Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_Adasko

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

JacekP pisze:Miło czytać pochlebne słowa o starym murze, który sam w sobie ładny nie jest
Co Ty tam pleciesz :D Właśnie to jest w nich najładniejsze :wink: Zwykłe, stare i naturalnie podniszczone, a nie jakieś druty i plastiki :P
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adasko, część tego muru, czyli chlewiki miały być rozebrane, bo nie są już wykorzystywane ale jakoś tak chyba z sentymentu nie zgodziłem się ;:224 W jednej części tworzą zaciszną wnękę (z trzech stron cegła) i tam kiedyś powstanie cienisty zakątek z prawdziwego zdarzenia. Kiedyś....
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie to brzmi :wink: . Moja rodzina w dawnym chlewie, w byłym babci gospodarstwie, ma dom letniskowy, ślicznie urządzony, ściany z ogromnych kamieni polnych. Ale śmiejemy się z tego chlewu :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olibabko, moje chlewiki też wykorzystane :)

Dziś solidnie podlało wszystkie rośliny i powietrze stało się rześkie. Cieszę się, bo takie upały nie służą roślinom. Zwłaszcza że dużo sadzę i przesadzam. Do gruntu trafiło już większość rozsad z parapetów. Kolejne czekają na swój i mój czas :)
Kwiecia wszelakiego całe mnóstwo. Oto kilka kwiatów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, ten błękitny irys jest niesamowity :shock: ...przepiękny kolor ;:138
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Cynthia :!: Mi też podoba się ten błękitny irys. Zresztą wiele mi się podoba, a że rosną blisko siebie, jest bardzo kolorowo. Ale dziś zabrałem się za ich przesadzanie, bo rosną zbyt gęsto. Przy okazji grupuję te same odmiany. Dzięki temu powstaje nowa rabata irysowa :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, melduję, że nareszcie wszystkie rosliny od Ciebie na swoich miejscach, a maluchy rozsadzone!
Długo mi z tym zeszło :lol:
Kokorycz piękna! Miałam trochę inną od kogry, ale za Chiny Ludowe nie chciała u mnie rosnąć :roll:
Rodgersja bardzo interesująca .Czytałam, ze pachnie? ... Ale lubi półcień, to już nie dla mnie, przynajmniej dopóki jakieś krzaczory nie podrosną na tyle, zeby dać cień :lol:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku dobra myśl przy przesadzaniu irysów aby je zgromadzić w jednym miejscu.
Coś podobnego zaczęłam robić wiosną i na pierwszy rzut poszły wszelakie dzwonki.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku rzeczywiście iryski trzeba przesadzić w miejsca suche , nie widzę żeby zakwitły Ci te najładniejsze ode mnie , mam nadzieję że nie pogniły .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chatte, u mnie kokorycz ma dużo cienia i dobrze rośnie. W transporcie wyłamał jej się korzeń, a mimo to przyjęła się :)
Rodgersja rośnie w półcieniu i zbyt szybko wysycha ale nie mam na razie gdzie ją schować do cienia. Muszę sprawdzić, czy pachnie :idea: Za to w końcu poczułem zapach wieczornika damskiego. Faktycznie - dopiero wieczorem pachnie :)

Christinkrysiu, dostawałem irysy z różnych źródeł i dopiero jak zakwitły można było stwierdzić, jakie są i je sensownie posadzić, co też właśnie czynię. I będą to od razu duże kępy, bo sadzę kilka karp razem.

Geniu, nie wygnił mi żaden od Ciebie irys ale nie zakwitły wszystkie. Czeka ich przesadzanie.
Właśnie oglądałem irysy u Ciebie i pomyślałem sobie, że pewnie mi nie dawałaś tych cieniowanych (niebieskie z białym środkiem) i innych nowszych.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak myslałam, że rodgersja bedzie wodolubna :(
Wieczornik, jak nazwa wskazuje, musi pachnieć wieczorem, ale i rano, zanim słońce zacznie mocniej operować, tez pachnie. A zapach piękny, prawda?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chatte, czytałem u kogoś, że w większej grupie zapach wieczornika jest wyraźny. U mnie dopiero jak się włoży nos w kwiatka pachnie delikatnie frezjowo. Natomiast obwąchałem rodgersję i ma zapach lipowy :)
Jeśli już jesteśmy w temacie zapachów, to na czoło wysuwają się zapachy kosaćców i goździków. Ładnie pachnie pszonak, kozłówka, intensywnie kocimiętki, a w dalszej części ogrodu lilak Meyera. Już wkrótce ogród zdominuje zapach kozłka (waleriany) a w pasie krzewów zacznie pachnieć parczelina.
Powinienem bardziej obwąchiwać kwiaty, bo niektóre to nawet nie wiem, że pachną :oops:
Dziś zwiedziłem pobliski ogród z niezliczoną ilością kosaćców. Cudownie było oglądać te kwiaty w dużej masie. Po ogrodzie snuły się mocno zapachy goździków i lilaków Meyera.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, lilak Meyera pięknie i mocno pachnie, ale u mnie w tym roku - nie :( Jakoś kiepsko kwitnie, choć pączków niby dużo ... Chyba chory :roll:
Zazwyczaj pachnące rosliny w większej grupie daja silniejszy zapach, jak dziwaczki czy właśnie wieczornik. One pachną juz z pewnej odległości. W tym roku jednak wieczornik trochę słabiej pachnie...
Kosaćce niektóre też pachną, ale choćby ich była spora grupa, to zapach ich nie będzie wyczuwalny na odległość.
A kocimiętka ... śmierdzi :;230
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja ostatnio zachwycam się zapachem melisy.
Oczywiście nieustająco mogłabym cały rok wąchać ... pomidory :P
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Zgadzam się: kocimiętka śmierdzi. Za to ładnie pachnie abelia mosańska. Może się skusisz? ;:224 W razie czego można u mnie wąchać. Tylko szybko, bo przekwitnie!
Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”