Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Gosiu z tymi robakami to chyba żart, chociaż po UE można się wszystkiego spodziewać. :wink:
A Fleszowi nie smakują :?: one są takie tłuściutkie i sycące. :;230 Mnie też sprawia radość znalezienie takiego pędraka, no ale robię z nim co innego. ;:164
Co do Souvenir de la Malmaison to dobry wybór, zobacz jak szaleje a to młódka.

Obrazek

Obrazek nawet w deszczu jej do twarzy

Obrazek patrz ile ma pąków, na jednym wysokim pędzie aż 4, jestem ciekawa czy wszystkie rozkwitną
:heja
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, mój Flesz nie kopie w ziemi, a ja się nie cieszę jak je znajduję, ale robię to samo co Ty :D
Nie wiem, czy to draństwo nie załatwiło mi trawnika ;:223
A z tą UE to prawda.
Pięknie się różyca prezentuje.
U mnie na pewno gorzej będzie rosła, bo warunki glebowe straszliwe, ale będę walczyła.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się cieszę że znajdę bo o kilka mniej zjadaczy korzeni, Goldi dostaje tłuścioszki jak pomaga mi kopać a jak go nie mam to sama je załatwiam. I to pewnie one załatwiły Ci trawnik bo właśnie tam jest ich najwięcej. :evil:
No chyba gorszego piaseczku niż mój nie masz, jak było sucho to sypało mi się przez palce takie żółtawe wykopane z głębszych dołków. Ale jak dam obornika to nawet mają co jeść. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też piasek, ale ja nawiozłam jakiegoś g..., które chyba jeszcze gorsze niż piach. Szary pył. Jak wykopuję roślinę nie ma w ogóle bryły korzeniowej z ziemią. wszystko się osypuje.
No patrząc w ten sposób, to ja też się cieszę, ze o jednego mniej. :twisted:
Mam ogromną nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się wymienić cały trawnik.
Chcę się pozbyć trawy, która rozłazi się rozłogami, a teraz to już połowa trawnika właśnie z niej się składa. Ta trawa włazi mi na rabaty i nie mogę się jej potem z nich pozbyć. tragedia. Dlatego muszę wszystko skopać i dokładnie powybierać. Chyba będe to robiła etapami. Na pewno powykopuję sporo tych szkodników.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak, sporo tego pod darnią. Wiem bo robię rabaty na róże na niby trawniku bo też taki mam czyli trawa typu perz i do tego mnóstwo chwastów. Jak to w starym sadzie.
Jak wykopywałam coś przed tym deszczem to też tak miałam, najpierw muszę podlać a dopiero potem wykopać. Ja jeszcze dodaję pod każdą sadzoną roślinkę kompost.
A spróbuj dodawać do ziemi hydrożelu, on wiąże wodę i ziemia nie wysycha tak bardzo. Od zeszłej jesieni dodaję go do kompostu jak coś sadzę. ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam dokładnie sprawdzić kolor mojej chryzantemy i potwierdzam rozpoznanie - to TERAKOTA. Zrobiłam też kilka zdjęć.

Obrazek z czerwoną dalią

Obrazek w zbliżeniu

Obrazek i jeszcze raz z czerwoną i biało-czerwoną dalią
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dzisiejszym deszczu wszystkim roślinkom było do twarzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek nawet hoście zechciało się jeszcze zakwitnąć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek a jednak niebieski krokus nie zaginął tylko się schował :;230
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

dużo jeszcze jest kwitnących roślin w ogrodzie, a deszcz bardzo potrzebny już był ... u nas w ciągu calego dnia padało, czasem lało, z bardzo krótkimi przebłyskami słońca. Udało mi się jednak posadzić krzewuszkę, pęcherznicę i kalinę ...
Rysiek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majeczko, jak pięknie :!: Powiedz mi, czy te zdjęcia to z ostatnich dni? Czy to znaczy, że u ciebie jeszcze kwitnie szałwia? A maruna też?
Pytam, bo szukam towarzystwa dla moich nowych róż. Na razie wsadziłam same róże i podpatruję, co by im w przyszłym sezonie dodać. Wiem na pewno, że lawenda i czosnki. Planuję też szałwię, ale ta, co u mnie rośnie, kwitła strasznie krótko. Dosłownie parę dni. A u ciebie ile czasu kwitnie?
A maruna kwitnie długo?
Kocimiętka odpada, bo do mnie złazi się sporo kotów i wycierają mi ją do łysej ziemi.
aha, jeszcze przetaczniki posadzę.
Może jeszcze coś byś mi doradziła?
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

