Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715
- OLUNIA
- 500p
- Od: 11 sty 2012, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715
Ilonko i ta Twoja trawa w tych trzech odsłonach to dopiero cudo 

Pozdrawiam serdecznie Ola
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Olu, fakt dwa lata temu była cudowna, ale w zeszłm roku niestety się nie popisała, owszem miała kłosy, ale takie jakieś nijakie, myślę, że powodem tego był mój wyjazd na wakacje, choć była w tym czasie podlewana to za mało
na istniejące wówczas upały. Poza tym niesamowicie się rozrosła, więc postanowiłam ją w tym roku odmłodzić, zobaczymy co z tego wyjdzie?
Dwie godziny temu szalała u mnie taka burza , że strach mówić (po raz pierwszy w życiu wyłączyłam wszystko z prądu), a wiatr był taki, że powalił trzy wielkie datury w olbrzymich doniczkach, naszczęście strat niewiele (ocenianych po ciemku) jutro dopiero tak naprawdę się okaże, a teraz kilka zdjęć z dnia dzisiejszego zanim przyszła.
Azalie zaczynają pomału kwitnąć, pomiędzy nimi szałwia srebrzysta

heliotrop zaraz zacznie, sama jestem ciekawa jaki będzie, bo mam go po raz pierwszy

i moja ukochana kalina

na pierwszym zdjęciu bodziszek, chaber żółty i tawuła japońska, na drugim hosty

i nadal kwitnące bzy, pomiędzy którymi chcę posadzić (pośrodku) iglaczki płożące (nic innego raczej nie przeżyje, z moimi czworonogami, które biegają między nimi, trzy sztuki, gdyż boki chcę im zostawić) tak mnie naszło, gdy widziałam u jednej z forumowiczek białego bza i koło niego płożaki, bardzo fajnie to wyglądało, tylko zastanawiam się czy dadzą sobie razem radę, co myślicie?

Dwie godziny temu szalała u mnie taka burza , że strach mówić (po raz pierwszy w życiu wyłączyłam wszystko z prądu), a wiatr był taki, że powalił trzy wielkie datury w olbrzymich doniczkach, naszczęście strat niewiele (ocenianych po ciemku) jutro dopiero tak naprawdę się okaże, a teraz kilka zdjęć z dnia dzisiejszego zanim przyszła.
Azalie zaczynają pomału kwitnąć, pomiędzy nimi szałwia srebrzysta
heliotrop zaraz zacznie, sama jestem ciekawa jaki będzie, bo mam go po raz pierwszy
i moja ukochana kalina
na pierwszym zdjęciu bodziszek, chaber żółty i tawuła japońska, na drugim hosty
i nadal kwitnące bzy, pomiędzy którymi chcę posadzić (pośrodku) iglaczki płożące (nic innego raczej nie przeżyje, z moimi czworonogami, które biegają między nimi, trzy sztuki, gdyż boki chcę im zostawić) tak mnie naszło, gdy widziałam u jednej z forumowiczek białego bza i koło niego płożaki, bardzo fajnie to wyglądało, tylko zastanawiam się czy dadzą sobie razem radę, co myślicie?
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Ilonko, co to za heliotrop? Niesamowity, koniecznie pokaż kiedy zakwitnie
Ile lat ma Twoja śliczna kalina? Kupiłam dwa tygodnie temu dwie wysokości około czterdziestu centymetrów i zastanawiam się kiedy mi trochę podrosną
.

Ile lat ma Twoja śliczna kalina? Kupiłam dwa tygodnie temu dwie wysokości około czterdziestu centymetrów i zastanawiam się kiedy mi trochę podrosną

