Ogród Marylii... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marylii... cz.2

Post »

Piękna wrzosowa rabata :) Piękne ŚWIECZNICE :)
Wiesz, nie mogę znieść nazwy "pluskwica" w odniesieniu do tak pięknej byliny o niezwykłym pokroju i ładnym zapachu. Ja z uporem nazywam ją ŚWIECZNICĄ , i bardzo się cieszę ,że dobrze rośnie w moim cienistym ogrodzie :) Ty masz chyba odmiane o bordowych liściach ? Po przekwitnięciu warto zasuszyć jej łodygi wraz z nasiennikami . Aby się nie kruszyły spryskuję je nad wanną zwykłym lakierem do włosów i mam potem niebanalna dekorację na zimę - vide zdjęcie :

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiedziałam, że świecznica jest taka piękna ;:138
Marylko ależ u Ciebie kolorowo :roll:
Magnolia, ostróżki pięknie kwitną :D
wrzosowisko imponujące i pięknie prezentująca się języczka :tan
Miło jest przebywać u Ciebie :heja
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Marylko - odwiedziłam twój ogród - jestem pod wrażeniem - przepiękne zakątki.
Mam pytanie do ciebie - czy rozplenica lubi suche - piaszczyste podłoże?
Pytam, bo u mnie rośnie, ale jakoś dziwnie - kłosy schowane raczej w trawie, a u ciebie tak ładnie eksponuje je ponad kępą z której wyrasta. Zasugerowałam się też widząc obok rosnącą kostrzewe siną - a ona zdecydowanie najlepiej rośnie na szczerym piachu. Czy ja dobrze rozumuję? Czy jest inna tajemnica aby rozplenica była tak okazała.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Pięknie i kolorwo u Ciebie Marylu :uszy
A wrzosy masz takie dorodne ;:138 ...moje ciągle kret podrywa i podsychają :(
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Nie mogę napatrzeć się na Twoje piękne wrzosy.
Od dawna marzyłam o wrzosowisku i dopiero w tym roku powoi realizuję to marzenie. Ciekawa jestem kiedy te moje maluszki będą tak dorodne jak Twoje.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Marylko , co "zadajesz" ;:111 swoim roślinkom ,że one takie wszystkie dorodne u Ciebie??? Obeszłam "na wdechu" ;:65 Twój fantastycznie uroczy ogród ...Pięknie masz...Cudo...
Czy sama uprawiasz ogród? Czy ktoś Ci pomaga?Bo jakoś nie doczytałam.. Wpadnę jeszcze bo chyba niezbyt daleko do Ciebie?
Pozdrawiam. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witam u mnie nadal leje,można oszaleć...

Grażynko mimo złej pogody kwitnie jeszcze sporo,niektóre byliny powtarzają kwitnienie,ładnie też kwitną dalie z nasionek więc koloru jeszcze trochę mam tylko słońca brak... :(

Grzesiu ja się czuje tak jakby już była późna jesień,ciągle pada i pada... :D dziękuje za wizytę... :D

Ewelino miło mi Cię gościć...wiesz mi też ta nazwa pluskwicy nie odpowiada więc od dzisiaj będę nazywać ją świecznicą,dużo lepiej brzmi a to naprawdę piękna bylina i jej zapach który zwabia mnóstwo motyli...moja jest o bordowych liściach...Faktycznie piękne ma nasienniki i stanowi cudną dekoracje... :D

Dzidziu miło mi bardzo ze dobrze się czujesz w moim ogrodzie...mi ciągle coś nie pasuje,czuje ciągły brak kamieni i w ogóle mam całkiem inną wizje ale na razie nie mogę sobie na nią pozwolić... :(

Reniu witaj,co do rozplenicy to posadziłam ją w słonecznym miejscu w podłożu trochę iłowym więc dodałam trochę kompostu i ta ma piękne kwiatostany a druga ma leki cień i już tak jak piszesz kwiatostany ma w trawie,nie wiem czy akurat to jest przyczyną bo ta w cieniu jest dwa razy wyższa...a kostrzewa też jest posadzona w takim podłożu i może to jest przyczyną ze jedna odmiana mi całkiem padła...W tym roku o suche miejsca w ogrodzie jest bardzo trudno a te nasze biedne rośliny i tak sobie jakoś radzą... :D