złocień maruna to chyba kwitnie na okrągło. Otrzymałem maleńką sadzoneczkę w lecie, przyjęła się, nawet rozrosła i teraz kwitnie, nie wyglada żeby chciała udać się na spoczynek.
Rysiek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ryszardzie to chyba wszystkim ostatnio podlało ogródki i od razu lepiej się sadzi i kopie. Prawdziwy Złocień maruna - Chryzantemum parthenium jest rośliną jednoroczną i u nie kwitnie cały czas. Co prawda część roślinek już przekwitła i wysiała nasionka ale ja miałam tak dużo posadzone że wciąż gdzieś kwitnie i rosną młodziutkie.

Wandziu to są zdjęcia tylko z dnia dzisiejszego, to widać po kroplach deszczu na roślinkach.
Co pod różę :?: Właściwie wszystko co się komu podoba. Siewki szałwii omszonej dostałam od Neli i dość późno sadziłam do gruntu, może dlatego wciąż jeszcze kwitnie. Nie znam się na niej bo mam ją pierwszy raz.
Ostróżki bylinowe ale to z tyłu obok róży bo one wielgaśne rosną. Wszelkiego rodzaju dzwonki, lilie, orliki, goździki, Agastache czyli mięta meksykańska, rozwar wielkokwiatowy. Mogłabym wymieniać w nieskończoność. Zależy od koloru róży i jej wielkości on i co Tobie się podoba. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, ostatnio ktoś się wypowiadał negatywnie o hydrożelu. Podobno wypił całą wodę z donicy. Nie mam pojęcia jak to działa. Wiem, że wiąże wodę, ale co z tego mają roślinki?, czy im oddaje potem?
Też o tym wcześniej myslałam, stąd było moje pytanie, a potem taka własnie niekorzystna odpowiedź.
No i teraz nie wiem co robić.
Kompost w miarę możliwości daję, ale swojego nie mam. Może uda mi się wiosna zakupić kompostownik.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ja mam bardzo dobre doświadczenie z hydrożelem w skrzynkach i doniczkach. Wszystkie pelargonie dostały wiosną hydrożel bo w zeszłym roku nie nadążałam z podlewaniem a miewały tak wyschniętą ziemię że uciekała ta woda wszystkimi dziurami zanim coś wsiąkło. W tym roku w czasie upałów podlewałam najwyżej dwa razy na tydzień a jak było pochmurno i deszczowo to raz na dwa tygodnie ale do skrzynek w oknach deszcz nie dochodzi. W jednej skrzynce mam posadzone jednoroczne różne i te są bez hydrożelu i codziennie muszę je podlewać a w upały dwa razy dziennie tak jak w zeszłym roku pelargonie. Jakie pelargonie są to widać na niektórych zdjęciach a nie nawożę ich już od początku września.
Kompost to jednak dobra rzecz i koniecznie trzeba mieć kompostownik. Ja mam zwykłe miejsce ogrodzone siatką i deskami. ;:108
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Śliczna ta Twoja terakotowa chryzantemka. Czy jest szansa, żeby taką zdobyć. Może będziesz sprzedawała sadzonki, albo wymieniała na inne rośliny. Ustawiłabym się w kolejce.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ja swoje pelargonie rabatowe w donicach właśnie w sam kompost sadzę i może raz w sezonie sypię nawóz. Tak dużych jak w tym roku, to nie miałam jeszcze nigdy. Lubię je, bo wytrzymują patelnię i przejściową suszę.
A do ziemi z hydrożelem posadziłam trzy róże w donicach. Naprawdę dłużej ziemia w tych donicach była wilgotna i nie musiałam się martwić w czasie wyjazdów wakacyjnych o te rośliny. Polecam :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”