Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Lepiej oberwać niż obciąć, ale to się robi w określonym momencie, jak już są zawiązane owoce na gronie i osiągną odpowiednią wielkość to wtedy po usunięciu liści słońce lepiej do nich dociera (na początku zawsze miałam z tym problem bo nie wiedziałam do jakich rozmiarów rośnie określona odmiana). No tak bynajmniej ja robię. No i nie powinno się usuwać zbyt wielu liści na raz, 3 sztuki to maks o ile dobrze pamiętam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj KRZYSIU, ilość i wielkość owoców pomidora w dużej mierze zależy od ilości i i ich jakości, więc nie trzeba się śpieszyć z nadmiernym usuwaniem liści. W tej chwili , z krzaków pomidora usuwamy, po pierwsze chore liście, lub mocno uszkodzone, i po drugie takie które dotykają ziemi i zmuszeni jesteśmy je zamoczyć podczas podlewania.

Usuwanie liści z krzaczków dopiero zaczynamy gdy zaczną dojrzewać owoce( rumienić się ) pomidora, wtedy usuwamy wszystkie liście poniżej dojrzewających owoców i robimy to stopniowo od dołu w górę wraz z dojrzewającymi gronami owoców. Robimy to dlatego by do dojrzewających owoców dopływało więcej światła , oraz by ewentualne, dotykające owoców liście na wypadek ich zarażenia chorobą nie przenosiły choroby na już dojrzewające owoce.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

No tak , jest takie obiegowy pogląd ,że dolne liście obrywamy po to aby lepiej doświetlić owoce i poprawić wybarwienie ... Jednak przeczy temu fakt ,że pomiędzy liśćmi owoce wybarwiają sie rownie dobrze - a nawet lepiej , tylko o kilka dni później ... Potrzebe usuwania dolnych liści bardziej przekonująco wyjaśnia bilans energetyczny rośliny , po prostu liście znajdujące sie ok 1,2 metra od wierzchołka są dużo mniej doświetlone,dostarczają roślinie niewiele asymilantów . Mówiąc inaczej , wydatek na transpirację ( oddychanie ) przeważa zysk z fotosyntezy . Mówiąc wprost : te najniższe liście są zbędne dlatego , bo fabryka przesunęła sie w góre , i tyle . Ale jeśli będą nadal dobrze doświetlone np . pierwszy rząd od południowej strony , to zostawiam je nieco dłużej . Tak czy inaczej : po dorośnięciu owoców dolne liście usuwamy ! A mniej ważne dlaczego , można przyjąć ,że tak nakazuje stara świecka tradycja , i już 8-) .
marti19
50p
50p
Od: 4 gru 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dżiś urwałem 2 pierwsze pomidory, za 2 dni powinny byc nastepnych 5 bo juz sie zaczeły czerwienic;:138
pozdrawiam Marcin
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

"Szybkie" masz te pomidory Marti. Moje w większości są wielkości groszku lub czereśni, tylko jeden piłeczki pingpongowej. W moim rejonie zazwyczaj pierwsze owoce zrywałam na przełomie czerwca i lipca, ale w tym roku nie dosyć, że posiałam chyba ciut później, to jeszcze do folii poszły dopiero ok. 10 maja. Za to jak już zaczną owocować to każdy będzie inny, dzięki Kozuli :D
Dorota
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ja Wam trochę zazdroszczę bo moje pomidory wysadzone do folii w początku maja dopiero teraz się pozbierały po podtopieniu i zaczynają kwitnąć więc trochę jeszcze będą musiała poczekać .Mam tylko nadzieję ,że grzyby "ich nie zjedzą" :lol: A te co mam w gruncie ciągle wyglądają marnie bo im się grzyby już "dobrały do skóry" ( mimo pryskania) .
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

