Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Dusiu, Asiu, Edytko- dziękuję ;:196

Dusiu... to prawda, kwiaty zobaczę po długiej pielęgnacji, ale jaka to frajda czekać na każdy ruch ze strony roślinki :wink: Napiszę Ci jeszcze, że MM kupiłam u OG jako roślinę zdolną do kwitnienia- stoi u mnie kilka m-cy w akwa i kwitnienia ani widu, ani słychu...

Asiu... mam sphagnum, więc na początek obłożę nim wierzch ;:108 w sumie tak źle z nim nie jest, bo wypuszcza i listek i korzonka...
A w tej uprawie w szkle, to stosujesz zwykłe podłoże do orchidei, czy coś innego?

Edytko... mnie też ie zawsze udaje się ładnie uchwycić storczyki, ale robię wtedy zdjęcia tak długo, aż wyjdzie takie, które odda ich piękno...próbuj, Ty na pewno też ładnie uchwycisz białaska ;:108

Cd. wczorajszych zdjęć :wink:

Tęczowa półminiaturka kwitnie jeszcze od marca, aktualnie na przedłużeniu
Obrazek
I wypuszcza nowy listek
Obrazek

Teraz biały bez stożka wzrostu, który uparcie nie chce wypuścić keika :( , więc to chyba jest jego ostatnie kwitnienie...
Obrazek

Obrazek

Popatrzcie, jak wyglądają jego zwłoki...
Obrazek Obrazek

I jeszcze druga półminiaturka, która już się chyba zmieniła w normalnego Phal. Korzenie tak się jej rozrosły, że jakiś czas temu posadziłam ją w doniczkę fi 12 i już inne Phal. mogłyby pozazdrościć jej korzeni...a i liście nie odbiegają normą od pozostałych...
Obrazek Obrazek
Korzonki powietrzne tak fajnie rosną do góry :wink:
Obrazek

To by było na tyle- może później uda mi się zrobić jakieś zdjęcia...
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiole pięknie, ile sie u Ciebie dzieje. Gratuluję cosia na dendrobium.phal. Ja tez nie mogę się doczekać az zacznie się cos u Mnie na dendrobium dziać. Pozdrawiam
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Wioletto :P ,

Jak od maja 2009r to...całkiem ładna juz powstała kolekcja .

Oczywiście gratuluję ale...nie byłabym sobą :P gdybym nie zwracała uwagi na niedogodności kwiatów :P

-mam małą uwagę i pytanko :P czy ten z ostatniego zdjęcia - miniaturka"przerośnięta" ma karę ? bo wody to on dawno nie widział :shock: .To, ze korzenie rosną pionowo o czymś świadczy - to ucieczka, bo jest konkretny powód.Innym też brakuje luksusu.
Z zasuszenia jak i przelania korzenie prawie jednakowo cierpią i ...się wykończą .Niestety ...o efektach wiemy zbyt póżno.
We wszystkim zalecany jest umiar.

Zlituj sie nad storczykami ,szczególnie w te upały one potrzebują do życia wody.
To są żywe rośliny i żółknięcie...choć może być efektem nadmiaru słońca to ;:108 jest również pierwszą oznaką ,ze rośliny się ratują korzystając z zapasu w liściach.

Wioletto ,
druga sprawa
,
postaraj się nie nadużywać eksponowania dużych, pogrubionych liter w tekstach oraz kolorowania. Kolor czerwony
jest alarmem. Jest zbyt ważny w komunikacji inform. aby go bez powodu używać.
Kolor zielony jest zastrzeżony dla adm/moderacji.
Inne dozwolone ale z umiarem.
Adresując wypowiedź wystarczy użycie koloru lub pogrubienia na normalnej czcionce .I też jest widoczne.

