Witam i dziękuję za tak liczne odwiedziny!
O pogodzie chyba nie będę się rozpisywała, bo wszędzie pewnie jest podobnie kiepska. I zapewne stąd taki ruch na Forum

Wczoraj miałam cudowne popołudnie - byłam z wizytą u forumki-ewamaj66. Wyjechałam obładowana roślinkami i nie tylko. Takie forumowe spotkania dobrze robią mojemu M - może na własne oczy zobaczyć innych zielonozakręconych. Dotychczas myślał, że tylko ja tak mam i mocno ubolewał nad tym

Tak świetnie się nam wszystkim gadało, że uwieczniłam na zdjęciu tylko jeden motyw - niesamowite wrażenie zrobiło na nas "bocianie drzewo". Pierwszy raz coś takiego widziałam

- wielkie suche drzewo i kilkanaście bocianów na nim
Wiesiu - acidantera pachnie całkiem ładnie, ale nie aż tak mocno. Jeśli są gdzieś w pobliżu lilie to trudno ją wywachać. Sama nie wiem co jest warunkiem koniecznym do sukcesów w jej uprawie

Ona potrzebuje sporo słońca i najlepiej chyba wygląda w większych kępach. Może w przyszłym roku posadzę więcej cebulek...Są stosunkowo tanie.
Dzięki
Oliwko! Czy te dzwonki przezimują sama nie wiem. Liczę, że tak. Podobne tylko w kolorze niebieskim ponoć zimują u nas.
Krysiu - na szczęście takie cebulki zawsze jest gdzie wcisnąć

Warto popróbować szczęścia z nimi, bo kwiaty przyciągają wzrok. Na zdjęciu w zasadzie jest połowa tęczy. Aparat nie łapał całości, bo blok stał na środku. Cieszę się, że spodobało Ci się zdjęcie mojej córci.
Sylwano i Ty się doczekasz tego widoku. Oby tylko za dużo nie padało. U mnie wszystkie inne hortensje też jeszcze kremowo-białe i jakieś takie ... mizerne. Według wcześniejszych prognoz sierpień miał być upalny. Tylko nie mówili gdzie, bo chyba nie u nas
Eluś - życzę Ci byś spełniła swoje marzenie o vanilce - jest tego warta. Sama jestem ciekawa czy ten dzwoneczek sobie poradzi u mnie. Wiosną dam znać
Agness - szkoda, że nie zakwitł Ci. U mnie tylko w pierwszym roku nie kwitł. W zeszłym też miał mnóstwo kwiatów - tylko jeszcze wyżej niż w tym. Nie wiem jak to się stało, ale teraz pędy są pod pergolą, a nie nad.
Masz rację
Małgosiu ta pogoda może zdołować każdego ogrodnika. Na poprawę humoru polecam Ci różę
Degenhard - to niesamowita róża. Kwitnie nieprzerwanie od czerwca i niestraszne jej deszcze. Jestem nią zachwycona.
Elżbieto - dzwoneczki są jak najbardziej pełne i malutkie. Czy odpowiednie na nasze warunki to się okaże.
Witaj
Izo! Tą chryzantemę mam prawie od początku. Przeżyła już kilka zim. Wiosną mogę Ci podesłać kawałek. I pocieszę Cię - to jest letnia chryzantema. Te kwitnące jesienią u mnie też jeszcze w fazie maleńkich, ledwo widocznych pączków.
Witam szczeciniankę!
Haszko - dzięki w imieniu kwiatuchów. U mnie padła
Urszula Ledóchowska 
na uwiąd.
Krysiu - współczuję. Słyszałam, że uwiąd dopada najczęściej powojniki wcześnie kwitnące. Zawsze jest nadzieja, że w przyszłym roku będzie lepiej i zakwitnie.
Jacku może i masz rację. Poza tym nasz klimat chyba niezbyt służy takim ciepłolubnym roślinom. A szczególnie nadmiar wilgoci. W zasadzie przy takich cenach cebulek to można co roku kupować i próbować - aż do skutku.
Grażynko a nie próbowałaś uprawy wiaderkowej albo na balkonie? Ja to w zasadzie z lenistwa ograniczam uprawę roślin, które trzeba wykopywać na zimę. Mam też problemy z ich przechowywaniem a czasem tak po prostu "obrażam się" na takie co nie chcą u mnie rosnąć.
Witaj
Moniu! U mnie to już końcówka lilii i jeszcze ta niesprzyjająca im pogoda. Na hortensje bukietowe zachorowałam w zeszłym roku i coś tam już mam. Skoro taką laurkę wystawiasz asperze to ląduje ona na 1 pozycję listy hortensjowych chciejstw.
Ewuniu - to ja dziękuję za wszystko! Dobra jesteś, że wszystko posadziłaś. Czyżbyś miała lepszą pogodę dziś niż ja?! Wszystkim rośliną musi się spodobać w takim ogrodzie, u takiej ogrodniczki

O! Szkoda, że nie zajrzałyśmy na ten rozsadnik. A jaki masz kolor tych maczków? Pod tym powojnikiem orliki bez względu na to czy granatowe czy niebieskie się trafią - będą wyglądały ciekawie. Ja orlikowy gąszcz mam pod jedną jabłonką

Gdyby udało Wam się przyjechać to zrobisz inspekcję na mojej działce i może jeszcze coś "wpadnie Ci w oko" - wiesz przecież, że nie wszystko pokazujemy na forum
Nie mam żadnych świeżych fotek więc pokażę coś z ostatniego tygodnia:

,