Na zachód od Wisły
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Na zachód od Wisły
Ja też lubię owoce berberysów, bardzo dekoracyjne. Dzięki za informacje o krzewuszkach, na pewno się przydadzą! 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu
Ciemniejsza smagliczka ma podobny zapach (chyba taki sam) jak biała, ale jakby ciut delikatniejszy. Jedna i druga są z samosiewu z ubiegłego roku. Raczej wysiewają się w jednym miejscu, za pewne dlatego, że wokół rośnie dużo trawy i nie ma skrawka gołej ziemi. Dziękuję za miłe słowa
Agatko duże krzewuszki rosną w Wirtach, może siostra wybierze się gdy kwitną. Owoce berberysów są całkiem interesujące i nawet różne w kształcie i wielkości

Agatko duże krzewuszki rosną w Wirtach, może siostra wybierze się gdy kwitną. Owoce berberysów są całkiem interesujące i nawet różne w kształcie i wielkości

- Bufo-bufo
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Na przedostatnim zdjęciu pączek, a u mnie po ostatniej zimie ostała się jedna chryzantema i też ma pączek ale jeszcze mały i ciekawa jestem czy mi zakwitnie 

- Bufo-bufo
Myślę że tak
Zauważyłam że szybko się rozwija pączek chryzantemowy, nawet mimo niedawnego przesadzenia
Jeszcze w zeszłym roku to była spora kępa (a właściwie dwie). Tyle z niej zostało po ostatniej zimie, dobrze że w ogóle coś 

- Bufo-bufo
Pozłotka. Na ciemniejszym zdjęciu bardziej widać że im bliżej krawędzi tym kolor się zmienia.

Dziewanna leżąca na sasankach. Obok za kolorowymi krzewami widać zielnik. Planuję w przyszłości znacznie go ograniczyć.

Liliak i zmiana szaty roślinnej. Wcześniej rosły tu pasami: goździk kropkowany, dzwonek brzoskwiniolistny i jeżówki. Ale zimą i wczesną wiosną było to pusto dlatego zasadziłam jałowca... Z wcześniejszych nasadzeń zostało kilka jeżówek i pigwowiec. Podzieliłam i przeniosłam trawę, przesadziłam żurawki, posadziłam żywotnika i przegorzan.

Kwiat lnu na liściach kocimiętki. Wrzos.

Dziewanna leżąca na sasankach. Obok za kolorowymi krzewami widać zielnik. Planuję w przyszłości znacznie go ograniczyć.

Liliak i zmiana szaty roślinnej. Wcześniej rosły tu pasami: goździk kropkowany, dzwonek brzoskwiniolistny i jeżówki. Ale zimą i wczesną wiosną było to pusto dlatego zasadziłam jałowca... Z wcześniejszych nasadzeń zostało kilka jeżówek i pigwowiec. Podzieliłam i przeniosłam trawę, przesadziłam żurawki, posadziłam żywotnika i przegorzan.

Kwiat lnu na liściach kocimiętki. Wrzos.

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu a co to za wisienka, owocowa czy ozdobna? a dereń widzę jeszcze młodziutki, ja też posadziłam teraz jesienią tego roczną sadzonkę, nawet kilka, mam nadzieję, że przeżyją zimę.
Bardzo Ci zazdroszczę wrzosów, mnie nie wychodzą, próbowałam kilkakrotnie.
Bardzo Ci zazdroszczę wrzosów, mnie nie wychodzą, próbowałam kilkakrotnie.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
co to za roślinka ta pozłotka?, bardzo ładna 

- Bufo-bufo
Zosiu
Niestety nie wiem co to za odmiana wisienki, mam ją od kilku lat i trzyma cały czas tą samą wysokość, nie zawiązuje owoców. To mój ulubiony krzew liściasty. Czasem w sezonie choruje na choroby typowe wiśniom (grzybowe) ale nigdy nie jest zaatakowana cała roślina. Czasem też po zimie wypada trochę gałązek, ale roślina przeżywa. Kwiaty ma białe, "zwyczajne", nie tak duże jak drzewa wiśniowe, liście są koloru jaśniejszego zielonego. Mi podoba się kształt i kolor liści (oczywiście na jesieni jest najpiękniejszy) i pokrój - rozszerzający się od dołu, nieco luźny. Obecnie gałązek jest troszkę mniej niż zwyczaj. Mam aktualnie 3 derenie (jeden obiecałam bratowej) ale Sibirica Variegata jest dla mnie najładniejszy. Twoje derenie zapewne wyszły spod Twoich rączek Zosiu
? Ja jeszcze nie umiem ich rozmnażać, za to niedawno wzięłam się za złotlina japońskiego, ale w jego wypadku wystarczy oderwać odrost korzeniowy. Trzymam kciuki za Twoje młode derenie i moje złotliny.
Iwonko
skoro zainteresowała Cię pozłotka, wiedz że niedługo staniesz się jej posiadaczką (jutro wysyłam paczuszkę do Ciebie).
Pozłotka/eszolcja/maczek kalifornijski to jednoroczny kwiat, ale taki jednoroczny, że jest co roku w tym samym miejscu (rozsiewa się). Ten na zdjęciu wyjątkowo odłączył się od grupy i wysiał kawałek dalej. Roślina ma seledynowe liście kształtu nieco koperkowatego (zobaczysz sama niedługo, na tym skończę opis tego miłego kwiatka). Ucieszyłam się ostatnio jak zobaczyłam że obficie się wysiał.

Iwonko

Pozłotka/eszolcja/maczek kalifornijski to jednoroczny kwiat, ale taki jednoroczny, że jest co roku w tym samym miejscu (rozsiewa się). Ten na zdjęciu wyjątkowo odłączył się od grupy i wysiał kawałek dalej. Roślina ma seledynowe liście kształtu nieco koperkowatego (zobaczysz sama niedługo, na tym skończę opis tego miłego kwiatka). Ucieszyłam się ostatnio jak zobaczyłam że obficie się wysiał.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Uwielbiam eszolcje i od kilku lat goszczą u mnie stale - choć tu i ówdzie - odkąd zlikwidowałam im rabatkę pod japońską śliwą.
Śliczna jesień u Ciebie.
Śliczna jesień u Ciebie.
- Bufo-bufo
Iwonka
Iza dziękuję
Berberys Orange Rocket i wiśnia (pięknie wybarwiona - to moje klimaty)
'Drapieżny' ogórecznik i irga wraz ze złotlinem w nowej oprawie (ściółka)

Krzewy za płotem, czyli najładniej wybarwiony zwyczajny dereń i róża dzika której kwiat nieco podobny jest do malwy (ot takie skojarzenie
)

Iza dziękuję

Berberys Orange Rocket i wiśnia (pięknie wybarwiona - to moje klimaty)

'Drapieżny' ogórecznik i irga wraz ze złotlinem w nowej oprawie (ściółka)

Krzewy za płotem, czyli najładniej wybarwiony zwyczajny dereń i róża dzika której kwiat nieco podobny jest do malwy (ot takie skojarzenie

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu,
śliczne kolorki jesieni pokazujesz
Tylko raz wysiałam nasiona ogórecznika i od tej pory zawsze mi gdzieś wschodzi.

Tylko raz wysiałam nasiona ogórecznika i od tej pory zawsze mi gdzieś wschodzi.

- Bufo-bufo