Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska

Post »

Kasia słoneczko, pod łózkiem najlepiej :;230
a tak poważnie to oczywiście do piwnicy z nimi, i nie podlewaj za dużo bo lato jest , a wtedy się mniej podlewa
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Devvilosable
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2011, o 16:47

Post »

kasia ogolnie rzecz biorac pieczarka slabnie z kilku powodow nieodpowiednie odparowanie, za duzy dwutlenek, za wysoka temperatura, wilgotnosc napisz mi mniej wiecej parametry "klimatu" jakie tam masz :)

anae powiedz mi jeszcze czy grzybnie masz wypuszczona wyzej czy strzepki tylko w torfie { czyli tzw. kawa z mlekiem ?? Ogolnie wydaje mi sie ze mozesz miec za niska wilgotnosc i po prostu zasuszaja Ci sie zawiazki lub po prostu scina je temperatura. Z pieczarkami trzeba nauczyc sie rozmawiac :) One daja wyrazne znaki co im nie odpowiada.
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57

Post »

hmm, nie wiem za bardzo.. o co pytasz, ale.. jak odginam karton z folią to jest cała biel...
a tak, to od góry trochę ziemi, dużo białego,. i kilka kępek brązowego..
i teraz.. czy za mało wody, czy za dużo...
dziś wsadzilam do piwnicy..
Pozdrawiam, Ania
Kasencja

Post »

weteran pisze:Kasia słoneczko, pod łózkiem najlepiej :;230
a tak poważnie to oczywiście do piwnicy z nimi, i nie podlewaj za dużo bo lato jest , a wtedy się mniej podlewa
;:3

A jak podlewać mniej więcej? Jak zobaczę, że wierzch się będzie przesuszać? Czy co parę dni?
Ostatnim razem to na bank je utopiłam :wink: , spleśniały aż mi ;:131
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Devvilosable pisze:kasia ogolnie rzecz biorac pieczarka slabnie z kilku powodow nieodpowiednie odparowanie, za duzy dwutlenek, za wysoka temperatura, wilgotnosc napisz mi mniej wiecej parametry "klimatu" jakie tam masz
Czy to było do mnie? Jeśli tak, to ja wywiozłam pieczarki na działkę, stoją w altanie, przykryte od góry gazetą. W ciągu dnia w "domku" jest chłodniej niż na podwórku, wilgotnośc jaka to nie wiem - wczoraj wykręciłam te otwarte pieczarki, zasypałam okrywą która była dosyc wilgotna. Nie nawilżałam dodatkowo.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Kasencja droga Kasiu vel Kasencjo :)
utrzymuj okrywę lekko wilgotna i powinno być dobrze :D
Ja osobiście podlewam co dwa trzy dni . oczywiście jak widzę , że góra przeschła to tez :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57

Post »

a moje dalej nie rosną... koszmar jakiś! dałam je 2 dni temu do piwnicy. Przeżyły szok termiczny. Podlałam a jeszcze dosypię dziś ziemi. na wierzch bo moze rzeczywiscie za mało jej
i czekam..
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety pieczarki latem nie nadają się do uprawy, ja też raz miałem przez lato i to jest błąd gdyż pieczarki jak przerastają grzybnie to muszą mieć wysoką temperaturę, ale jak wyjdą to trzeba je trzymać w dość chłodnym p[pomieszczeniu gdzieś w temp. 16 stopni, nawet mniej bo jak maja za ciepło to robią się momentalnie brązowe,dlatego zauważcie w sklepach w lecie pieczarka jest droga gdyż tylko dużych producentów stać na klimatyzatory które obniżają temp.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Jak nie rosną , jak rosną :P
przynajmniej u mnie rosną jak szalone :D
Chciałem wam wysłać , to nikt nie reflektował ;:187

anae31 jak nie wstawisz fotki , to nie zgadniemy co im jest
fotki pieczarek oczywiście :;230
a w sumie swoja tez możesz zamieścić :)

sajmon0609 ty to z Beskidów, czy z Podbeskidzia , jak to teraz piszą i mówią ?? :D :D
Kasencja

