kamea pisze:A u mnie porażka na całej linii kilka dni temu zdjęłam worki, które miały pełnić funkcję szklarenki. Już przed zdjęciem zaczęły "kłaść się" niektóre roślinki, ale po weekendzie, widzę, że zostało dosłownie kilka sztuk nie wiem co teraz robić - czy przesadzać te pozostałe maleństwa do innych doniczek, mocniej podlać, mniej podlać, czy w ogóle da się jeszcze jakoś te resztki uratować?
Może to zgorzel siewek? podlej Previcurem, pozostałe powinny się jeszcze uratować jak stoją. Powodzenia
Za ciemno raczej nie - stoją na południowym parapecie.... jednynie mogły mieć za duszno pod folią
W tej chwili nie mogę podpiąć zdjęcia, jestem w pracy. Najpierw zaczyna się robić jakby cieńsza (zasychająca?) łodyżka, a potem roślinka się przechyla - tak to wygląda nie wiem czy to może być zgorzel, spróbuję tego preparatu, może coś się uratuje
Właśnie dotarły do mnie nasionka begonii z Akcji, dziś je wysieję. Mam nadzieję, że nie jest zbyt późno na siew i gdzieś po drodze choć trochę dogonią Wasze okazy
Dziunia87 pisze:Moje strasznie się zagęściły, ale tak ślicznie wyglądają, nie mogę się na nie napatrzeć. Siewki begonii są dla mnie chyba najbardziej fascynującymi pod względem sposobu rozwoju kolejnych liści
Nie mogę się już doczekać jak trafią do ogrodu i będą kwitnąć, oj ile to jeszcze czasu przed nimi....
Sylwia, dotarły do mnie nasionka z Akcji a wśród nich nasionka begonii od Ciebie. Dziękuję bardzo
Będę siała po raz pierwszy, chciałam tylko podpytać, by rozwiać wątpliwości: to jest begonia stale kwitnąca?
kamea pisze:Za ciemno raczej nie - stoją na południowym parapecie.... jednynie mogły mieć za duszno pod folią
W tej chwili nie mogę podpiąć zdjęcia, jestem w pracy. Najpierw zaczyna się robić jakby cieńsza (zasychająca?) łodyżka, a potem roślinka się przechyla - tak to wygląda nie wiem czy to może być zgorzel, spróbuję tego preparatu, może coś się uratuje
Z opisu wygląda na zgorzel. Jak najszybciej Previcur!!!
Pozdrawiam Małgosia Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Spis moich wątków
amarylis384 pisze:Gaura Jak się domyślam, wysiewasz begonie stale kwitnące z akcji o pełnych kwiatach Będę pilnie śledzić jak rosną nowe piękności. Powodzenia
Nasiona z Akcji Wymiany. Nie wiem jakie kwiaty (raczej tradycyjne), wiem, że mix, jak sądzę stale kwitnącej, ale pytałam, by upewnić się, czy nie bulwiasta
Dziewczyny, ale mnie zestresowałyście tą zgrzelą, aż poleciałam swoje oglądać. Kilka się położyło, ale to od wody (tak myślę przynajmniej). Przyklejają się do ziemi a potem maleństwa nie mają siły żeby się podnieść
Na szczęście to jakaś niewielka liczba, więc na razie nie rozpaczam.
kamea pisze:Za ciemno raczej nie - stoją na południowym parapecie.... jednynie mogły mieć za duszno pod folią
Z opisu wygląda na zgorzel. Jak najszybciej Previcur!!!
słaba jakość, ale co nieco widać - umierająca siewka
kamea Niestety nie wiem jak Topsin podziała na zgorzel. Jeśli nie masz wyboru to podlej ale Previcur kup jak najszybciej. Zgorzel może pojawić się w innych zasiewach jeśli robisz więc się nie zmarnuje.
chinka jeśli się wywracają ale nie mają brązowego korzonka albo łodyżki (kurka tylko jak znaleźć u nich łodyżkę?) to jest ok. Poustawiaj je do pionu, za kilka dni wzmocnią korzonek i już tak łatwo się nie będą kładły.
Czekam na mix pełnej od Dziuni
Pozdrawiam Małgosia Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Spis moich wątków
Zaopatrzyłam się dziś w potrzebny sprzęt- czyli nasiona- i dziś posiałam. Teraz tylko zostaje trzymać kciuki by wzeszła i dotrwała do przesadzania, choć mała część