Moja familokowa oaza spokoju cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja familokowa oaza spokoju cz.6

Post »

WITAJ JADZIU
U Ciebie w ogrodzie jak nie piękne róże to piękne lilie. Ten floks o liściach variegata śliczniusi.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TOSIA mam nasiona białej szałwii muszkatołowej ,ale będe dopiero ją siała na wiosnę . Chyba dałam Ci sadzonkę tej szałwii pomyśl
ELUSIA ten floks ma Twoje imię FLOKS ELISABETH ;:196
GRAŻYNKO mam go już 2 lata i bardzo mi sie podoba a przywiozłam go z Niemiec . Trzeba powspominać gdyż mi się nudzi tak bym już coś pokopała
KRYSIU tez bardzo go lubię tylko słabo się rozkrzewia ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jadziu od twoich róż mażna dostać zawrotu głowy, jakie one piękne, "purple tiger" jest tak niezwykła i odmienna od innych aż trudno uwierzyć, że prawdziwa. Szałwia też ładnie się prezentuje, u nas były sadzonki ale powstrzymałam się od kupna bo wydaje mi się, że one duże rosną.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IRENKO Purple Tiger to dopiero młoda róża posadzona ubiegłej jesieni . Ciekawe jak w tym roku się pokaże i mam nadzieje ,ze przezyje tę zimę . Szałwia potrzebuje trochę miejsca ,ale warto ją mieć Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak pięknie Wiosno gdzieś ty ? już doczekać się nie mogę :wink:
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit JESZCZE 62 DNI!!!!!!!!!!!!!!!! :wit ;:138 :heja
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WITAM ŚWIĄTECZNIE I ;:3 . Za oknem słoneczko na pewno będzie piekny dzień widać ,że zbliża się inna pora roku i ptaszki są również tego zdania ,gdyż coraz weselej swiergolą . Dziś chciałam Wam przedstawić jedną z moich ulubienic różę generał de Gaulle . Jak wyczytałam w "Moje róże, moja pasja " Mieszaniec herbatni,hodowli Marie Louise Meilland z roku 1974. Kwiaty liliowo-fiołkowe o mocnym wspaniałym zapachu werbeny z nutką cytrusową, zbudowane są z około 35 płatków. Dobra na kwiat cięty, wyróżnia się dużą trwałością . Pochodzenie od Sissi *x Prelude/ x /Kordes Sondermeldung . Krzew wysokości do 1m. Liście średniej wielkości, ciemno zielone, skórzaste. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione. U mnie NIE rośnie w pełnym słonku ,gdyż takiego miejsca nie mam można wręcz powiedzieć ,że w pół cieniu . Jest zdobywczynią wielu nagród na wystawach różanych za swój niezwykły zapach. Jest bardzo zdrowa różą u mnie będzie teraz 3 sezon i dopiero pod koniec jesieni złapała trochę plamistości na niektórych liściach . Powtarza kwitnienie, może gdyby rosła w słonku kwitła by non stop . Ciekawa jestem jaka będzie w tym roku

TOSIU ,może ,ale na to nie liczę na razie niech sobie roslinki jeszcze spokojnie śpią
MARZANKO wszyscy chcielibyśmy już grzebać w ziemi ,ale na razie zbieramy siły do wiosennych prac .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jadziu tak się zastanawiam ,czy nie stworzyć samych ścieżek ,tak jak Ty ...trawę przekopać ...miałabym dodatkowe miejsce na sadzenie bylin ,,np.szałwii Muszkatułowych ,czy floksów z liśćmi variegata...pięknie wyglądają...za niedługo sianie ... ;:224 ,czy wysiewasz kobeę,bo ja chyba z niej zrezygnuję,,,zrobiłam z ubiegłorocznej... sadzonki ,nie wiem ,czy się przyjęły ...na razie są zielone...więc może ,a nuż
Mam tyle nasion ,różnych bylin i jednorocznych...,że jeżeli cokolwiek mi wykiełkuje,to zapraszam porą wiosenną,będziemy dzielić... :lol:
Generał bardzo urokliwy... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NELU na razie nie myślę o wysiewaniu a z Kobeą to różnie bywa . Wolę posiać śmierdziuszki one chociaż fajnie będą zdobić rabaty do zimy . No chyba ,że ślimory będą znowu tak samo atakować jak w ubiegłym roku i zostawią mi same gołe badyle . Szkoda ,że mam mało słoneczka może rósł by lepiej mój generał . No niewiadomo czy M by się na to zgodził ,żeby zostać bez trawnika ;:224 . Dzięki za zaproszenie
IGORZE byłeś ,byłeś tylko bardzo dawno . Floksik zagraniczny ,ale u kogoś na Forum tez już go widziałam . Dzięki za wizytę
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

JADZIU ;:196
Róże to Ty dozuj a nie dajesz jedną piękność po drugiej. Bardzo spodobała się "Abigail"
chcę się nią zachwycić a T serwujesz w moim ulubionym kolorze "de Gaule".
Jakby tego było mało pokazujesz śliczne liliowce i lilie ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Jadzia, tak fajnie opisałaś Generała, że cieszę się z tego nabytku jeszcze bardziej. U mnie też nie ma za wiele słonecznych miejsc, a róże sobie radzą, chociaż pewnie mogłyby być piękniejsze.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Jadziu,
nareszcie jestem u ciebie :oops: ;:196
cieszę się, że też robisz przegląd róży- to bardzo pomocne dla wszystkich przy wyborze odmian.
Purple Tiger mnie coraz bardziej zachwyca! ;:167
A ta szałwia kwitnie niezwykle obficie! Juz widziałam ją w wielu ogrodach więc chyba czas aby posiac u siebie :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witam noworocznie.Jadziu od godziny siedzę w Twoim ogrodzie i podziwiam portrety kwiatow.
Cieszę się,że niektóre są i w moim ogrodzie(generał dzięki Twojej uprzejmości).
Szałwia i mnie zauroczyła a floks to wiesz,że to moja miłość, i nie mogę oczu oderwać.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jadziu ..pytałam o kobeę ,bo to pnącze ,które już za niedługo trzeba siać ,aby zobaczyć kwiaty jeszcze latem... :lol: Właśnie przypomniało mi się ,że rodochiton,też wcześnie się wysiewa,a tego to już nie podaruję... :wink:
Śmierdziuszki też sieję co roku,bardzo dobre nasadzenie przy różach i nie tylko ,likwidują szkodliwe nicienie...
ale kochają je ślimaki...i to jest najgorsze... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NELU ,ale ten Rodochiton ładnie wygląda nawet nie wiedziałam ,że takie ładne pnącze istnieje . Kobei siać nie będe . Pisałam już ,że u mnie z tymi smierdziuszkami w ubiegłym roku bylo tragicznie . Zostały mi same badylki bez kwiatów może w tm roku będzie inaczej . Zaraz za siatką zrobię zasieki w postaci Slimakolu . ;:196
ANUŚ na razie floksa dzielić nie będę chyba ,że na wiosną będzie wielka sadzonka to podzielę i posadzę w paru miejscach miejsze kępki . Mam nadzieję ,że Generał Ciebie również zafascynuje . Jak będą siewki szałwi na wiosnę to dam znać ;:196 .
EWCIU za Waszym przykładem i ja niezdarne kroki zaczynam robić w tym kierunku z opisami i swoimi obserwacjami róż . Jak już pisałam u Ani jak będą siewki szałwii to dam znać . Chyba dzięki Tobie ją podpisałam ,ale dopiero w tym roku będe ją bacznie obserwować i pisać swoje spostrzeżenia na temat każdej róży,którą mam w ogrodzie . To zadanie na ten sezon ;:196
BASIA mam nadzieję ,że wszyscy będą z niego zadwoleni czyli z generała
KRYSIU muszę rozruszać wszystkich odwiedzających moją oazę :) . Abigail w ubiegłym sezonie się nie popisała chyba nie lubi mieć tak mokro ;:196 Dla Ciebie ABIGAIL , DUET ,SEKRET już sama nie wiem kim ona jest . Zresztą nieważne jest piękna ;:224
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”