Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Dziękuję za miłą wizytę :D Roślinki od Ciebie już podlewa deszcz. Oby im się u mnie spodobało. Z pośpiechu nie zajrzałyśmy na rozsadnik, mam tam maki syberyjskie :oops: Orliki posadziłam pod kratką, tam, gdzie rośnie żółty powojnik. Dosadzę jeszcze swoje siewki i będę miała orlikowy gąszcz :D Net nie chodzi, tylko pełza, mam problemy z przeglądaniem forum :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo kolejne spotkanie zaliczone ... szkoda,że pogoda niezbyt dopisała.
Acidantera ma bardzo ładne kwiaty i warto poczekać na kwitnienie. Cebulki w sprzedaży sa zbyt małe i często nie zakwitają w pierwszym roku. U mnie też kwitnie a wysoka jakaś , az przesłoniła inne obok :;230 .
Zrób zbliżeniu kwiatów żółtej dalii i najlepiej w kilku fazach kwitnienia.
Łatwiej wtedy porównywać i szukać dla niej nazwy odmianowej.
Jaką ma wysokość ?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam i dziękuję za tak liczne odwiedziny! ;:196
O pogodzie chyba nie będę się rozpisywała, bo wszędzie pewnie jest podobnie kiepska. I zapewne stąd taki ruch na Forum :wink: Wczoraj miałam cudowne popołudnie - byłam z wizytą u forumki-ewamaj66. Wyjechałam obładowana roślinkami i nie tylko. Takie forumowe spotkania dobrze robią mojemu M - może na własne oczy zobaczyć innych zielonozakręconych. Dotychczas myślał, że tylko ja tak mam i mocno ubolewał nad tym ;:224 Tak świetnie się nam wszystkim gadało, że uwieczniłam na zdjęciu tylko jeden motyw - niesamowite wrażenie zrobiło na nas "bocianie drzewo". Pierwszy raz coś takiego widziałam :shock:
Obrazek - wielkie suche drzewo i kilkanaście bocianów na nim

Wiesiu - acidantera pachnie całkiem ładnie, ale nie aż tak mocno. Jeśli są gdzieś w pobliżu lilie to trudno ją wywachać. Sama nie wiem co jest warunkiem koniecznym do sukcesów w jej uprawie :roll: Ona potrzebuje sporo słońca i najlepiej chyba wygląda w większych kępach. Może w przyszłym roku posadzę więcej cebulek...Są stosunkowo tanie.
Dzięki Oliwko! Czy te dzwonki przezimują sama nie wiem. Liczę, że tak. Podobne tylko w kolorze niebieskim ponoć zimują u nas.
Krysiu - na szczęście takie cebulki zawsze jest gdzie wcisnąć :) Warto popróbować szczęścia z nimi, bo kwiaty przyciągają wzrok. Na zdjęciu w zasadzie jest połowa tęczy. Aparat nie łapał całości, bo blok stał na środku. Cieszę się, że spodobało Ci się zdjęcie mojej córci.
Sylwano i Ty się doczekasz tego widoku. Oby tylko za dużo nie padało. U mnie wszystkie inne hortensje też jeszcze kremowo-białe i jakieś takie ... mizerne. Według wcześniejszych prognoz sierpień miał być upalny. Tylko nie mówili gdzie, bo chyba nie u nas :evil:
Eluś - życzę Ci byś spełniła swoje marzenie o vanilce - jest tego warta. Sama jestem ciekawa czy ten dzwoneczek sobie poradzi u mnie. Wiosną dam znać :wink:
Agness - szkoda, że nie zakwitł Ci. U mnie tylko w pierwszym roku nie kwitł. W zeszłym też miał mnóstwo kwiatów - tylko jeszcze wyżej niż w tym. Nie wiem jak to się stało, ale teraz pędy są pod pergolą, a nie nad.
Masz rację Małgosiu ta pogoda może zdołować każdego ogrodnika. Na poprawę humoru polecam Ci różę Degenhard - to niesamowita róża. Kwitnie nieprzerwanie od czerwca i niestraszne jej deszcze. Jestem nią zachwycona.
Elżbieto - dzwoneczki są jak najbardziej pełne i malutkie. Czy odpowiednie na nasze warunki to się okaże.
Witaj Izo! Tą chryzantemę mam prawie od początku. Przeżyła już kilka zim. Wiosną mogę Ci podesłać kawałek. I pocieszę Cię - to jest letnia chryzantema. Te kwitnące jesienią u mnie też jeszcze w fazie maleńkich, ledwo widocznych pączków.
Witam szczeciniankę! Haszko - dzięki w imieniu kwiatuchów. U mnie padła Urszula Ledóchowska :( na uwiąd.
Krysiu - współczuję. Słyszałam, że uwiąd dopada najczęściej powojniki wcześnie kwitnące. Zawsze jest nadzieja, że w przyszłym roku będzie lepiej i zakwitnie.
Jacku może i masz rację. Poza tym nasz klimat chyba niezbyt służy takim ciepłolubnym roślinom. A szczególnie nadmiar wilgoci. W zasadzie przy takich cenach cebulek to można co roku kupować i próbować - aż do skutku.
Grażynko a nie próbowałaś uprawy wiaderkowej albo na balkonie? Ja to w zasadzie z lenistwa ograniczam uprawę roślin, które trzeba wykopywać na zimę. Mam też problemy z ich przechowywaniem a czasem tak po prostu "obrażam się" na takie co nie chcą u mnie rosnąć.
Witaj Moniu! U mnie to już końcówka lilii i jeszcze ta niesprzyjająca im pogoda. Na hortensje bukietowe zachorowałam w zeszłym roku i coś tam już mam. Skoro taką laurkę wystawiasz asperze to ląduje ona na 1 pozycję listy hortensjowych chciejstw.
Ewuniu - to ja dziękuję za wszystko! Dobra jesteś, że wszystko posadziłaś. Czyżbyś miała lepszą pogodę dziś niż ja?! Wszystkim rośliną musi się spodobać w takim ogrodzie, u takiej ogrodniczki ;:108 O! Szkoda, że nie zajrzałyśmy na ten rozsadnik. A jaki masz kolor tych maczków? Pod tym powojnikiem orliki bez względu na to czy granatowe czy niebieskie się trafią - będą wyglądały ciekawie. Ja orlikowy gąszcz mam pod jedną jabłonką :wink: Gdyby udało Wam się przyjechać to zrobisz inspekcję na mojej działce i może jeszcze coś "wpadnie Ci w oko" - wiesz przecież, że nie wszystko pokazujemy na forum :roll:
Nie mam żadnych świeżych fotek więc pokażę coś z ostatniego tygodnia:
Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu - ta dalia jest dość wysoka ok. 80-100cm, kwiaty duże i budową przypominają Akitę. Tylko kolor się nie zgadza. Na razie tylko takimi fotkami dysponuję ( jak pogoda pozwoli zrobię jutro lepsze):
Obrazek, Obrazek, Obrazek
Początkowo sądziłam, że to brak słońca spowodował słabe wybarwienie. Jednak kolejne kwiaty też są żółte :evil: i zupełnie nic nie mają w sobie tej szlachetnej czerwieni, która mnie tak urzekła w tej odmianie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

W tym roku wiele kwiatów zachowuje się inaczej niż normalnie.
Nawet liliowce zmieniły kolor na bardzo ciemne odcienie.
Dalia pewno koloru nie zmieniła, ale ktoś podmienił bulwy kiedy kupowałaś. :uszy
Spotkania są zawsze bardzo przyjemne a czas stanowczo za szybko leci.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

W wątku daliowym właśnie pojawiła się Akita, urodna ona ach urodna... ;:224

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2437130
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo ja uwielbiam dalie,ale w tym roku u mnie pózno kwitną,niektóre pewnie nie zdążą, mam je posadzone w 28 miejscach.
Kiedy trzeba wykopywać przekwitłe mieczyki?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, często są niestety pomyłki a ja kupiłam wiosną jedną tylko dalię w kapersie i jest dokładnie taka jak na obrazku :heja
Za to ich nie wykopuję i traktuję jako jednoroczne. Za duzo zabawy z wykopywaniem a szanse małe że przetrwaja do wiosny.
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, co jest na drugim zdjęciu za mieczykiem? Kwiatki drobne, jasnoróżowe przypominają kształtem rogownicę ale po pędach widzę, że nią nie jest :shock:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dzięki za miłe słowa ;:196 Z roślinkami ganiałam po całym ogrodzie w przerwach pomiędzy deszczami. Mój M toleruje zakręcenie, aczkolwiek życzyłby sobie większej dbałości o ogród (ja też, ale w deszczu nie pielę :evil: ). Przez to gadanie nie pokazałam Ci wszystkiego, czym mogłam się podzielić :;230 Na planowany przeze mnie wyjazd M się nie zgodził, wybieram się z bratem. W ogóle nic pewnego, ale jeszcze nie rozmawialiśmy. Jako pasażer w ogóle nie mam nic do gadania :( Na wszelki wypadek :D podaj mi dokładny adres na pw.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo ogólnie żółta dalia jest dość ładna ale jak dla mnie zbyt słabo wybarwiona.
Jeśli chodzi o jasne kolory to w ubraniach muszę nosić "ich cień " ale w kwiatach lubię porządne nasycenie. No chyba,że chodzi o biel ale u mnie to kolor ponad inne !!!
Ciemniejsze kolory to cała gama odcieni i tu sprawa ma sie inaczej .
Czekam na zbliżenie kwiatów dalii.
Czy targi w Olsztynie to ktoś zaszczyci z waszych stron bo czytam,że jest w planie Stare Pole ?
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Izuniu ;:196 powojnik Jana Pawła piękny......swojego JP nawet nie doczekałam kwitnięcia......
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

jollla500 pisze:Izuniu ;:196 powojnik Jana Pawła piękny......swojego JP nawet nie doczekałam kwitnięcia......
U mnie też! Padł na wiąd ;:223 , ale juz odbija
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Odwiedzam po dłuuugiej nieobecności, jak zwykle podziwiam i serdecznie pozdrawiam :tan
Szkoda, że Akita sprawiła Ci zawód, w oryginalnej wersji jest przepiękna!
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, asperę z czystym sumieniem polecam :) Mam sporo hortensji, ale po latach uprawy śmiem twierdzić, że ta prezentuje się najlepiej cały czas- piękne kwiaty i sztywne pędy, których nie trzeba podwiązywać!! Aspery się nie tnie, ale służę badylkami innych swoich hortensji :)
Dalia cudna!!!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”