Begonie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Begonie z nasion

Post »

kamea pisze:A u mnie porażka na całej linii ;:145 kilka dni temu zdjęłam worki, które miały pełnić funkcję szklarenki. Już przed zdjęciem zaczęły "kłaść się" niektóre roślinki, ale po weekendzie, widzę, że zostało dosłownie kilka sztuk ;:145 nie wiem co teraz robić - czy przesadzać te pozostałe maleństwa do innych doniczek, mocniej podlać, mniej podlać, czy w ogóle da się jeszcze jakoś te resztki uratować?
Może to zgorzel siewek? podlej Previcurem, pozostałe powinny się jeszcze uratować jak stoją. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za ciemno raczej nie - stoją na południowym parapecie.... jednynie mogły mieć za duszno pod folią :(

W tej chwili nie mogę podpiąć zdjęcia, jestem w pracy. Najpierw zaczyna się robić jakby cieńsza (zasychająca?) łodyżka, a potem roślinka się przechyla - tak to wygląda :( nie wiem czy to może być zgorzel, spróbuję tego preparatu, może coś się uratuje
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Właśnie dotarły do mnie nasionka begonii z Akcji, dziś je wysieję. Mam nadzieję, że nie jest zbyt późno na siew i gdzieś po drodze choć trochę dogonią Wasze okazy :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p

Post »

Dziunia87 pisze:Moje strasznie się zagęściły, ale tak ślicznie wyglądają, nie mogę się na nie napatrzeć. Siewki begonii są dla mnie chyba najbardziej fascynującymi pod względem sposobu rozwoju kolejnych liści :)
Nie mogę się już doczekać jak trafią do ogrodu i będą kwitnąć, oj ile to jeszcze czasu przed nimi....
Sylwia, dotarły do mnie nasionka z Akcji a wśród nich nasionka begonii od Ciebie. Dziękuję bardzo ;:196
Będę siała po raz pierwszy, chciałam tylko podpytać, by rozwiać wątpliwości: to jest begonia stale kwitnąca?
:wit
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kamea pisze:Za ciemno raczej nie - stoją na południowym parapecie.... jednynie mogły mieć za duszno pod folią :(

W tej chwili nie mogę podpiąć zdjęcia, jestem w pracy. Najpierw zaczyna się robić jakby cieńsza (zasychająca?) łodyżka, a potem roślinka się przechyla - tak to wygląda :( nie wiem czy to może być zgorzel, spróbuję tego preparatu, może coś się uratuje
Z opisu wygląda na zgorzel. Jak najszybciej Previcur!!!
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Gaura Jak się domyślam, wysiewasz begonie stale kwitnące z akcji o pełnych kwiatach :?: Będę pilnie śledzić jak rosną nowe piękności. Powodzenia :D
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Dajcie linka do tych pełnych nasion. ;:180
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p

Post »

amarylis384 pisze:Gaura Jak się domyślam, wysiewasz begonie stale kwitnące z akcji o pełnych kwiatach :?: Będę pilnie śledzić jak rosną nowe piękności. Powodzenia :D
Nasiona z Akcji Wymiany. Nie wiem jakie kwiaty (raczej tradycyjne), wiem, że mix, jak sądzę stale kwitnącej, ale pytałam, by upewnić się, czy nie bulwiasta :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A gdzie wy dorwałyście pełne? :D
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
tomek250611
100p
100p
Od: 29 gru 2009, o 14:43

Post »

Moje bulwiaste nareszcie zaczynają się pokazywać.
Zajęło im to dwa tygodnie, ale ważne że ruszyły :)
pozdrawiam Tomek
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Aniu, Lady-r, zajrzyj do tego wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=84

Dziewczyny, ale mnie zestresowałyście tą zgrzelą, aż poleciałam swoje oglądać. Kilka się położyło, ale to od wody (tak myślę przynajmniej). Przyklejają się do ziemi a potem maleństwa nie mają siły żeby się podnieść ;:174
Na szczęście to jakaś niewielka liczba, więc na razie nie rozpaczam.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Margo_margo pisze:
kamea pisze:Za ciemno raczej nie - stoją na południowym parapecie.... jednynie mogły mieć za duszno pod folią :(

Z opisu wygląda na zgorzel. Jak najszybciej Previcur!!!
Obrazek słaba jakość, ale co nieco widać - umierająca siewka

Mam w domu Topsin - mogę go zastosować?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

kamea Niestety nie wiem jak Topsin podziała na zgorzel. Jeśli nie masz wyboru to podlej ale Previcur kup jak najszybciej. Zgorzel może pojawić się w innych zasiewach jeśli robisz więc się nie zmarnuje.

chinka jeśli się wywracają ale nie mają brązowego korzonka albo łodyżki (kurka tylko jak znaleźć u nich łodyżkę?) to jest ok. Poustawiaj je do pionu, za kilka dni wzmocnią korzonek i już tak łatwo się nie będą kładły.

Czekam na mix pełnej od Dziuni :heja
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Zaopatrzyłam się dziś w potrzebny sprzęt- czyli nasiona- i dziś posiałam. Teraz tylko zostaje trzymać kciuki by wzeszła i dotrwała do przesadzania, choć mała część
Pozdrawiam Paulina
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Małgosia, ja się nie martwię tymi co się wykładają. Poprzednio też tak było. Część po prostu musi umrzeć i jestem z tym pogodzona :wink:
Pozdrawiam, Bogusia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”