią owies.
Przed zimą będę chciała go jeszcze przykopać. U mnie na tej marnej ziemi najlepiej sprawdził się do tej pory właśnie owies.
Czyli odpowiadając na Twoje pytanie
. Glina owszem, ale z próchnicą.
Tak mniej więcej 5-10 cm. Na to dałam przekompostowane w miarę liście plus jeszcze inna próchnica.
To przekopaliśmy nie bardzo głęboko i zagrabiliśmy. Robiliśmy to jesienią.
Dzięki glinie pojawiło się teraz w sezonie mnóstwo innych roślin, których do tej pory na tym miejscu nie było.
Widać poprawę niesamowitą. Ale- u mnie praktycznie nie ma dnia bez deszczu, więc jest zielono niesamowicie wszędzie.
Teraz też na następny kawałek wysypaliśmy glinę i dziś rano posiałam na nią owies.
Przed zimą będę chciała go jeszcze przykopać. U mnie na tej marnej ziemi najlepiej sprawdził się do tej pory właśnie owies.
Czyli odpowiadając na Twoje pytanie

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Próchnicę też będę dawał, ale czy glina nie zmieni zasadniczo pH i jak temu ewentualnie zaradzić?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Aban sama glina jak niby ma zmienić odczyn?
To przecież jest istotne jaki odczyn będzie mieć ta gleba nawieziona.
To przecież jest istotne jaki odczyn będzie mieć ta gleba nawieziona.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- kamil211a
- 200p
- Kontakt:
A dlaczego ma nie zmienić pH ?
Mnie się wydaje, że glina może mieć odczyn mocno zasadowy.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- kamil211a
- 200p
- Kontakt:
Zgadza się glina ma we większości odczyn zasadowy.