Ogródek Przemka cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
Re: Ogródek Przemka cz.2
No , widzę ,że mimo śniegu - znalazłeś swoją działeczkę!
Nieźle Cię zasypało , nie ma co!
Aż mi się wierzyć nie chce ,że niektóre roślinki budzą się ze snu....ale to w namiocie....zawsze trochę cieplej....Przemku czy na pierwszym zdjęciu roślinek jest sałata masłowa zimująca?Kupiłam takową w tamtym roku , ale tak mi jakoś zeszło ,że jej nie posiałam....

Aż mi się wierzyć nie chce ,że niektóre roślinki budzą się ze snu....ale to w namiocie....zawsze trochę cieplej....Przemku czy na pierwszym zdjęciu roślinek jest sałata masłowa zimująca?Kupiłam takową w tamtym roku , ale tak mi jakoś zeszło ,że jej nie posiałam....

Pozdrawiam,Małgorzata
-
Tak Małgosiu to sałata masłowa Zina (zimująca) ale nie przykryłem jej gałązkami iglaków i sporo wycierpiała. Gdyby rosła na zewnątrz wyglądałaby o wiele ładniej. Ale kto mógł przewidzieć takie śniegi? Ta odmiana nadaje się też do wczesnego siewu na wiosnę. Już możesz ją wysiać.
O , to fajnie ,że mogę ją teraz wysiać. :P Kupiłam dzisiaj bób - jutro wezmę się za sianie.
A jeszcze mam pytanie - gdzie kupiłeś te pierścienie i kuwety?Byłam dziś w Obi i nie ma takich porządnych.
A jeszcze mam pytanie - gdzie kupiłeś te pierścienie i kuwety?Byłam dziś w Obi i nie ma takich porządnych.
Pozdrawiam,Małgorzata
-
Z pierścieniami miałem trochę kłopotów. Znalazłem w Warszawie producenta, ale gość powiedział, że wysyła dopiero przy zamówieniu powyżej 500zł. Na szczęście namówiłem jeden sklep z Lubartowa i ściągnęli. Najtańsze o średnicy 6cm i wysokości 7cm są po 0,07zł, 8/9cm po 0,13zł, 10/10cm po 0,17zł a 22/24cm po 0,85gr. Kuwety jako podstawki pod wielodonice kupiłem w zeszłym roku. Gdybyś chciała jakieś pierścienie to daj znać, gdyż może w poniedziałek będę we Wrocławiu. Ale to jeszcze nic pewnego.
-
Dzisiaj "pojechałem po bandzie" i wysiałem w pierścieniach 4 odmiany szpinaku. Zobaczymy co z tego wyniknie.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szpinak o tej porze

Ja robiłam sama sobie pierścienie z worków po nawozach ,spinałam je zszywaczem .

Ja robiłam sama sobie pierścienie z worków po nawozach ,spinałam je zszywaczem .
-
To, że postanowiłem wysiać szpinak o tej porze wynika z kilku czynników. Po pierwsze jest w domu duże zapotrzebowanie na to warzywo, po drugie wysiew marcowy do gruntu może się w tym roku nieco opóźnić a ja jesienią nie wysiałem szpinaku, po trzecie ponieważ pomidory w tunelu i tak posadzę w dużych pierścieniach będę miał wcześniej trochę miejsca w tunelu więc co mi szkodzi. Problemem było tylko to jak szpinak reaguje na przesadzanie. Poszperałem troszeczkę w moich podręcznikach pamiętających moje studiowanie na AR w Poznaniu i okazało się, że Holendrzy mając wolne moce przerobowe w swoich szklarniach bawią się w uprawę szpinaku z rozsady. To tylko doświadczenie. A ponieważ szpinak nie boi się chłodów a nawet kilkustopniowych mrozów to i tak wkrótce razem z rozsadą bobu trafią do tunelu. Na razie w pierścieniach a potem zobaczymy. Do gruntu sadzi się rozsadę mającą wykształcone po 3 liście. Co do pierścieni z folii-zawsze jest problem z uszkadzaniem korzeni przy rozcinaniu. Uważam, że przy tej cenie gra nie warta jest świeczki a jak policzyć jeszcze swoją pracę (czytaj nasz cenny czas to ...)
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musisz mieć odpowiednie warunki na takie domowe wysiewy ;)
U mnie takich brak.
U mnie takich brak.
-
Z tym miejscem to nie do końca jest tak, że mam go dużo. Bób (pierścienie stoją w kuwetach jedna na drugiej), cebula i szpinak podobnie (na regale) a tylko sałaty i żeniszki stoją na parapecie. W przyszłym tygodniu poszerzę parapet i rozpocznę doświetlanie lampami sodowymi (a może spróbuję ze świetlówkami). Na wszelki wypadek zamówiłem kabel grzejny i zaczynam kombinować w tunelu z inspektem.
-
He! He! Fotosik się wkurzył i widzę, że już nie mogę przez niego wgrywać zdjęć. Trzeba się będzie zarejestrować albo jakoś go obejść.
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widok zasypanej działki nie nastraja optymistycznie...
Ale prognozy pogody zdają się ten humor poprawiać...
Widzę na zdjęciach ogrom nasion.
Bardzo ładne koleusy
Czy już wysiane?
Ale prognozy pogody zdają się ten humor poprawiać...
Widzę na zdjęciach ogrom nasion.
Bardzo ładne koleusy

Czy już wysiane?