Ależ ja Ciebie doskonale rozumiem. Tak samo myślałem, tak samo pisałem ja Ty.Space99 pisze:Spokojnie wiem na czym polega proces dojrzewania :>openm pisze:
Winogrona po zerwaniu nie dojrzewają (jabłka np. tak).
A wiesz w jaki sposób poznać czy winogrona są dojrzałe?
Podałem odmiany, które bez większych problemów można uprawiać w gruncie.
Darek.
Powiedz jak to jest że dzięki Forum winogrona org coraz więcej osób uprawia winorośl i wcale się nie zniechęcają a wręcz przeciwnie. Póki co to najbardziej Ty zniechęcasz !
Może i troche pochodze koło tej winorośli ale przynajmniej zjem smaczne dojrzałe owoce a nie naładowane chemią (vinifery), niedojrzałe owoce ze sklepu.
Zobacz na początek tematu i przemyśl to jeszcze raz bo jednak mają prawo owocować jak widać.openm pisze:Przestańcie reklamować odmiany, które u nas nie mają prawa owocować
Są ludzie którzy posadzą coś koło domu i jedzą swoje owoce
no i są jeszcze tacy co mają sztywne kręgosłupy i wolą iść do sklepu kupić coś niewiadomego pochodzenia mniej smaczne.
Myślę, jednak, że wprowadzanie niesprawdzonych odmian przynosi więcej strat niż korzyści dla rozpowszechniania uprawy winorośli w Polsce.
I dodam jeszcze, że nie jest lekko wyrzucać krzew, któremu dało się 10 szans na wydanie dobrego plonu.
Większość ludzi nie jest aż tak cierpliwych i wyrzuca krzew raz na zawsze.
Darek.