- ilona2715
Agatko mam nadzieję, że to heliotrop, gdyż tę roślnkę dostałam z takim właśnie opisem, patrząc na liście niby pasuje, jak zakwitnie to się okaże
nigdy nie miałam tej roślinki, więc sama czekam z niecierpliwością. Kalina rośnie dość szybko, moją mam chyba czwarty rok, dokładnie nie pamiętam, ale na pewno nie dłużej, w sumie jest bezproblemowa, ponoć dobrze posadzić ją niedaleko róż, bo ściąga mszyce. Nie wiem ile w tym prawdy, ale gdzieś ostatnio to wyczytałam, a tak się składa, że ja właśnie tak mam ja posadzoną i dwa tygodnie temu była, aż czarna od mszyc, a na różach były pojedyńcze. Wzięłam umieszałam karate, popryskałam i do teraz nie ma nigdzie po nich śladu.
U nas dziś strasznie zimno, wyszłam na chwilę cyknęłam kilka fotek i chyba wezmę się za sprzątanie domu, może coś upiekę z nadzieją, że jutro uda się jednak coś w ogrodzie porobić, jeszcze kilka dni i zacznę wysadzć to co w domu, bo zaczyna mi już cierpliwości brakować do tych wszystkich skrzynek, doniczek, doniczuszek. Mam nadzieję, że po 15 maja przymrozki już nie przyjdą
zobaczcie jaka różnica od wczoraj, pierwsza to Gibraltar, niestety tej drugiej nazwy nie znam

ta to prawdopodobnie Schneegold i różanecznik Fantastica pomału też zaczynają

oraz młodziutka (wsadzona w zeszłym roku) Cannon's Double

U nas dziś strasznie zimno, wyszłam na chwilę cyknęłam kilka fotek i chyba wezmę się za sprzątanie domu, może coś upiekę z nadzieją, że jutro uda się jednak coś w ogrodzie porobić, jeszcze kilka dni i zacznę wysadzć to co w domu, bo zaczyna mi już cierpliwości brakować do tych wszystkich skrzynek, doniczek, doniczuszek. Mam nadzieję, że po 15 maja przymrozki już nie przyjdą

zobaczcie jaka różnica od wczoraj, pierwsza to Gibraltar, niestety tej drugiej nazwy nie znam
ta to prawdopodobnie Schneegold i różanecznik Fantastica pomału też zaczynają
oraz młodziutka (wsadzona w zeszłym roku) Cannon's Double
Ilonko......jeszcze więcej takich fotek poproszę, bo ja kocham rodusie i azalki
zimno racja i to wietrzysko, ale teraz wychodzi słoneczko i zaczyna się przejaśniać.....
aha byłam na tym kiermaszu w parku Wilsona

zimno racja i to wietrzysko, ale teraz wychodzi słoneczko i zaczyna się przejaśniać.....

aha byłam na tym kiermaszu w parku Wilsona

- ilona2715
Martuś jak zrobię to na pewno wstawię 

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ilonko mi szczególnie podoba się fotka z bzami .
- ilona2715
Danusiu, dzięki
nie będę zarozumiała jak napiszę, że mi też
, to zdjęcie ma swój urok z innego ujęcia też wyglądają fajnie, ale juz nieco inaczej
ktoś (sorry nie pamietam kto) pytał mnie jak długo kwitnie kalina, nie odpowiedziałam, bo nigdy nie zwróciłam na to uwagi, ale dojdę po datach, pierwsze zdjęcie wstawiłam, gdy zaczynała, teraz wygląda tak, nie mogę się oprzeć, by jej nie cyknąć, na drugim zdjęciu w innym ujęciu z białym bzem w tle

tu z dalszej perspektywy z azalią na czele

oraz rabatka z iglaczkami i konwaliami, chyba jej jeszcze nie pokazywałam ze względu na nie ciekawe tło i płot sąsiada
(jeszcze z pustą doniczką)

teraz ta doniczka wygląda już tak, odgapione od Gosieńki

i takie tam z moja Bajrą (w tle widać nadal kwitnącego żarnowca)

i jej tatuś Engel

czosnki olbrzymie (stoją jak takie żandarmy
) z kamasją oraz pierwsza nieśmiała ostróżka

krzewuszka czerowna i azalie dla Martusi i wszystkich, które je też kochają, tu Gibraltar

młodziutka Cannon's Double

Schneegold a może Persil ?

i moja pierwsza nn największa, ta która jest z przodu i rabatka z pokazanymi młodzikami

czekam jeszcze, aż zakwitnie Feuerwerk i koniecznie muszę dosadzić żółtą (może znacie jakąś fajną)

ktoś (sorry nie pamietam kto) pytał mnie jak długo kwitnie kalina, nie odpowiedziałam, bo nigdy nie zwróciłam na to uwagi, ale dojdę po datach, pierwsze zdjęcie wstawiłam, gdy zaczynała, teraz wygląda tak, nie mogę się oprzeć, by jej nie cyknąć, na drugim zdjęciu w innym ujęciu z białym bzem w tle
tu z dalszej perspektywy z azalią na czele
oraz rabatka z iglaczkami i konwaliami, chyba jej jeszcze nie pokazywałam ze względu na nie ciekawe tło i płot sąsiada