Witam!
czy moje pomidory nie są za zielone w srodku?
Obrazek
czy juz obrywać dolne liscie do grona?
Obrazek
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

demeter,tylko pogratulować.
To,że zielone,to chyba brak potasu.
Ręki nie dam,bo amatorka jestem :wink:
Co do liści,to już możesz je oberwać.
Ja dziś też, poobrywałam liśce pod zawiązanym pierwszym gronem.
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

dzisiaj wpadłam na chwilkę na działkę,zajrzałam do foliaka i w końcu i u mnie pojawiły się pomidorki :tan :tan
Pozdrawiam Iwona :)
mila1003
200p
200p

Post »

Mam następujące pytanie: na większości krzaków w szklarni na pierwszym gronie nie ma pomidorów - tzn widać zawiązki ale nic poza tym. Na drugim gronie są pomidory, ale nie rosną w równym tempie, np 3 pomidor jest duży reszta wygląda jakby dopiero co zawiązał się owoc. Czy ma sens trzymać te dolne grona? Czy te pomidory w ogóle urosną? Czy przyczyną może być podtopienie brak słońca czy może robię w tym roku coś nie tak?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Magdo , pokaż zdjęcia jeśli możesz . Podtopienie ma duże znaczenie , mam u siebie i oglądam to na co dzień . Dobrze zniosły wodę tylko młode sadzonki , im więcej zawiązanych pomidorów tym gorzej . Część krzaków zamarło całkowicie , część ledwo zipie .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

mila1003 pisze:Mam następujące pytanie: na większości krzaków w szklarni na pierwszym gronie nie ma pomidorów - tzn widać zawiązki ale nic poza tym. Na drugim gronie są pomidory, ale nie rosną w równym tempie, np 3 pomidor jest duży reszta wygląda jakby dopiero co zawiązał się owoc.Czy te pomidory w ogóle urosną?
Mam ten sam problem,ale u mnie niebyły podtopione.Liście są zdrowe i zielone.Może to brak jakiegoś składnika?? :(
Pozdrawiam Krzysiek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Poczytajcie ten wątek, miałam ten sam problem, są tam porady kozuli.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=546
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

krzysiek1240 pisze:
mila1003 pisze:Mam następujące pytanie: na większości krzaków w szklarni na pierwszym gronie nie ma pomidorów - tzn widać zawiązki ale nic poza tym. Na drugim gronie są pomidory, ale nie rosną w równym tempie, np 3 pomidor jest duży reszta wygląda jakby dopiero co zawiązał się owoc.Czy te pomidory w ogóle urosną?
Mam ten sam problem,ale u mnie niebyły podtopione.Liście są zdrowe i zielone.Może to brak jakiegoś składnika?? :(
Dobre pytanie , tez zauważyłem ten problem u siebie, fachowiec z za płota powiedział mi , że z tych nic nie będę miał , obrywać i wywalać.
Fakt wygląda to jak zawiązany pomidor wielkości główki od szpilki , i zdarzają się one u mnie na pierwszych gronach ,nie rosną (albo rosną tak powoli , że tego nie zauważam :( )
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
mila1003
200p
200p

Post »

No to wrzucam parę zdjęć może problem nie rozwijających się owoców się wyjaśni. Owoce są zawiązane jednak tak jak już tu wspomniano są wielkości główki od szpili albo np jeden lub dwa w gronie rośną a reszta choć zawiązana nie rośnie. Najpierw dodam jeszcze że jesienią sypnęłam wieloskładnikowy do pomidorów, wiosną dolomit. Powódź dwa razy zalała pomidory. Pryskane dwukrotnie grevitem, nawozem wieloskładnikowym raz dolistnie, raz gnojówką z pokrzyw i dwa razy wieloskładnikowym (substral do pomidorów) podlane - więcej się nie dało bo czekałam aż po powodzi bagno w szklarni przeschnie. Jak na złość zdjęcia mam nieostre ale może coś uda się stwierdzić jak nie to zrobię raz jeszcze.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz mój numer jeden - krzyżówka z dyno (tylko nie pamiętam w tej chwili z jakim drugim pomidorem), liści prawie wcale grona dosłownie co 10 cm no i najważniejsze rozwijają się wszystkie choć są jeszcze małe.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”