Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Drodzy Goście!
W związku ze zmianą serwera mam wciąż problem z dostępem do Forum. Nie wiem dlaczego to tak długo trwa. Widzę, że inni mają więcej szczęścia. Ja dostęp mam tylko poprzez powiadomienia na skrzynkę mailową ( to córka mi podpowiedziała, że tak można się zalogować - czasem dobrze jest mieć młodzież w domu :wink: )
Mimo słoneczka pogoda mało działkowa. Wciąż jest zimno. Dosłownie ręce marzną przy grzebaniu w ziemi. Na szczęście nie wszystkim roślinom to przeszkadza. Codziennie coś zakwita.
Aniu - te kwiatuszki to zawilce - różowe i żółte.
Jolu - koniecznie wstaw fotki zakupów. Wiesz...wszystkie rośliny mają swój urok i są potrzebne w ogrodzie. Rabata będzie z białych kwiatów - niestety tylko tymczasowa.
Coma - na pąki na nowych liliowcach przyjdzie nam chyba poczekać do przyszłego roku. Na kilkanaście różnych kęp i kępek tylko na tych dwóch są pąki. Widocznie to jakieś super wczesne odmiany.
Krzysiu - u Ciebie cieplej i wszystko wcześniej kwitnie. Więc dobrze oglądaj każdą roślinę, a nie raz zrobisz wielkie oczy.
Zakwitły kolejne tulipany i narcyze. Spróbuję wkleić wczorajsze zdjęcia - może się uda...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, masz cudną wiosnę :) Bardzo mi się podobają nowe zawilce :)
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Ślicznie Izuniu jednak wiosna to piękny czas tyle kolorów można mieć w ogrodzie ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza świetne zakupy . Na ostatnim zdjęciu to jest chyba irys juno . Mam nadzieję ,że pokażesz go kwitnącego , bo jestem wyjątkowo zainteresowana :lol: :shock: .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Izo pięknie .To co rośnie Ci na trawniku to ogórecznik .Lepiej go usuń :roll: To rośnie jak chwast.Ładnie to wygląda ,bo się pnie i kwitnie na biało ,potem ma zielone wielkości kiwi szyszki .Szybko usycha u dołu .Ale jak wlezie do ogrodu to pojawia się w różnych miejscach .Zobacz czy jakiś sąsiad nie ma tego . :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nareszcie! Mam już normalny dostęp do Forum i nie muszę wchodzić "kuchennymi schodami" :D
Witaj Moniko! Miło Cię znów "widzieć"! Urzekły mnie te maleństwa. U Ciebie w lesie wybitnie by pasowały :wink:
Jolu - masz rację wiosna jest cudowna! U Ciebie jednak jest dużo bardziej zaawansowana.
Dzięki Danusiu! Oczywiście, że go pokażę kwitnącego. Sama jestem ciekawa jak będzie wyglądał. Naprawdę myślisz, że to juno? Pisało bucharica.
Wielkie dzięki Iduś! Jeszcze dziś pozbędę się łotra. Przykro mi z powodu Twoich strat w pomidorach.

Kolejna porcja wiosennych fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Nie ma za co :D A na kwitnienie papuzich tulipanów czekam z utęsknieniem.Piękne są co :?: :!: Taka mała kobitka ,a tyle roboty wykonałaBRAWO :!: :D Co do pomidorów trudno zostało jeszcze 200 sadzonek. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś ależ pięknotki pokazujesz :shock: :D Tulipanki, narcyzy -cuda :shock: u mnie jeszcze nie kwitną ani jedne, ani drugie :roll: szachownica dosłownie rzuciła mnie na kolana- zauroczyły mnie te roślinki i na jesień koniecznie muszę je sobie kupić :D Dziś idąc do pracy odkryłam, że też mam piękne pąki na piwoniach :D
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Aleś się nakopała kobieto, korzenie solidne...
Zazdraszczam zawilcy. Pocieszam się myślą, że żółte mam obiecane . Do pełni szczęścia muszę poszukać pełnych... Zachorowałam na Anemone nemorosa 'Alba Plena' ...
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Izuniu u Ciebie jak zwykle pięknie ;:109