Tak zalecam, dziękuję za zrozumienie; działa Regulamin Forum par.2.1.g w sprawie m.innymi nadmiernego formatowania-polecam.
Zbędne eksponowanie zostanie skorygowane.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu...
dziękuję ;:196

Jovanko...
Pierwszego storczyka mam od marca'09, ale to tylko dwa m-ce różnicy :wink:
Ta półminiaturka była moczona nie dalej jak tydzień temu, więc o zasuszeniu nie ma mowy, po prostu podłoże w niej przesycha dosyć szybko, zresztą przed przesadzeniem też tak było...
Na pewno moim storczykom wody nie brakuje :)

Jeżeli chodzi o drugą sprawę, to dostosuję się do wymagań regulaminu :P
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Wioletto :P

A czy na pewno im nie brakuje wody? Nie wiem; sprawa jest jakby mało dyskusyjna :P

Zasygnalizowałaś problemy żółtych liści na forum, więc warto przyjąć również inne spojrzenie i podpowiedzi.
A czy skorzystasz z wiadomości ? to już inna sprawa .
Od Ciebie wyłącznie to zależy; tak uprawa jak i efekty.

Powodzenia życzę , JOVANKA

ps
-w sprawie RF- literki dziękują :P
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wioletko, półminiaturka pięknie przedłuża pęd ;:138
Co do białaska i jego "zwłok", to jest jeszcze szansa na wypuszczenie keika na pędzie kwiatowym, a jeśli i na to jest zbyt leniwy, to niestety nic nie poradzisz, widocznie taka jego wola ;)

Co do storczyków w szkle stosuję normalne podłoże do storczyków firmy Krajewscy, u Ciebie też już je widziałam, jest dość grube i przepuszczalne, na dnie naczynia oczywiście obowiązkowo warstwa keramzytu aby korzonki nie gniły ;:108

Postaram się dzisiaj zrobić fotki moim reanimowanym w szkle, to zobaczysz jak ładnie rosną ;)

Druga półminiaturka jak się rozrosła :shock: , przypomina normalnego phal.
Wg. mnie też nadaje się już do podlania.
Przelewasz storczyki wodą, czy moczysz?
Ja swoje, w te upały szczególnie, moczę w misce lub doniczkach nawet do dwóch godzin, aby pobrały sobie tyle wody, ile potrzebują.
Zostawiam wtedy w wannie aż woda ocieknie i wkładam do osłonek.
A gdy temp. była powyżej 30st, to i tak dość szybko przesychały ;:108

Pozdrawiam cieplutko :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu... to prawda, kwiaty zobaczę po długiej pielęgnacji, ale jaka to frajda czekać na każdy ruch ze strony roślinki Napiszę Ci jeszcze, że MM kupiłam u OG jako roślinę zdolną do kwitnienia- stoi u mnie kilka m-cy w akwa i kwitnienia ani widu, ani słychu...
Każdy storczyk jest inny... U mnie niektóre też zdolne do kwitnienia, a jeszcze nie kwitną. Też mam MM z OG, kwitnie odkąd przyszedł i mam nadzieję, że nie bedzie tak kapryśny jak twój.

Co do białego, myślę, że nawet jak puści keiki na pędzie, nie uchowa go, bo pełny wzrost keiki trwa czasami ponad rok, a on tyle nie pożyje...
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko...
Często sprawdzam, czy podłoże u storczyków już przeschło i wtedy moczę- nigdy nie czekam z tym za długo, więc o braku wody nie ma mowy :P
Jeżeli chodzi o białego, to pierwszym powodem żółtych liści może być właśnie płd stanowisko, a drugim to, że cały czas kwitnie i nie chcę go wyjmować z doniczki, a na pewno już tego wymaga, gdyż drugi Phal. tego samego pochodzenia miał w korzeniach korek ze sphagnum, więc ten na pewno też ma... Myślę, że po tym kwitnieniu będę już ingerować w korzenie, niezależnie od tego, czy będzie wydłużał pęd, czy nie...
Myślę, że na tym warto zakończyć tę dyskusję i dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Asiu...
Podejrzewam, że mój białasek należy do tych leniwych i nie zamierza wydać na świat potomka :(
Ale sprawdziłam i stracił stożek 13.12.09, więc już parę ładnych m-cy dzielnie się trzyma ;:108 W razie czego, w marketach takich jest najwięcej.
Pomyślę nad tą reanimacją w szkle, to podłoże Krajewscy to u mnie nr 1 :wink:
Asiu, ja swoje storczyki moczę, no poza encyclią, która rośnie w doniczce glinianej. Encyclię podlewam, kiedy czuję, po włożeniu palca w podłoże, że ma sucho. Wodę, która spływa do podstawka zostawiam, żeby podłoże wciągnęło.
W tej chwili encyclia stoi na balkonie i ma się świetnie.
Tą półminiaturkę dzisiaj moczyłam- owszem wymagała już moczenia, ale na pewno nie brakowało jej wody, jak zasugerowała Jovanka :P

