i tu się z Tobą nie zgodzę , bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów , a kwestie jaj to pominę , bo będzie tu jakiś Pan Józek ze swoimi kurczakami i się mi dostanieekopom pisze:przecież je jemy i to w rożnych postaciach

i tu się z Tobą nie zgodzę , bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów , a kwestie jaj to pominę , bo będzie tu jakiś Pan Józek ze swoimi kurczakami i się mi dostanieekopom pisze:przecież je jemy i to w rożnych postaciach
Dziękuję za odpowiedzi.Tula pisze: moje własne kosztowały mnie więcej niż kupne (przede wszystkim zakup ziemi).
Wydaje mi się, że weteran ma rację co do przydatności obornika w zależności od rodzaju paszy.weteran pisze:i tu się z Tobą nie zgodzę , bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów , a kwestie jaj to pominę , bo będzie tu jakiś Pan Józek ze swoimi kurczakami i się mi dostanieekopom pisze:przecież je jemy i to w rożnych postaciach. Po to hoduje pomidory , żeby różniły się od tych w sklepach , na korzyść oczywiście
Czyli moje z bajerami wyszły o połowę taniej. Ale wcale nie uważam, że te dwa złote to jest drogo. Ja nie liczyłem kosztów ogrzewania(bo w mieszkaniu to raczej miałem za gorąco), robocizny(bo to hobby), amortyzacji szklarni (parapet), podatków, transportu, ubezpieczenia, badania gleby itd. co tam musi przedsiębiorca zabulić różnych haraczy.elik_49 pisze:U mnie sadzonki były po1,5-2 zł, ładne krzaczki, być może resztówki były tańsze.
Nie kupowałam ,wszystkie mam swoje.
To raczej oczywiste,wpływ ma nie tylko na jakość odchodów,ale jakość mięsa czy jaj,a nie wierzę,żebyś ani jednego ani drugiego w tesco czy x lub y nie kupował.bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów
Pewnie karmione tym samym, ale różnica warunków życia dla takiej kury ogromna, gdy zaczniemy choćby kupując wybierać jajka z chowu ściółkowego czy wolnowybiegowego (odpowiednio z przodu cyfra 2 lub 1). Rozwala mnie gdy czytam na opakowaniu "Wsie jaja" a na jajku trójeczka jak byk, czyli ta kurza ferma może i na wsi była, ale te kury siedząc w ciasnych klatkach, nic a nic z tej wsi nie widziałysebapila pisze:co do tematu ekologiczności :To raczej oczywiste,wpływ ma nie tylko na jakość odchodów,ale jakość mięsa czy jaj,a nie wierzę,żebyś ani jednego ani drugiego w tesco czy x lub y nie kupował.bardzo duży wpływ ma to czym się karmi zwierzaki i jaki to chów