Post »

weteran pisze: Kasencja droga Kasiu vel Kasencjo :)
utrzymuj okrywę lekko wilgotna i powinno być dobrze :D
Ja osobiście podlewam co dwa trzy dni . oczywiście jak widzę , że góra przeschła to też :D
Dziękuję :D
weteran pisze: Chciałem wam wysłać , to nikt nie reflektował
Jak to nikt? :P
Devvilosable
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zaczynajac od poczatku w zaleznosci czy uprawiamy na 2 czy na 3 fazie podłoza.
Faza 2:
-na kompost nakladamy gazete i zwilzamy kilka razy dziennie zeby caly czas gazety byly wilgotne,nastepnie gdy grzybnia przerosnie nam juz dobrze podloze nakrywamy torfem i mieszamy aby pewna ilosc kakingu ( podloza) byla w torfie wteedy interesuje nas juz tylko az grzybnia opanuje torf w tym celu zwilzamy okrywe , nie mozemy dopuscic do jej przesuszenia.Wilgotnosc w tym czasie 95 % i wiecej najlepiej przykryc folia automatycznie wtedy wzrasta nam CO2 co sprzyja przerostowi grzybni do okrywy.Optymalna temperatura kompostu 24,5-26 stopni w powietrzu do 19 powinno wystarczyc.Gdy grzybnia nam odpowiednio przerosnie okrywe powstana jej kepki i bedzie dosc bialo powinnismy zrobic szok termiczny i znizyc stezenie CO2 ,wilgotnosc trzymamy ciagle wysoką,ale schodzac do 90-91 %.
Faza 3:
-wszystko to co wyzej tylko ze od razu nakrywamy kompost torfem i dolewamy wode bez czekania na przerost jak przy fazie 2.

Wode w komposcie sprawdzamy nastepujaco po wlaniu pewnej ilosci wody rozgrzebujemy torf i bierzemy garstke kompostu, jezeli scisniemy kompost powinna pokazac sie nam woda miedzy palcami ale nie powinna lecie.

Mam nadzieje ze komus pomogą te wiadomości.:)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Devvilosable a skąd ty to skopiowałeś ?? mam wrażenie że z uprawą pieczarek to masz tyle wspólnego co na przykład nasza kochana Kasencja , lub Kasia1972 :D :D
skąd te nasze dziewczyny maja wiedzieć jaką fazę maja ?? lub też maja sobie kupić higrometry , żeby wiedzieć jaką wilgotność mają ?? (oczywiście w pomieszczeniu z pieczarkami :;230 ) już nie wspomnę o CO2

Wszystko to co tu napisałeś to prawda , ale jak to zastosować w piwnicy , bądź pod zlewozmywakiem w kuchni ?? jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :D :D chyba mam słaba wyobraźnie :;230

Wiesz z całym szacunkiem każdy oczekuje wiedzy w miarę prostej , do zastosowania w warunkach domowych albo lepiej piwnicznych

Devvilosable ;:136
Devvilosable
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

weteran ogolnie rzecz biorac sie sklada ze jestem technologiem w pieczarkarni a jezeli mowisz o tym co napisalem to raczej jezeli sie kupuje podloze to nawet na allegro podaja ktora faze kupujesz. Co do wilgotnosci nie jest ciezko samemu zrobic termometr augusta wystarcza 2 termometry ktore maja taka sama skale moga nawet byc lekarskie jeden zostawiamy suchy na drugi zakladamy kawalek knocika ktory caly czas jest w wodzie i tutaj masz wzor na obliczenie wilgotnosci:
suchy-mokry=wynik
100-(wynik x 10) = wilgotnosc w uprawie a co2 to na oko wiadomo ze jezeli masz przykryte folia to masz wiekszy co2 zdejmujesz folie masz zejscie z co2
Wyobraznie mam dobra bo sam hoduje po pracy w piwnicy i uwierz albo nie ze mozna to zrobic :)

A co do mojego niby kopiowania zadaj pytanie o co tylko chcesz i zweryfikujesz czy kopiuje :)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Devvilosable ja znam ten nick , udzielałeś się na forum pieczarkarskim ?? :D
Wiec jak na technologa pracującego zawodowo i jeszcze uprawiającego uprawiającego pieczarki w warunkach domowych to tym bardziej powinieneś językiem potocznym umieć wszystkim tutaj wytłumaczyć co i jak robić , tak żeby każdy, nawet ja, zrozumiał
p.s. jeśli chcesz napisać , że jestem złośliwy i wstrętny , to tak , masz racje, jestem starym , złośliwym prześmiewcą i tetrykiem, hmmm ale to się chyba wyklucza :;230 :;230 :;230 to tetrykiem nie jestem ;:187
ale mogę się również z siebie samego pośmiać , pod warunkiem , że podasz dobry temat :;230 :;230
Kasencja

Post »

weteran pisze: p.s. jeśli chcesz napisać , że jestem złośliwy i wstrętny , to tak , masz racje, jestem starym , złośliwym prześmiewcą i tetrykiem, hmmm ale to się chyba wyklucza :;230 :;230 :;230 to tetrykiem nie jestem ;:187
ale mogę się również z siebie samego pośmiać , pod warunkiem , że podasz dobry temat :;230 :;230
Ale za to chociaż uśmiech masz rozbrajający ;:128 , choć jednego zęba jak dobrze widzę brakuje :P ;:91
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”