Grażynko-Fragolo krety u mię też buszują ale ja już przegrywam walkę z nimi i zaczynam się godzić z tym ze są chodź roślin szkoda... :D

Wiola ja swoje wrzosowisko zakładałam rok temu we wrześniu,ładnie się rozrasta chodź niektóre odmiany wolniej a wrzośce najlepiej i nie wiem czy w ogóle wrzośce szybciej się rozrastają czy bardziej im pasuje... :D

Maryna witaj krajanko...z tą moją powierzchnią męczę się sama z pomocą córki,która ma etat koszenia trawnika no i czasem też coś pomoże w innych pracach ale z reguły nie ma czasu,bo lekcje,bo koleżanki itp.a najlepiej wychodzącą pracą w ogrodzie to jest robienie zdjęć...
a roślinki poje pysznym kompocikiem z pokrzyw,bardzo go lubią :;230 ...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Msze się wam pochwalić ze na dwóch drzewkach paulowni pojawiły się pąki kwiatowe i bardzo mię to cieszy ale kwiatów z nich to chyba nie będzie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marylu jestem zachwycona Twoimi wrzosami, są cudowne- dorodne, wspaniale ukwiecone kępy :D
Widzę, że Twoje okrywowe różyczki faktycznie wspaniale się rozrastają :D
A barw u Ciebie jeszcze ogrom, wcale nie widać nadchodzącej jesieni, jedynie wrzosy o niej przypominają :D
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko tak mi się teraz wydaje, że tajemnica ładnej rozplenicy może faktycznie tkwić w słonecznym miejscu.
Moja rośnie w półcieniu i pewnie muszę ją przesadzić - albo podzielę i zobaczę wtedy gdzie i jak sobie daje radę.
Widzę, że nie tylko moja paulowania stara się za wszelką cene zakwitnąć. Też na mojej takie same pąki - ale moja jeszcze rośnie w dużej doniczce, może uda się, że jak ją zabiorę przed mrozami do domu -pokaże kwiatki.
Pozdrawiam, Renia
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Witam niedzielnie i niezbyt ciepło ale za to przestało padać...

Agnieszko barw jeszcze sporo królują aksamitki wszelakiego rodzaju i szałwia ale im tez już brakuje słońca zaczynają pleśnieć...wrzosy jak do tej pory dobrze się mają i oby tak dalej... :D

Reniu ja myślałam ze taki leki cień to będzie dobrze ale się myliłam chyba jednak słońce to podstawa by mieć ładne kwiatostany...jeśli masz paulownie w donic to wniesienie do jakiegoś pomieszczenia chłodnego może jej uratować pąki i na wiosnę może kwiaty była by to sensacja zapewne...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko właśnie u siebie wstawiłam fotkę paulowni - może uda mi się z jej kwiatkami - ale byłby czad.
Ona jest u mnie dopiero trzeci sezon i ciągle szkoda mi jej było wsadzać do gruntu bo się bałam, że mi przemarznie.
Tylko ciekawa jestem co się stanie z tymi pączkami jak jej liście opadną - bo każdego roku w zimie jej opadały do łysa.
Pozdrawiam, Renia
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Reniu liście opadną ale pąki zostaną dopiero wiosną jeśli nie zmarzną powinny nabrzmiewać...moje od pierwszego roku były w gruncie i podmarzły ale świetnie odbiły a teraz już trzy zimy minęły i jak widać dobrze się ma ,a u mnie zimy srogie... :D :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie Marylu zauroczyły mnie kwitnące miskanty i wrzosy.
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Witam...wczoraj był piękny słoneczny dzień i trochę pracy w ogrodzie ubyło ...mały porządek w oczku i przygotowana rabata pod róże...

Witaj Kasiu,z miskantem muszę się pożegnać na dobre,za bardzo się rozłazi a deszcze i wiatr niszczą go skutecznie mimo podwiązywania i nie wygląda to ładnie a dużo zachodu więc dostaje eksmisje...

Nowa rabata pod róże...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I troszkę koloru...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek