Leśny ogród Moni68 cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniko! Pospacerowałam sobie spokojnie po Twoich leśnych zakątkach i ciągle pozostaję pod ich urokiem :lol:
Piękne wybrałaś chryzantemy, tak, jesień zaczyna być faktem....ale nie ma co narzekać, ja lubię tę porę roku, szczególnie
jej zapachy....Po lekturze Twojego wątku łaskawiej spojrzałam na zimowity :lol: :lol: :lol: bo lilie 'wzięły' mnie już
dawniej....w połowie sierpnia! Kibicuję sadzeniu :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
x-d-a

Post »

Moniko, ja myślę, że hortensje to typowe solitery, w tym znaczeniu, że nie lubią żadnej konkurencji i najpiękniej wyglądają w swoim własnym towarzystwie. Tym bardziej, że są atrakcyjne przez cały sezon, bo maja piękne liście i długo utrzymujące się kwiaty. Ja (po konsultacji z projektantem ogrodów) posadziłam je bez towarzystwa w dużej liczbie, tylko podsadziłam je cebulowymi, żeby na rabacie coś kwitło wczesną wiosną.
Naoglądałam się Twoich chryzantem i zaraz jutro polecę też sobie kupić, bo już mi trochę zaczyna brakować kwitnących kwiatów w ogrodzie...Marcinki potrzebują jeszcze trochę czasu...
Miłej niedzieli :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Monisiu, gratuluję zakupów ... chryzantemy piękne, mi szczególnie podoba się ta pierwsza :D ... nooo i nie przepracuj się za bardzo :lol:
Miłej niedzieli życzę ;:97
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko....
U mnie też zimowity- zwiastuny jesieni....
A tak naprawdę, jak już wyniosę na początku września kolekcję Hippeastrów na zimowanie do piwnicy- to już dla mnie jesień..... :roll:
Miłego tygodnia życzę... :)
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Pisałam o twoich nowo kupionych mam wrażenie że to berberys Aurea ja taki też kupiłam i posadziłam w pełnym słońcu , listki zostały poparzone teraz posadziłam w cieniu i jest ok. już listki są zdrowe a to inny opisBerberis thunbergii 'Aurea'

Krzew, wyrasta do 1 m wys., przyrastając ok. 10 cm rocznie. Liście jaskrawo żółte. Wymaga stanowisk półcienistych. Silne nasłonecznienie powoduje uszkodzenie ('poparzenie') liści. Cenna odmiana. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monisiu chryzantemy śliczne ale ta pierwsza jest cudna i to w moim ulubionym kolorze :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witam serdecznie w nowym tygodniu :D

Pogoda wczoraj dopisała, zajęłam się więc sadzeniem. Wieczorem byłam tak zmęczona, że padłam :lol: :lol: Jeszcze dużo przede mną, ale najważniejsze, że i sporo zrobione :lol:

Witaj, Wiktorio :) Dziękiuję za odwiedziny i miłe słowa :) Też lubię jesień, ale ciepłą i słoneczną. Mam nadzieję, że tegoroczna taka będzie :) Zimowity polecam, są bardzo wdzięczne i ładnie wyglądają na tle spadających kolorowych liści.

Dalo, bardzo dziękuję za wyjaśnienie :) Miałam właśnie takie wrażenie, że hortensje najlepiej czują się we własnym towarzystwie.
Marcinków nie mam, więc ratuję się chryzantemami. Cieszę się, że z roku na rok coraz większy wybór tych kwiatów.

Halinko, dziękuję ;:97

Niestety, Ewuniu, jesień zbliża się wielkimi krokami... Oby jak najdłużej było ciepło i słonecznie!!

Marysiu, bardzo Ci dziękuję :D To cenne wskazówki :) Wczoraj ich nie posadziłam, bo zabrakło mi ziemi, mam więc jeszcze trochę czasu na zastanowienie się nad miejscem dla nich.

Joluś, też mi się bardzo podoba :) Jest dobrze widoczna :lol: :lol:

Miechunka wyjątkowo kiepska w tym roku, ale na parę bukietów wystarczy...
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś chryzatemki przepiękne :D jak widzę wysadziłaś je do ogródka :?: :D Miechunka kolorkiem aż świeci :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, chryzantemy są w doniczkach. Nigdy ich nie wysadzam, bo i tak się u mnie nie utrzymają... Zawsze kupuję kilka doniczek, po przekwitnięciu wyrzucam na kompost...i kupuję kolejne :lol: :lol: Ostatnie przed Świętem Zmarłych, później już ich nie ma w ogrodniczym.
Lubię tę ognistą barwę miechunki :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46

Post »

Moniko, piękny ogród... jeszcze wszystkiego nie zdążyłam obejrzec, ale jestem zachwycona tym, co widziałam. grzyby w różach - ho ho! mi kiedyś we wrzosach wyrosły smardze, pewnie kora była zagrzybiona, ale to nie tu, gdzie mieszkam obecnie. pozwolisz, że będę częściej wpadac???
ps. kiedy ja się doczekam takich drzew? chyba muszę posadzic sosny, one szybko rosną. tylko chwilowo brakuje mi rąk (męskich) do pracy. no nic, byle do piątku...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, dziękuję i zapraszam :)
Trudno mi powiedzieć, jak szybko rosną sosny...to jest las, więc od razu były wielkie :lol: :lol: Na pewno stosunkowo szybko rośnie sosna himalajska- pięć lat temu sadziłam malutką sadzonkę, a teraz ma już ok. 2 m.
AFRYKA
Mój ogród.
x_P-42

Post »

Moniko, ależ Ci zazdroszczę tego lasu ! Jakie to daje możliwości dla np. ...host. Niedawno oglądałam zdjęcia pewnego amerykańskiego bardzo poważnego miłośnika tych roślin.Zakupił właśnie kawał lasu, aby posadzić w nim swoje rośliny.Pozdrawiam serdecznie, choć poniedziałkowo. :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polu, dziękuję za odwiedziny :) Kocham swój las, chociaż praca w nim do najlżejszych nie należy :lol: :lol:
Hosty uwielbiam :) Moja kolekcja nie jest imponująca, liczy dopiero ok. 50 odmian, ale miejsca na nie mam dużo :lol: :lol: Jestem ciekawa, jak ten Amerykanin zagospodarował las...czy można to obejrzeć w necie?
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Moniko! Mam problemy z netem ale teraz udało mi się zobaczyć Twoje zdjęcia. Widok z tarasu piękny :!: Jaki to bodziszek kwitnie tak długo?
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, są podobno chryzantemy, które u nas zimują. Kiedyś widziałam taka ofertę.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”