Reniu powiedz proszę czym zasilasz daturkę?,jest taka piękna ,ma tyle trąbek.
Moja jest ogromna, ale nie ma nawet jednego pączusia ,posadziłam ją w gruncie,
podlewam nawozem do roślin kwitnących.
Dorotko datury zasilam nawozem do kwitnących - jaki mam - ale najczęściej to substral.
Zdarza się, że jak zasilam na ogrodzie byliny i krzewy to czasami do datur też daję po troszkę azofoski.
Nic wiecej u mnie nie mają - tylko zauważyłam, że u datur to bywa różnie w zależności od gatunku.
Bo np. o kwatach łososiowych już takiego dorodnego kwitnienia nie mają a traktowane są wszystkie jednakowo.
A jaka ty masz daturę?
Reniu Datura przepiękna ,tyle kwiatów Ja mam dwie łososiowe i jedna zaczyna kwitnąć a druga nawet nie ma pączka - a jednakowo je traktuje . Jeżówka też bardzo ładna
Pozdrawiam
Zabeczka101059 -
jeżówka - ja z jej koloru jestem bardzo zadowolona - fotka dokładnie oddała jego barwę.
Szczegóły co do daturki już omówione na PW. Tylko pamiętaj - przypomnij mi.
Dora1964 mnie się wydaje, że te datury variegata kwitną w tym samym kolorze.
Bo ta o różowo-łososiowych kwiatkach to taka zwyczajna o zielonych liściach.
Tereniu z daturami czasami tak jest. Ta co na fotce - ładnie kwitnie i to co roku, ale różowa w tym roku ma tylko jeden pączek - a jednakowo podlewane i zasilane. A pomarańczona co prawda młoda, ale chyba mi w ogóle nie zakwitnie.
I też nie mogę rozwikłać tej zagadki.
Reniu datura imponująca Moja variegatowa nie przezimowała, ale dostałam od Anetki malutką W tym roku będę chuchać
Hortusie piękne również i co ja mam pisać , wszystko bardzo ładnie kwitne
Witaj.
Podpowiedz mi proszę Reniu,zapewne się orientujesz ,jaki gatunek lili białych ma ogromniaste kwiaty?,mam ich kilka,ale nie mogę trafić na te z dużymi kielichami
POZDRAWIAM.
Dorotka - nie mam pojęcia. Ja mam jedną tę lilię o tych ogromniastych kwiatkach, ale kupiłam ją na wyprzedaży i na dodatek to miał być zupełnie inny kolor. A tu niespodzianka - biała i na dodatek właśnie taka.
zjawka a zobacz tylko jak kwitła wcześniej - ta sama ale w poprzednich sezonach
Ja ją mam od 2007 roku i pierwsza fotka właśnie jest z tego roku - trochę taka nie bardzo bo i aparat miałam taki sobie
Miałam jeszcze różowo-łososiową - ale teraz pozostała mi po inwentaryzacji moim doniczkowych i odmładzaniu inwentarza, tylko sadzonka - mam nadzieję, że za rok pokażę jak kwitnie.
Reniu ale cudnie kwitnie ta datura , jesteś mistrzynią .... żałuję , że ja nie mogę mojej zmusić do zakwitnięcia choć
jednym kwiatkiem ... stoi w miejscu jak zaklęta i namyśla się , zastanawiam się czy zobaczę jaki ma kolor kwiatu.