Moje parapety cz.II

Zablokowany
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje parapety cz.II

Post »

Grażynko im dłużej się jej przyglądam tym bardziej chcę taką mieć. :D
Niestety jakoś one u mnie słabo rosną. No ale może kiedyś się na taką skuszę. ;:224
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Grażynko, Twoja 'Philadelphia' jest rewelacyjna :!: Ona chyba kwitnie Ci regularnie każdego roku prawda ?
Z tego co pamiętam, masz jeszcze co najmniej jednego falenopsisa o pokroju drzewka.
Czy tamten nie zabiera się przypadkiem za kwitnienie ?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepraszam za zwłokę w odpowiedziach.
Filigranowa ona ma 33 kwiatki.

Joane nie mam z nią najmniejszych kłopotów. Moze dlatego,że mam niewiele czasu dla storczyków to chętniej kwitną. :D

Keetee no wiesz,jaki tam ze mnie specjalista. :;230 Raz mi się uda a trzy razy nie. :;230
Cambrie potrafią być uparte ale się nie zrażaj.Jeżeli jest po kwitnieniu to poczekaj z podlaniem ze 2 tyg,chyba ze podłoże bardzo wysuszone.Mozesz nawet przestawić w chłodniejsze miejsce na ten czas.Potem podlewaj przez namoczenie ( ok 30 min. w miseczce) co 2 - 3 tyg. do wiosny.Wraz z dłuższym dniem częstotliwośc podlewania zmienia się co 10 dni.Blizej wiosny możesz zmienic podłoże, jeżeli zbyt dużo korzeni wychodzi poza doniczkę, w przeciwnym wypadku nie przesadzaj.Nawożenie na początku wiosny z przewagą azotu albo specjalistyczny nawóz do storczyków co 3 podlewanie.Jak nowe bulwy wykształcą się 9 Koło połowy lata) podlej nawozem do kwitnących ( przewaga potasu i fosforu nad azotem).Wskazany letni pobyt na powietrzu, balkon, działka itp.Nie w pełnym słońcu!! Pod drzewem na gałęzi powiesić, zadaszony balkon itp.
Niech rośnie!!!!!!!!

Art po raz pierwszy Philadelphia kwitła mi 2 x w roku!! Jest nadzwyczaj przyjemnym storczykiem!! I oczywiscie masz rację,mam falka chetnie pozującego na drzewko,właśnie się szykuje.Niebawem obfgocę. :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko Twoja 'Philadelphia' to okaz nie z tej ziemi powala na kolana dosłownie :D Ty to masz rękę ;:138
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj Grażynko :wit :wit ;:196
Jakie Ty masz piękne storczyki, dech zapierają i oczy bolą od patrzenia. Masz do nich rękę, to widać. ;:138
Pod koniec zeszłego roku, w OBI była duża wyprzedaż storczyków. Kupiłam sobie kilka okazów z pąkami. Wiozłam autkiem do domu, postawiłam na parapetach a one.... zrzuciły pąki (prawie całkiem, niektóre całkiem), kwiaty też i co ja mam z nimi teraz zrobić. ;:144 ;:145 ;:152
Może Ty mi coś poradzisz, plisssss ;:180 ;:180 ;:180
U mnie też coś zielonego z ziemi wychodzi :shock: . Mam nadzieję, że to nie UFO :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Stasieńko zrzuciły kwiaty bo je zawiało!!!!
Przy kupowaniu w OBI jest o tyle korzystnie,że dysponują papierem pakowym.
Każdy storczyk powinien zostać najpierw zapakowany w papier a potem jeszcze w torbę foliową.W domu zdejmuje się folię a popier zostawia na roślinie ze 2 godziny,dopóki nie wyrówna się temperatura.
Kwiaty zostały zrzucone na skutek zmiany temperatury!!!
Jeżeli podłoże jest wilgotne to nie podlewaj do całkowitego jego wyschnięcia.Doniczka musi być leciutka tzn. ze można podlać storczyka przez namoczenie ( w miseczce przez ok.30 min).
Stasieńko teraz musisz wziąć na wstrzymanie,storczyk musi dojść do siebie po tym incydencie.Postaw w miarę jasne i ciepłe miejsce ( ok 20*C).
Niech rośnie!!!
Celinko ona od samego początku taka bezproblemowa. :D Chyba wiosną muszę ją przesadzić bo w doniczce ani grama podłoża!! Same korzenie.Zaczyna mi jej być żal. :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Grażynko od dziś poluję na taki okaz...może na razie być mikry urośnie :tan
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Grażynko od dłuższego czasu zaglądam na Twe parapety i podziwiam kwiaty.
Storczyków nie mam , zamordowałam jednego i na razie dość bo szkoda takich piękności.
Ktoś napisał o Tobie tak ..." masz zielone ręce - czego się dotkniesz zamienia się w kwiat ... "

Tak , to szczera prawda a jak zobaczyłam maluchy na podkładkach z kory ... pomyślałam sobie - to jakieś czary.
Zerknij do wątku ziołowego przed robieniem kolejnego olejku - podałam dodatkową wiadomość i warto ją zastosować.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Krysiu ;:196.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Grażynko phalaenopsis Philadelphia wygląda zjawiskowo zresztą jak ma nie wyglądać skoro takich rodziców miał, a u Ciebie choćby mu się chciało strajkować to i tak doprowadzisz do kwitnienia.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marwes naprawdę napawasz mnie optymizmem. ;:196
Ulpen11
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 13:56

Post »

Oglądam i podziwiam. Jestem zachwycona tak jak wszyscy w tym wątku. Sama mam kilka falenopsisów i nie mam z nimi kłopotu, więc postanowiłam spróbować z innymi storczykami. Z wyprzedaży kupiłam niedawno cambrię i oncidium. Poczytałam co nieco na temat ich pielęgnacji ale nigdzie nie pisze jak długo trzeba czekać aż nowa pesudobulwa dojrzeje do wydania kwiatu. Jestem niecierpliwa stąd to pytanie. Grażynko może z własnego doświadczenia, chociaż orientacyjnie, będziesz mogła określić czas.
Pozdrawiam Urszula.
Pozdrawia Urszula.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Urszulko. :wit
Bulwa musi osiągnąć dojrzałość,czyli wielkość jaką mają pozostałe.
Oncidium chętniej zakwita niż cambria.
Jeżeli jest po kwitnieniu to potrzebuje odpoczynku w trochę chłodniejszym pokoju ( lub odsunięcie od kaloryfera).Po ok. 3 tyg. suszy wznowić podlewanie.
Z mojego doświadczenia wiem, ze oncidium kwitnie nawet kilkoma pędami wyrastającymi z podstawy rocznej bulwy!!Kwitnie chętnie po letnim pobycie na balkonie,gdzie jesienią odczuwa różnicę temperatury.Ten pobyt bardzo korzystnie wpływa na cały rozwój storczyka.
Oncidium u mnie kwitnie w okolicach wrzesień-październik.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

No to się powtórże cuuuuudna ta phila...coś tam :shock:
Grażynko już te odrosty ma tak z 5 centymetrowe :heja
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Grażynko, moja Philadelphia postanowiła się na drugim pędzie rozgałęzić więc to chyba już staruszka :wink: Nie mogę się doczekać na niej kwiatów - po raz pierwszy będę je oglądać na żywo bo dostałam ją po kwitnieniu.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”