Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

foggia pisze:Aga, .... Czasem chciałabym skończyć wreszcie urządzanie ogródka, ale co ja bym wtedy robiła?
No właśnie :;230 a tak to człowiek ma zajętą i głowę od myślenia o zmianach i ręce od działania :D :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Marysiu długo nie ma Cię na forum ,ale pewnie już wróciłaś na swoje włości... :wink:
Do Ciebie pewnie jeszcze przymrozki nie dotarły..Tutaj kwiaty róż prawie już zmrożone,ale dosyć dobrze trzyma się The Fairy ,dobrze ,że posadzona blisko tarasu ,mogę ją oglądać z okna ,gdy na ogródek nie chce mi się wychodzić...Pewne prace porobione ,szczególnie przy tworzeniu dziur pod nowe róże...
U Ciebie jeszcze coś kwitnie ,czy udało się na zimowy spoczynek :?: :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też jestem ciekaw czy coś jeszcze kwitnie
Twoje zdjęcia są bardzo piękne ;:63
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Witajcie :wit
Czas odświeżyć wątek... Jakoś tak po powrocie z Krakowa ogarnęła mnie niemoc i niechęć do wszelkich prac :roll: Chętnie zapadłabym w zimowy sen...
Ale znów poszalałam z zakupami róż, które właśnie zaczęły przychodzić, no i muszę, chcąc nie chcąc, coś tam robić w ogródku... W sobotę np. wyprowadziło się ode mnie 5 róż. Poszły, myślę, że w dobre bo polskie, męskie ręce :D

Mario, ogródek mały, ale ostatnio i z nim nie mogę sobie poradzić, zachciało mi się zmian ;:14 Oprócz róż nie mam zbyt wyszukanych roślin. Na spacerki oczywiście zapraszam :D

Aniu, urzędy okazały się nie takie straszne... :D Kudłacze należą do powojnika Bill McKenzie.
Joie de Vivre to bardzo wdzięczna różyczka, ładne kwiaty, długo kwitła i nie chorowała, Nie dziwię się, ze została wybrana różą roku 2011 w UK.
Jej ostatnie listopadowe kwitnienie

Obrazek

Aga, gorzej, gdy to myślenie nie pozwala spać w nocy :;230 Tak ostatnio miałam, odsypiałam do południa, a o czwartej już ciemno, i kiedy coś zrobić w ogródku... :roll:

Nela, dzięki za wyciągnięcie mojego wątku z czeluści forum :D Przymrozków tu jeszcze nie było, co mnie bardzo cieszy, bo mam do posadzenia i przesadzenia sporo róż... Pewnie znów kilka wyląduje w donicach i poczeka do wiosny :roll: Coś tam jeszcze kwitnie, róże mają jeszcze tyle pąków... Pewnie się już nie rozwiną...

Grzesiu, miły jesteś, ale zdjęcia to bardziej zasługa aparatu niż moja :? Wśród kilku takich samych ujęć trafi się takie, które można pokazać :D

Dopiero teraz powtarza kwitnienie Paul Transon, mam go drugi rok, ładnie rośnie i co najważniejsze jest zdrowy.
Latem kwiaty były takie jak powinny, różowe
Obrazek

a teraz są ... białe
Obrazek

Kwitnie też Heidetraum na pniu, i też zdrowa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Austinka Lady of Shalott na razie mnie nie zachwyciła
Obrazek

Mini Eden ma ładne kwiatki, ale wszystkie listki w kropki :roll:
Obrazek

Rhapsody in Blue juz rozebrała się z liści, ale ciągle kwitnie
Obrazek

Acropolis też dopiero teraz powtarzała kwitnienie
Obrazek

Kwiaty pnącej Nice Day tez wyblakły
Obrazek

Liliowiec zdecydował się zakwitnąć dopiero w listopadzie, jeszcze ma 2 pączki
Obrazek