(jeszcze z pustą doniczką)
teraz ta doniczka wygląda już tak, odgapione od Gosieńki

i takie tam z moja Bajrą (w tle widać nadal kwitnącego żarnowca)
i jej tatuś Engel
czosnki olbrzymie (stoją jak takie żandarmy

krzewuszka czerowna i azalie dla Martusi i wszystkich, które je też kochają, tu Gibraltar
młodziutka Cannon's Double
Schneegold a może Persil ?
i moja pierwsza nn największa, ta która jest z przodu i rabatka z pokazanymi młodzikami

czekam jeszcze, aż zakwitnie Feuerwerk i koniecznie muszę dosadzić żółtą (może znacie jakąś fajną)
Ilonko......
cuuudne są........jej......
i jak tu ich nie kochać.....nie dość, że są piekne to jeszcze ten zapach.....jej

i jak tu ich nie kochać.....nie dość, że są piekne to jeszcze ten zapach.....jej

Roślinki, roślinkami (oczywiście piękne są), ale tym razem moją uwagę zwróciła Twoja fauna. Masz naprawdę piękne psy. A jakie dystyngowane? Książę i Królowa jak nic.
- ilona2715
Martuś znów pierwsza
jak Ty to robisz?
Asiu cieszę się, że moje pieszczochy Ci się podobają, to raczej król i księżniczka
, niestety królowa niespodziewanie odeszła w zeszłym roku, co wciąż strasznie boli, nie chcę już rozpaczać, ale zapomnieć również, na zawsze pozostanie w moim sercu i pamięci, Bajra to istna mamusia (Denim), dosłownie jej sobowtór, weterynarz powiedział, że ją chyba sklonowaliśmy. Miała sześć maluszków, więc wyobraź sobie jak miałam wesoło, najchętniej wszystkie bym je sobie zostawiła.
No, czas zmykać o 4.45 pobudka i do pracy niestety

Asiu cieszę się, że moje pieszczochy Ci się podobają, to raczej król i księżniczka

No, czas zmykać o 4.45 pobudka i do pracy niestety

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ilonko, piękne masz azalie i ten bożykwiat
Cały ogród rozkwitł w oczach, wyglada wspaniale

Cały ogród rozkwitł w oczach, wyglada wspaniale

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie u Ciebie ,tyle kolorów ,dla mnie najlepsze fotki z oddali -widać cały piękny ogród
Moje krzaczory jeszcze w zielonych papach .
Moje krzaczory jeszcze w zielonych papach .
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ilonko,moja azalia ta chimerna to właśnie cannon double,może sypne jej trochę amofoski?
Fajnie wygląda ta paprotka,a kalina cudowna,myślę,że moja też szybko urośnie.Ciekawa jestem czy to heliotrop,bo mam kulka sztuk teraz ze swojego siewu.Czy możliwe,że on zimuje w gruncie?
Fajnie wygląda ta paprotka,a kalina cudowna,myślę,że moja też szybko urośnie.Ciekawa jestem czy to heliotrop,bo mam kulka sztuk teraz ze swojego siewu.Czy możliwe,że on zimuje w gruncie?
- ilona2715
Kasiu, Olku dzięki
Gosiu azofoska jest uniwersalna nie powinna zaszkodzić, ale lepiej dać coś dla kwaśnolubnych, co do heliotropu to już pisałam, że nic nie wiem na jego temat dostałam tę sadzonkę w zeszłym roku i wsadziłam do ziemi, a teraz takie cosik mi wyrosło, a może to zupełnie coś innego

Gosiu azofoska jest uniwersalna nie powinna zaszkodzić, ale lepiej dać coś dla kwaśnolubnych, co do heliotropu to już pisałam, że nic nie wiem na jego temat dostałam tę sadzonkę w zeszłym roku i wsadziłam do ziemi, a teraz takie cosik mi wyrosło, a może to zupełnie coś innego