Kochani, witam Was serdecznie
Weekend to dla mnie kiepski czas na Forum, za dużo się w domu dzieje

Dzisiaj idziemy na Mikołajkowy obiad do moich Rodziców, postaram się więc wieczorem zajrzeć na dłużej. Za oknem jeszcze ciemnawo, nie cierpię tej pory roku!!
Bożenko, bo to i Twoje święto

Pogoda bywa nieprzewidywalna, na szczęście wtedy to już ostatnie tchnienie zimy
Ewelino, dziękuję za wizytę i miłe słowa

Cieszę się, że przepis sie przydał.
W tym dniu obchodzisz imieniny czy urodziny?
Żabeczko, dziękuję i wzajemnie
Pyziu, dziękuję za uświadomienie

W takim przypadku zdecydowanie lepiej wypadają zaoczne tym bardziej, że nie chcę zajmować się botaniką
Romciu, dziękuję i wzajemnie
Pestko, Tobie również
Giguś, dziękuję

Wypoczywaj, bo weekend za szybko mija!!
Ido, szkoda, że nie napisałaś, co masz w lodówce, a nie wiem, czy zdążysz zrobić zakupy... Wódeczka kojarzy mi się z porządnym podkładem

Może golonka duszona w piwie- robi się praktycznie sama, w tym czasie można przygotować boczek zawijany.
Golonka w piwie
dowolna ilość golonek
1/2 lub 1 l piwa jasnego (w zależności od ilości mięsa)
2-4 ząbki czosnku
sól, słodka papryka, chili, majeranek
trochę miodu i oleju
Golonki naszpikować czosnkiem, natrzeć przyprawami i olejem, odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce. Ja to zawsze robię wieczorem i dopiero następnego dnia gotuję. W dużym płaskim garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć golonki z obu stron. Garnek odstawić, delikatnie po ściankach wlać piwo, poczekać ok. 10 minut aż przestanie gazować. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 1 h 45 min. Wyjąć golonki, wierzch posmarować miodem. Ułożyć na blasze i zapiekać przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawać z ziemniakami z wody, pieczywem, czosnkowymi grzankami. Nie zapomnieć o musztardzie i chrzanie!!
Boczek
chudy wędzony boczek (po 2-3 plastry na osobę)
suszone śliwki
pół piersi kurczaka
ogórki kiszone, papryka, suszone figi
Z boczku odciąć skórę, usunąć ewentualnie kostki. Na połowie plastrów położyć suszoną śliwkę, zawinąć, spiąć wykałaczką. Kurczaka, ogórki i paprykę pokroić w słupki- ułożyć na pozostałych plastrach razem z figami, zawinąć, spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć folią aluminiową, poukładać roladki. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Mam nadzieję, że przepisy się przydadzą
Andrzeju, polecam się na przyszłość
Aniu, cieszę się bardzo, że Wam smakowało
Dzieci są bardzo mądre i tak wiele widzą i rozumieją