Dusiu...
No mój MM wyjątkowo kapryśny ;:14 dobrze, że chociaż wypuszcza korzenie i listki, bo dłuższy czas po zakupie stał jak zaczarowany i w ogóle nie chciał współpracować :?

Dzisiaj obfociłam akwarium
Obrazek

I jego zawartość
Z ciekawości ddzieliłam jedno keiki dend. berry oda , wsadziłam do sphagnum i dałam do akwa- tak sobie siedzi jakieś 1,5 tyg. i jak na razie chyba jest mu dobrze :roll:
Obrazek

Doglądając nowy przyrościk na dend. phal., przypadkiem go złamałam :oops: . Szkoda mi było go wyrzucić i postanowiłam poekserymentować. Też już siedzi w mchu jakiś tydzień.
Obrazek

Mój żółtek z Lidla, którego reanimowałam w akwa w podłożu zmieszanym ze sphagnum- jak widać, dało to efekty- rośnie mu drugi nowy listek. Aktualnie jest w mchu, ponieważ w jego podłożu siedziały ziemiórki. Postanowiłam więc dać go do sphagnum, żeby całkowicie doszedł do siebie.
Stare liście są jeszcze pomarszczone i chyba już takie pozostaną- najważniejsze, że nabrały już turgoru :P
Obrazek Obrazek

Obrazek

MM podobnie, jak poprzedni miał ziemiórki i musiałam zmienić mu podłoże. Przeczytałam kiedyś chyba u Asi /Haim/, że ona posadziła swojego MM do sphagnum i ma się świetnie, więc postanowiłam spróbować i ja- efektem jest nowy korzonek :P
Obrazek Obrazek

Vanda sporo już podrosła i aktualnie wypuszcza nowy korzonek i przedłuża stare :P
Obrazek Obrazek

Sabotek wypuszcza drugi ( już u mnie) liść i wyrosła mu nowa rozetka :P
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładnie ci rosną :). A kwiatów na MM może też się kiedyś doczekasz. Mój poprzedni, kupiony ponad 2 lata temu, też należa do tych kapryśnych. Teraz mam innego, ale ma zupelnie inne liście i długośc pędu, więc może w chęci do kwitnienia też będzie inny, mam nadzieję, że lepszy.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Mam wreszcie moje Maleństwo, tj. Phalaenopsis Schilleriana :heja :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że będzie mu u mnie dobrze...
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wioletko, zawartość pięknie się prezentuje, widać, ze storczykom jest tam dobrze ;:138

Piękne maleństwo Phal. schilleriana, oby teraz się ładnie rozrastał i raczył swoimi pięknymi kwiatami(ale to raczej za parę lat) :D
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna sadzoneczka, ale bardzo maleńka, pewnie niedawno wyjęta ze słoika... Już jej się zaczynają robić kropki na liściach.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Maleństwo ale zdrowe to szybko urośnie :) wiedzę że dużo u Ciebie się dzieje ;:108
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, Dusiu, Celinko- dziękuję ;:196

Wczoraj wybrałam się z M na wycieczkę do łańcuckiej Storczykarni :P

Wkleję kilka zdjęć :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więcej możecie zobaczyć tutaj
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Życzę dużo zdrówka dla Twojego Phalaenopsis Schilleriana ;:108 Niech się wzmacnia i rośnie w siłę ;:108
No i zazdroszczę tego wypadu do Storczykarni... jaka szkoda, że tak daleko mam do Łańcuta. Ale kiedyś kiedyś tam pojadę :oops: Fotki ekstra! obejrzałam wszystkie. Dzięki! ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”