Listopadowa truskawka
Obrazek

Chyba już ostatnie kwiaty lawendy
Obrazek

Kuklik
Obrazek

Kwitnie też jeszcze czekoladowy kosmos
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Ojejku jakie cudo(ten czekoiladowy kosmos).Marysiu dobrze,że nie zasnęłaś zimowo bo tyle jeszcze pięknych kwiatów pokazalaś no a truskawka albo liliowiec to dopiero niespodzianki.
Napisz nam na co się skusilaś.Joie de Vivre niesamowita.
O remon cie na zimę nawet nie myśl-brr.Ja chciałam wiosną ale mój M jak już podejmie decyzję to natychmiast następuje realizacja.(dobrze,że była ładna pogoda)Zresztą to tak zorganizowany człowiek,że niewiele ja pomagałam.Właściwie tylko babskie sprzątanie,doglądanie czy dobrze wszystko wiercą i kleją. :lol:
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

No i przyszła zima :( ... jak zawsze w najmniej odpowiednim momencie... i jak zawsze mnie zaskoczyła...
Nie zdążyłam jeszcze posadzić wszystkich róż, których większość przyszła wlaśnie w tym tygodniu. Co prawda mrozów jeszcze nie ma, kilka dołów już mam wykopanych, ale jeszcze nigdy nie sadziłam w śniegu... :roll:
Dziś ogródek wygłądał tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wieczorem jeszcze dosypało śniegu :evil:

Aniu, zazdroszczę zorganizowanego męża, u nas ja muszę się wszystkim zajmować :roll: Najbardziej przeraża mnie szukanie fachowca, ale remont musi być, pewnie wczesną wiosną...
Pytasz jakie róże zamówiłam :D Znów poszalałam z zakupami i lista byłaby dłuuuuga :D Pozbyłam się kilku żółtych róż z ogródka, jak Simply the Best, Julia Child, Elina, Rumba i kilka nn. Wymieniłam je na fioletowe - Ebb Tide, Night Owl, Purple Splash Carrutha. Brakowało mi też białych, a więc przybędzie Boule De Neige, Blush Noisette, Madam Alfred Carierre. Poza tym 4 pnące od Petera Beales'a - Highgrove, Rural England, Rambling Rossie i Sir Paul Smith. Od Austina przyszedł pnący St.Swithun, zamówiony rok temu. I jeszcze kilka z innych szkółek... A W Krakowie czeka już kilka róż z RosaPlant... Mój ogródek będzie właściwie juz tylko różany...

Tej róży chyba jeszcze nie pokazywałam. Robert le Diable to różą historyczna, z przed roku 1850, o nieznanym pochodzeniu. Jedni uważają ją za Centifolię, inni za gallicę. U mnie jest trzeci sezon. Urósł zgrabny krzaczek, ok. 80 cm wysokości. Kwitnie tylko raz. W tym roku miała sporo kwiatów o pięknym, mocnym zapachu. Niestety, kwiaty nie tolerują deszczu, a w tym roku lato tutaj było bardzo deszczowe, myślałam nawet o rozłożeniu parasola nad tą różą :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu teraz już wiem jakie będziesz miała piękne fiolety w ogrodzie...Koniecznie muszę mieć pnącą Carutha Night Owl...duże pachnące kwiaty w nietypowym kolorze ,toż to widok musi być bajkowy... ;:170
Według mnie masz same rarytasy...
Zimy Ci nie zazdroszczę,u nas na razie wiosenne temperatury,pewnie nas również zima zaskoczy...bo na razie nie zapowiada się na nią.
Czy plany wyjazdowe nie uległy zmianie...?Jeżeli nie to się bardzo ;:138
Robert le Diable diabelsko piękna Gallica...jak Ci się rozrośnie to poproszę o patyki do ukorzenienia... ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Ojej Marysiu, ale śniegiem sypnęło u Ciebie :shock: :shock: :shock: aż mi cięzko uwierzyć że masz ogród cały w bieli ! U mnie co prawda nad ranem -2 ale śniegu nie widać i kobea jeszcze kwitnie :D
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No masz ci popadało na biało.No ale nie ma się co dziwić .przecież to grudzień.U nas jeszcze ładnie ale mocno wieje.
Marysiu ob ejrzałam Twoje zamówione piękności.Rzeczywiście,że Night Owl jest niesamowity.Podoba mi się bardzo.
Purple Splash jest w takie mazy-też ciekawy.Ebb Tide-to wiemy-kolor rewelacyjny.Wszystkie wspaniałe.(Rural ma cudny koilorek i układ płateczków)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Niesamowite jet kwitnienie róż u Ciebie o tak póżnej porze roku :!:
Robert de Diable przepiękny , raczej przepiękna ;:3
U nas też już był pierwszy śnieżek, odszedł szybko w niebyt :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

[bNelu,[/b] bardzo jestem ciekawa Night Owl, na HMF piszą, że pnąca, a tam gdzie ją kupiłam, że to floribunda, która w sprzyjających warunkach może być większa. Więc u mnie pewnie nie będzie pnąca. Co do innych - zobaczymy co z nich wyrośnie :) Już nie mogę się doczekać lata... Patyczki to pewnie wiosną :D
Plany wyjazdowe nie uległy zmianie... Wyruszam jutro, noc w hotelu i w poniedziałek powinnam być w Krakowie :tan
Wiatr ucichł, obfitych śniegów nie zapowiadają, więc mam nadzieję, że podróż przebiegnie bez problemów...Do zobaczenia :wit

Aga, ten straszny wiatr wywiał śnieg, ale przewrócił mi drewnianą pergolę, osadzoną na dość solidnych kątownikach. Rośnie na niej róża Paul Transon i powojnik Bill McKenzie. Mam nadzieję, że róża jest cała... Poza tym rozebrał na części panelowe ogrodzenie między moim ogródkiem a podwórkiem sąsiadów. I jeszcze wywiał mi w nieznanym kierunku plastykową skrzynkę na papierowe odpadki :roll:
A po wichurze znów spadło trochę śniegu...

Aniu, pogoda ostatnio nas nie rozpieszczała, najpierw śnieg, potem straszna wichura...
To już moje ostatnie tak duże zakupy różane, na wiecej juz nie ma miejsca :roll:
Mam nadzieję, że odwiedzisz mnie razem z Nelą w Krakowie :D

Agnieszko, kwitnący ogród to już historia, pogoda, o której pisałam wyżej wykończyla ostatnie kwiaty. Ogródek wygląda smętnie...
Coś mnie wzięło na fioletowe róże :D

Dla przypomnienia, kilka moich "fioletek"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu piękne te fiolety.Bardzo je lubię -ładsnie wyglądają z bladawcami :lol:
Jeśli mi nic nie wyskoczy(tata) to oczywiście razem przyjedziemy.Pozdrawiam i dobrego lotu.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu długo Cię musiałam szukać ,ale wpadłam na wyszukiwarkę i jesteś... :uszy
Jak przebiegła podroż,walizki nie pękały w szwach...? :wink:
Pooglądałam sobie Twoją Night Owl i rzeczywiście dużo jej brakuje do róży pnącej ...Ciekawe jak u Ciebie będzie rosła.Midnight Blue ma bardzo ładny kolor ,ale widać ,ze chyba bardziej preferuje cień...końcówki płatków trochę się wysuszyły na słońcu...Choć róże Carrutha są raczej do słońca... :roll: Fiolety chyba tak mają...
Czy już masz wiosnę w ogrodzie...? U niektorych już krokusy wychodzą,zimy... jak żyję ...takiej nie widziałam...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Marysiu :wit

U mnie lekko przymroziło przez parę ostatnich nocy, ale na szczęście nie ma takiej zimy i śniegu jak w zeszłym roku :D
Wypatruję wiosny, krokusy u mnie juz całkiem spore, i zonkile, i tulipany też !
A może wiosna juz do Ciebie zajrzała ?
Pozdrawiam ciepło ;:7
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Marysiu uwielbiam Twój mały chusteczkowy ogródek
I te róże....
Mam pytanie odnośnie Palais Royal...czyli białego edenka...jak z nim?
Napisz proszę jak się ogólnie sprawuje, bo jakoś nie widzę za wiele zdjęć tej róży w Twoim wątku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”