Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- hancik30
- 50p
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
wrzucam linka z przepisami, którego właśnie odkryłam. Przepisy chyba są bardzo ciekawe i jest ich naprawdę sporo http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... dania.html
- hancik30
- 50p
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
Przejrzałam tę stronę i znalazłam informację, że 9 października we Wrocławiu jest festiwal dyni. Coś mnie korci aby tam być- czuję, że może być to dobra okazja do kupna ciekawych odmian. Pozdrawaim
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdyby było bliżej, to też bym pojechała na taki festiwal dyniowy.
Muszę poszukać, może gdzieś nie daleko też będzie.
Pozdrawiam Kaśka
Słyszałem, że całkiem niezłe jest wino z dyni. Jednakże musi być dodatek kwaśnych owoców, np pigwy, albo jabłek. Może warto by było zaeksperymentować? 

Niektórzy robią go w oryginalny sposób bez użycia dymionów. Ścina się górę, wyjmuje pestki i luźny miąższ , wlewa do środka wodę z cukrem i drożdżami winnymi i przykrywa odciętym kawałkiem dyni. Łupina dyni służy za dymion. Cały miąższ ze środka zniknie. Zostanie wino i łupina.Alembik pisze:Słyszałem, że całkiem niezłe jest wino z dyni.
Pozdrawiam
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Witam się w wątku
Bardzo ciekawy, choć minie trochę czasu, zanim się przedrę przez całość.
W tym roku, z zakupionych, wzeszła mi tylko Hokkaido, w ostatniej chwili dostałam mix nasion od koleżanki z Bretanii i kiełkowałam na wacie, żeby przyspieszyć. Udało się, dynie zebrane, tyle tylko, że poza rzeczoną Hokkaido nie mam pojęcia, co to za odmiany i, w związku z tym, jak je najlepiej zużytkować. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Sposób jest kuszący ale nie mam zboża... a bez tego muszki by mnie zżarły

W tym roku, z zakupionych, wzeszła mi tylko Hokkaido, w ostatniej chwili dostałam mix nasion od koleżanki z Bretanii i kiełkowałam na wacie, żeby przyspieszyć. Udało się, dynie zebrane, tyle tylko, że poza rzeczoną Hokkaido nie mam pojęcia, co to za odmiany i, w związku z tym, jak je najlepiej zużytkować. Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Też o tym czytałam, tylko w aspekcie arbuzowym, owoc-dymion zakopywało się na czas fermentacji w pryzmie zboża, żeby utrzymać właściwą temperaturę.Niektórzy robią go w oryginalny sposób bez użycia dymionów. Ścina się górę, wyjmuje pestki i luźny miąższ , wlewa do środka wodę z cukrem i drożdżami winnymi i przykrywa odciętym kawałkiem dyni. Łupina dyni służy za dymion. Cały miąższ ze środka zniknie. Zostanie wino i łupina.
Sposób jest kuszący ale nie mam zboża... a bez tego muszki by mnie zżarły

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Jeszcze nie wiem
Dziś je zebrałam, jak się dobiorę, to wstawię zdjęcie przekroju 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Ja swoje dynie (bambino) trzymam w piwnicy. Jedna nadaje się na Halloween druga

Uploaded with ImageShack.usto w zasadzie do konumpcji. Może ktoś mi doradzi jakiś sprawdzony przepis na ciasto z dyni lub zupę. Podobno można z niej zrobić. Mam jeszcze jedną rosnącą i dojrzewającą na koniec października. Nie będzie duża ale ładna i okrągła.

Uploaded with ImageShack.usto w zasadzie do konumpcji. Może ktoś mi doradzi jakiś sprawdzony przepis na ciasto z dyni lub zupę. Podobno można z niej zrobić. Mam jeszcze jedną rosnącą i dojrzewającą na koniec października. Nie będzie duża ale ładna i okrągła.
Pamiętajcie o ogrodach...
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Teraz - Liny i Lwówek :Pminia821 pisze:Gdyby było bliżej, to też bym pojechała na taki festiwal dyniowy.
http://wig-poznan.pl/index.php/componen ... zenia-2011
17-18 września 2011 - ?Dni Korbola? - Burmistrz Miasta i Gminy Lwówek, Stowarzyszenie ?Cztery Jeziora? - Lwówek
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Poczytaj Zenonie tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32472 może znajdziesz jakiś przepis dla siebie.Zenon pisze:Może ktoś mi doradzi jakiś sprawdzony przepis na ciasto z dyni lub zupę.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Moje dynie już zerwane, niektóre leżą sobie jeszcze co prawda w ogrodzie.
z jednej chciałabym zrobić lampion, czy długo taki lampion wytrzymuje, czy raczej szybko zaczyna się psuć, macie jakieś sprawdzone sposoby?Zenon pisze:... nadaje się na Halloween
pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
chudziak pisze:
Dziękuję, zacznę od racuszków. W następnej kolejności spróbuję ugotować zupe.Poczytaj Zenonie tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32472 może znajdziesz jakiś przepis dla siebie.
Pamiętajcie o ogrodach...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prognozy wskazują, że w środową noc ma być u mnie 3 stopnie, więc za pewne wystąpi przymrozek...
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
U mnie wczoraj nad ranem bylo okolo zera, wszystkie liscie dyni (tylko dyni) scielo. Powiedzcie mi, czy takie dynki moge przechowac, czy raczej myslec o szybkim przerobie?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata