Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

ekopom pisze:przecież je jemy i to w rożnych postaciach
i tu się z Tobą nie zgodzę , bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów , a kwestie jaj to pominę , bo będzie tu jakiś Pan Józek ze swoimi kurczakami i się mi dostanie :) . Po to hoduje pomidory , żeby różniły się od tych w sklepach , na korzyść oczywiście :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
11krzych

Post »

Witam.
Ile kosztowały w tym roku sadzonki pomidorów? Pytam, bo po raz pierwszy sam robiłem i jestem ciekaw ile zaoszczędziłem. Swoją drogą dzięki Waszym radom nie wyszły gorsze od kupnych a może nawet lepsze.
A nie byłem ani razu na targu, bo mi supermarket ogrodniczy pod blokiem wybudowali i nasiona, nawozy, ziemię kupowałem tam albo przez sieć.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Nie wiem, ile w Polsce kosztują sadzonki. Mi tutaj wyszło, że moje własne kosztowały mnie więcej niż kupne (przede wszystkim zakup ziemi). ALE są od nasionka bez żadnej chemii oraz mam nieziemską frajdę, że tak od nasionka je wyhodowałam. Korzyści finansowe zobaczę dopiero, kiedy będę zbierać pomidory zamiast kupować :)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Co do kosztów ziemi, to mnie kosztowała grosze, bo 40L kompostowej ziemi - 9zł. Nie wiem czy to dużo czy mało. Ale wiem że u mnie kilo pomidorów sklepowych kosztuje 2,5 - 3,5 funta, Worków kupiłam ok.5 jak na moje potrzeby, i pomidorów też chyba będę mieć sporo.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

A to u mnie inaczej... worek 20 l ziemi uniwersalnej kosztuje 5-6 ?, można kupić 20 l za 1 ? w supermarkecie - kupiłam w tym roku trochę tej i więcej nigdy jej nie kupię.
Kilogram pomidorów tutejszych w sezonie 0,9 - 1,5 ? a koktailówki więcej. Odmiany rzadziej tu spotykane też więcej kosztują. Smak tej samej odmiany ze sklepu nie umywa się do pomidorów z naszego pola.
Robimy duzo przetworów z pomidorów i też w sumie bardziej o ich smak chodzi niż o koszty. Bo kupne nie są drogie, ale smaku nie można nawet porównywać.
No i jeśli się zdarzy taki wysyp pomidorów jak w zeszłym roku mielismy, to i finansowo wychodzimy na plus.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
11krzych

Post »

Tula pisze: moje własne kosztowały mnie więcej niż kupne (przede wszystkim zakup ziemi).
Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli ile kosztują kupne? W zasadzie jestem ciekaw cen w Polsce, ale ceny za granicą też warto poznać dla porównania. Dziwi mnie, że kosztowały Cię więcej niż kupne, bo u mnie (w przybliżeniu) :
ziemia do wysiewu: 10
ziemia do przepikowania: 15
doniczki : 0
nasiona : 0 od kozuli i 10 supermarktetowe
+ gadżety:
biostymulator wzrostu (w rodzaju Asashi) : 15
mikoryza do warzyw 40

razem= 90 zł/100 sadzonek = 90groszy za sadzonkę.
A mogło być mniej, bo nie musiałem kupować tych bajerów; mikoryza i biostymulator był nie tylko do pomidorów.
Ponawiam pytanie. Ile płaciliście za sadzonki pomidorów?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie sadzonki były po1,5-2 zł, ładne krzaczki, być może resztówki były tańsze.
Nie kupowałam ,wszystkie mam swoje.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
11krzych

Post »

weteran pisze:
ekopom pisze:przecież je jemy i to w rożnych postaciach
i tu się z Tobą nie zgodzę , bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów , a kwestie jaj to pominę , bo będzie tu jakiś Pan Józek ze swoimi kurczakami i się mi dostanie :) . Po to hoduje pomidory , żeby różniły się od tych w sklepach , na korzyść oczywiście :)
Wydaje mi się, że weteran ma rację co do przydatności obornika w zależności od rodzaju paszy.
Moim zdaniem placek od krowy karmionej sianem(czy czym tam się krowy karmiło 100 lat temu) i pasionej na łące to jest nawóz do warzyw, a krowie goowno (celowo nie piszę placek) powstałe ze zjedzenia mączki rybnej i antybiotyków to jest odpad biotoksyczny a nie nawóz.

Ekopom też ma rację, jemy to w różnych postaciach. Ale przynajmniej jak najwięcej starajmy się jeść własnych wytworów, żeby życzenie smacznego przy posiłku nie brzmiało jak ironia.
11krzych

Post »

elik_49 pisze:U mnie sadzonki były po1,5-2 zł, ładne krzaczki, być może resztówki były tańsze.
Nie kupowałam ,wszystkie mam swoje.
Czyli moje z bajerami wyszły o połowę taniej. Ale wcale nie uważam, że te dwa złote to jest drogo. Ja nie liczyłem kosztów ogrzewania(bo w mieszkaniu to raczej miałem za gorąco), robocizny(bo to hobby), amortyzacji szklarni (parapet), podatków, transportu, ubezpieczenia, badania gleby itd. co tam musi przedsiębiorca zabulić różnych haraczy.
Gdybym policzył, to pewnie moje wyszłyby drożej.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

nie wiem ile mnie moje kosztowały,pewno baardzo dużo;obmyśliłem już system na przyszły rok:odwożę w lutym nasiona(mam nadzieję na przyszłoroczną akcję) mnie interesujące do znajomego ogrodnika produkującego rozsadę...hehe..a w połowie kwietnia odbieram od niego zdrowe,krępe,kwitnące sadzonki ulubionych odmian pomidorów i papryki.I mogę mu nawet te 2 zeta za sadzonkę zapłacić.I ile nieprzespanych nocy i bólu oczu z powodu obserwacji wielogodzinnej mniej :;230
No ale to trochę po macoszemu,a widzę po moich pomidorach,że mimo problemów w wieku niemowlęcym doszły do siebie super i zaskakują mnie,rodzinę i sąsiadów ;:224 ,najzabawniejsze są komentarze typu:seba,a ja myślałem,że z tego nic nie będzie,a wpędzasz mnie w kompleksy
:heja

co do tematu ekologiczności :
bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów
To raczej oczywiste,wpływ ma nie tylko na jakość odchodów,ale jakość mięsa czy jaj,a nie wierzę,żebyś ani jednego ani drugiego w tesco czy x lub y nie kupował.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam znajomego rolnika, prowadzącego niewielkie gospodarstwo ekologiczne, który na potrzeby nawozowe hoduje krowę. Krowa nie dostaje hormonów, mleko daje kiedy ma cielaki. Myślę (jestem pewna), że na takiej ,,zdrowej koopie" rosną zdrowsze pomidory. Towar niestety nieosiągalny :;230
Kasia
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

sebapila pisze:co do tematu ekologiczności :
bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów
To raczej oczywiste,wpływ ma nie tylko na jakość odchodów,ale jakość mięsa czy jaj,a nie wierzę,żebyś ani jednego ani drugiego w tesco czy x lub y nie kupował.
Pewnie karmione tym samym, ale różnica warunków życia dla takiej kury ogromna, gdy zaczniemy choćby kupując wybierać jajka z chowu ściółkowego czy wolnowybiegowego (odpowiednio z przodu cyfra 2 lub 1). Rozwala mnie gdy czytam na opakowaniu "Wsie jaja" a na jajku trójeczka jak byk, czyli ta kurza ferma może i na wsi była, ale te kury siedząc w ciasnych klatkach, nic a nic z tej wsi nie widziały :?
Ania
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie trzeba się zachłystywać produktami z upraw ekologicznych ,bo całkiem nie unikniemy stosowania produktów normalnej uprawy, mogę konkurować z uprawą ekologiczną ,bo według mnie, moje warzywa gdzie stosuję obornik normalny z fermy są tak samo zdrowe i do tego smaczne. Raz porównywałem w laboratorium azotany w warzywach egologicznych , moje posiadały kilkakrotnie mniej niż ekologiczne. Powodem tego wyniku było ,że podlewałem prawidłowo i warzywa nie posiadały okresów suszy. Mój najlepszy wynik to marchew zawartość azotanów mniej niż 1, a norma było poniżej 250 , obecnie skasowano normy ,bo do Polski prawie żadne warzywo by nie mogłoby przyjść przywiezione z zagranicy. Trzeba mieć intuicję ,żeby dobrze produkować warzywa ,bo za bardzo lobby promuje swoje środki ochrony i nawozy ,a o skutkach ubocznych za bardzo się nie dowiemy. Np. dużo produktów jest słodzonych aspartamem i go pijemy w płynach, a on bardzo przyczynia się do nowotworów mózgu.Itd.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Odchodząc trochę od nawozu kurzego bardzo proszę o poardę bardziej doświadczonych fachowców,w niektorych krzakach górne łodygi sa badzo cienkie, tak jakby nie byly dokarmione, nawożę dwa razy w tygodniu gnojówką z pokrzyw, rozcienczenie około 1:5, . Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Poniżej zameiszczam zdjecia. Zdjęcie nr. 1 to dolna część pomidora, nr. 2 górna część tego samego krzaka. Obrazek Obrazek
NAdmienie jeszcze że jest to odmiana VP1. Obrazek.
Co robić?, czy zwiększyć nawozenie? jeśli tak to czym?
POZDRWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE i proszę o poradę.
EWA.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

U mnie też góra przy VP1 jest cienka ,odmiana ta bardzo mocno karmi pierwsze grona i dlatego trudno wyżywić powyżej 5 grona.
Obrazek Obrazek Myślę że aż tak złe nie są
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”