Domowe orchidarium
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Domowe orchidarium
Wspaniale prezentują się vandy w koszykach! Teraz trzymam kciuki, by zimę przeżyły bez przeszkód. Piękne i zdrowiutkie.
- dorotka_kk
- 50p
- Od: 22 wrz 2011, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dopinguję Twoją miłość do vandowatych

Życzę aby Twoje orchidarium dokończyło się jak szybciej

Gratuluję pomysłowości i świetnych rozwiązań technicznych! A podkładki i koszyczki, które własnoręcznie robisz

Widać że Vandy kochają Ciebie, odwdzięczając się pięknymi zdrowymi korzonkami

Pozdrawiam Dorota
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mniejszym Vandom życzę ładnych korzonków i listków.
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko staram się jak mogę
A wątek Alusi pamiętam dlatego na razie zostaną tak jak są. Boję się tylko bym nie przedobrzyłam albo z nadmiarem wody albo brakiem...
Grażynko przydadzą się
Dorotko
Dziękuję za tyle miłych słów. Też chciałabym zakończyć etap orchidarium bo maluchy już do niego tęsknią.
Justynko niby na miarę ale myślałam,że w akwarium zmieszczą się trzy a tu tylko miejce dla dwóch, więcej nie wejdzie
Mniejsze jak na razie mają bardzo ładne korzonki choć tego na zdjęciach nie widać. Mam gdzieś zdjęcia samych korzonków więc jak wrzucę na hosting to wkleję do wątku. Niech i tu będzie ich dokumentacja 

Grażynko przydadzą się

Dorotko

Justynko niby na miarę ale myślałam,że w akwarium zmieszczą się trzy a tu tylko miejce dla dwóch, więcej nie wejdzie

Gosiu ależ u Ciebie nowości , super domki zafundowałaś swoim Vandom.Zdolna z Ciebie ,,bestia''
Widziałam też , że masz Coelogyne cristata ciekawe czy Ci zakwitnie?Ja też jestem posiadaczką tegoż okazu , przechłodziłam go (a nawet przemroziłam , dwa dni przesiedział w temp.-2 na zewnątrz ) przesuszyłam , a teraz czekam na efekty
Może będzie łaskawe i zakwitnie. Fajną masz też Vanilię ja swoją wykończyłam
a spory okaz miałam
Może jeszcze kiedyś sobie zafunduję tego storczyka 

Serdecznie Pozdrawiam Iwona
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lis 2011, o 16:58
Twoje Vandy świetnie wyglądają w koszykach i akwarium. Też muszę pomyśleć o nowym lokum dla mojej. Widzę, że u Ciebie kolekcja spora i zaawansowana ( botaniki). Oby miejsca na parapetach nie zabrakło :P
- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
Vandy w koszyczkach , w akwarium , bomba
Ładne mają teraz domki

Ładne mają teraz domki

- Merghen
Iwonko, moje Coelogyne nie zostało aż tak przechłodzone jak Twoje ale czy zakwitnie - w tym roku mam co do tego wątpliwości. Na razie siedzi w chłodzie ok.15*C i suszy nóżki (kłącza) a raczej ma już dość sucho. Zostałam uprzedzona,że aby zakwitnąć musi być już dorosłe i trochę jest "uparte"...Jak na razie raczej tworzy nowe pseudobulwy - teraz z powodu spoczynku troszkę wstrzymały wzrost ale pewnie wiosną zaczną mężnieć. I w tym roku (2012) pójdzie na balkon od wiosny do jesieni. Może wtedy raczy zakwitnąć
Małgosiu, miejsca na parapetach już brakuje więc teraz rozważniej dokonuję zakupów. Wiosną chcę jeszcze by do kolekcji doszła Stanhopea tigrina i coś, co dziś zobaczyłam na innym forum ale zapomniałam nazwy a poza tym czekam na informacje, czy będę miała odpowiedznie warunki do jego uprawy. Ale to nie znaczy,że jak zobaczę piękną hybrydę Phalaenopsis lub innego storczyka to nie trafi do mojej kolekcji
sniezku, 'domki' Vandom się spodobały i puszczają korzenie na prawo i lewo, listki również więc może jeszcze kiedyś doczekam kwiatów...

Małgosiu, miejsca na parapetach już brakuje więc teraz rozważniej dokonuję zakupów. Wiosną chcę jeszcze by do kolekcji doszła Stanhopea tigrina i coś, co dziś zobaczyłam na innym forum ale zapomniałam nazwy a poza tym czekam na informacje, czy będę miała odpowiedznie warunki do jego uprawy. Ale to nie znaczy,że jak zobaczę piękną hybrydę Phalaenopsis lub innego storczyka to nie trafi do mojej kolekcji

sniezku, 'domki' Vandom się spodobały i puszczają korzenie na prawo i lewo, listki również więc może jeszcze kiedyś doczekam kwiatów...
-
Też mi się marzy Stanhopea tigrina
Na razie w żadnej ofercie sklepów internetowych jej nie widziałam :/ U mnie też nie ma miejsca na parapecie więc wywierciłam 4 dziury i wkręciłam haki :P Zasłonki wyrzuciłam i mam wiszące kwiatki. A ile jeszcze miejsca na suficie na haki
...tfu storczyki 

- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Znalazłem Stanhopea oculata - jeśli Cię to interesuje:
http://www.pokojovky.cz/e-obchod/eshop/ ... ea-oculata
http://www.pokojovky.cz/e-obchod/eshop/ ... ea-oculata
-
Interesuje tylko, że właśnie przed chwila wydałam 100 zł na nowych koleżków
Mój miesięczny limit wyczerpałam :P Ale może w przyszłym miesiącu Mikołaj się zjawi
Dzięki za informację 

- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Proszę bardzo.
Na Twoim miejscu jednak zaczekałbym ze sprowadzaniem storczyków zza granicy aż do wiosny...
Na Twoim miejscu jednak zaczekałbym ze sprowadzaniem storczyków zza granicy aż do wiosny...
-
- Merghen
Ja mam już namierzoną stanhopeę tigrinę u znanej mi osoby, P. Grażyny i teraz czekam tylko na wiosnę
Teraz na razie wtrzymuję jakiekolwiek zakupy ze względu na coraz chłodniejszą aurę i chęć dokończenia orchidarium, które czeka na moje zainteresowanie od wiosny
Myślę,że przez zimę ono zaistnieje więc niektóre maluszki, Phalaenopsisy botaniczne, pójdą na nowe lokum a zwonią parapet, podłogę i nie tylko.

-
To ten storczyk na drewienku interesował Cię ze względu na orchidarium? Myślę, że w orchidarium miałoby to świetne zastosowanie ze względu na wysoką wilgotność powietrza.