Domowe orchidarium

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Wspaniale prezentują się vandy w koszykach! Teraz trzymam kciuki, by zimę przeżyły bez przeszkód. Piękne i zdrowiutkie.
Awatar użytkownika
dorotka_kk
50p
50p
Od: 22 wrz 2011, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:7 ;:7 ;:7
Dopinguję Twoją miłość do vandowatych ;:196
Życzę aby Twoje orchidarium dokończyło się jak szybciej ;:180
Gratuluję pomysłowości i świetnych rozwiązań technicznych! A podkładki i koszyczki, które własnoręcznie robisz ;:224 ;:224 ;:224 rewelka
Widać że Vandy kochają Ciebie, odwdzięczając się pięknymi zdrowymi korzonkami ;:138
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: Vandy w w akwarium - ślicznie sie prezentują i Te koszyczki "szyte na miarę" ;:63

Mniejszym Vandom życzę ładnych korzonków i listków.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko staram się jak mogę :wink: A wątek Alusi pamiętam dlatego na razie zostaną tak jak są. Boję się tylko bym nie przedobrzyłam albo z nadmiarem wody albo brakiem...

Grażynko przydadzą się ;:196

Dorotko :oops: Dziękuję za tyle miłych słów. Też chciałabym zakończyć etap orchidarium bo maluchy już do niego tęsknią.

Justynko niby na miarę ale myślałam,że w akwarium zmieszczą się trzy a tu tylko miejce dla dwóch, więcej nie wejdzie :( Mniejsze jak na razie mają bardzo ładne korzonki choć tego na zdjęciach nie widać. Mam gdzieś zdjęcia samych korzonków więc jak wrzucę na hosting to wkleję do wątku. Niech i tu będzie ich dokumentacja :D
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p
Od: 20 sie 2010, o 09:34

Post »

Gosiu ależ u Ciebie nowości , super domki zafundowałaś swoim Vandom.Zdolna z Ciebie ,,bestia'' :uszy Widziałam też , że masz Coelogyne cristata ciekawe czy Ci zakwitnie?Ja też jestem posiadaczką tegoż okazu , przechłodziłam go (a nawet przemroziłam , dwa dni przesiedział w temp.-2 na zewnątrz ) przesuszyłam , a teraz czekam na efekty ;:65 Może będzie łaskawe i zakwitnie. Fajną masz też Vanilię ja swoją wykończyłam ;:223 a spory okaz miałam ;:144 ;:145 Może jeszcze kiedyś sobie zafunduję tego storczyka ;:224
Serdecznie Pozdrawiam Iwona
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
Malgorzata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lis 2011, o 16:58

Post »

Twoje Vandy świetnie wyglądają w koszykach i akwarium. Też muszę pomyśleć o nowym lokum dla mojej. Widzę, że u Ciebie kolekcja spora i zaawansowana ( botaniki). Oby miejsca na parapetach nie zabrakło :P
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Vandy w koszyczkach , w akwarium , bomba ;:138

Ładne mają teraz domki ;:63
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, moje Coelogyne nie zostało aż tak przechłodzone jak Twoje ale czy zakwitnie - w tym roku mam co do tego wątpliwości. Na razie siedzi w chłodzie ok.15*C i suszy nóżki (kłącza) a raczej ma już dość sucho. Zostałam uprzedzona,że aby zakwitnąć musi być już dorosłe i trochę jest "uparte"...Jak na razie raczej tworzy nowe pseudobulwy - teraz z powodu spoczynku troszkę wstrzymały wzrost ale pewnie wiosną zaczną mężnieć. I w tym roku (2012) pójdzie na balkon od wiosny do jesieni. Może wtedy raczy zakwitnąć ;:224

Małgosiu, miejsca na parapetach już brakuje więc teraz rozważniej dokonuję zakupów. Wiosną chcę jeszcze by do kolekcji doszła Stanhopea tigrina i coś, co dziś zobaczyłam na innym forum ale zapomniałam nazwy a poza tym czekam na informacje, czy będę miała odpowiedznie warunki do jego uprawy. Ale to nie znaczy,że jak zobaczę piękną hybrydę Phalaenopsis lub innego storczyka to nie trafi do mojej kolekcji :D

sniezku, 'domki' Vandom się spodobały i puszczają korzenie na prawo i lewo, listki również więc może jeszcze kiedyś doczekam kwiatów...
Malgorzata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Też mi się marzy Stanhopea tigrina :D Na razie w żadnej ofercie sklepów internetowych jej nie widziałam :/ U mnie też nie ma miejsca na parapecie więc wywierciłam 4 dziury i wkręciłam haki :P Zasłonki wyrzuciłam i mam wiszące kwiatki. A ile jeszcze miejsca na suficie na haki :;230 ...tfu storczyki :heja
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

Znalazłem Stanhopea oculata - jeśli Cię to interesuje:

http://www.pokojovky.cz/e-obchod/eshop/ ... ea-oculata
Malgorzata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Interesuje tylko, że właśnie przed chwila wydałam 100 zł na nowych koleżków :heja Mój miesięczny limit wyczerpałam :P Ale może w przyszłym miesiącu Mikołaj się zjawi ;:138 Dzięki za informację :D
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

Proszę bardzo.
Na Twoim miejscu jednak zaczekałbym ze sprowadzaniem storczyków zza granicy aż do wiosny...
Malgorzata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Co racja to racja ;P
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam już namierzoną stanhopeę tigrinę u znanej mi osoby, P. Grażyny i teraz czekam tylko na wiosnę :D Teraz na razie wtrzymuję jakiekolwiek zakupy ze względu na coraz chłodniejszą aurę i chęć dokończenia orchidarium, które czeka na moje zainteresowanie od wiosny :oops: Myślę,że przez zimę ono zaistnieje więc niektóre maluszki, Phalaenopsisy botaniczne, pójdą na nowe lokum a zwonią parapet, podłogę i nie tylko.
Malgorzata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To ten storczyk na drewienku interesował Cię ze względu na orchidarium? Myślę, że w orchidarium miałoby to świetne zastosowanie ze względu na wysoką wilgotność powietrza.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”