Chcę Ci powiedzieć że tojeść którą od Ciebie dostałam wychodzi już z ziemi, tą co przywiozłam z nad morza też już wyszła. Mam tyle miejsc w ogrodzie że już nawet wiem gdzie ją przesadzę aby mogła sobie rosnąć do woli :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Napisałam ,że irys juno , a bucharica też należy do tej grupy . Posadź go na suchym stanowisku , aby nie zamakał zimą , a i latem nie za dużo wody .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak to się stało, że nie dostaję powiadomień z własnego wątku :shock:
Ido - muszę przyznać, że ostatnio M mi sporo pomaga :lol: Ogórecznik już wywalony. Tulipany papuzie są piękne - to prawda. Mam ich trochę, ale nie wiem czy różne czy wszystkie takie same. Za jakiś czas się okaże :wink:
Agness - szachownicę mam pierwszy rok i przyznam, że na mnie też zrobiła wrażenie. Latem muszę rozejrzeć się za innymi odmianami.
Powiadasz Asiu, że szukasz pełnych zawilców...Jeśli takie cudne to i ja się rozejrzę za nimi. Lubię takie różne "maluszki" w ogrodzie.
Dzięki Jolu! W całości to nie wygląda jeszcze zbyt pięknie :( , ale wszystko przede mną. Cieszę się, że tojeść Ci wschodzi. U mnie też - w różnych miejscach. Myślę, że będziesz z niej zadowolona. To niewymagająca roślina i pięknie prezentuje się w dużych kępach.
Danusiu- dziękuje za dobre rady. U mnie jest pewien problem z suchym stanowiskiem. Wbrew pozorom sucho jest tam gdzie mało słońca. Na razie posadziłam go prawie na środku - na nowej rabatce z migdałkiem i magnolią. Gdy zajdzie potrzeba przesadzę go. Wyobraź sobie, że już zakwitł. Na razie jeden kwiatek. A co to za roślinka podobna do poziomek, którą mi przysłałaś?
Zaczyna kwitnąć czereśnia. Wygląda ślicznie. Wczoraj chcieliśmy posiać trawę na miejscu wyrównanym i przygotowanym po orzechu. Niestety nie było wody i daliśmy sobie spokój z sianiem. Zaraz idę na działkę i jeśli będzie woda to nadrobię sianie.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Co do maluszków w ogrodzie to mnie po prostu rozczulają :D
Popatrzę sobie na twoje narcyzy bo moje już w większości przekwitły.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko - u mnie część dopiero zaczyna kwitnie, a niektóre dopiero gramolą się z ziemi ( chyba za głęboko posadziłam :( ). Narcyzowy festiwal jeszcze trochę potrwa.

Mam już serdecznie dość tego biegania i podlewania. Nie nadążam. W domu, na balkonie, na działce. Mógłby chociaż w końcu deszcz popadać i zwolnić mnie z podlewania przez kilka dni w ogrodzie. Tym bardziej, że są spore problemy z wodą. Niby już puścili, ale dostępna jest tylko w południe gdy mało osób korzysta. Na szczęście ratuje mnie "basen". Dzisiaj wybraliśmy kilkadziesiąt wiaderek wody. To jednak kropla w morzu potrzeb... Jeszcze dwa-trzy dni podlewania i basen będzie pusty.
Wiosna to cudowny czas. Mimo wielu braków i niedociągnięć ogród rozwija się w oczach. Coraz więcej barw.
Przy kręgu jest już porządek na cacy i teraz mam problem...co tam posadzić. Straciłam wenę twórczą. Brakuje mi koncepcji ( a w zasadzie mam ich nadmiar :wink: ) jak zagospodarować tamto miejsce. Najpierw myślałam o krzewach. Potem przyszły mi na myśl liliowce - tylko, że te mam już na 3 innych rabatach. Sama nie wiem...A czas goni.
Niestety nocne przymrozki dały się we znaki magnolii. Przymarzło kilka wschodzących lilii.
Rozwijają się kolejne narcyze i tulipany, znalazła się moja zaginiona miodunka, serduszki i migdałek szykują się do kwitnienia. Dziś znalazłam pierwsze kwiatki na truskawkach i poziomkach. Zakwitła śliwa japońska - niestety niezbyt bujnie, pewnie znów będzie tylko kilka śliwek na spróbowanie. Ponoć potrzebuje drugiego osobnika...

Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

tu.ja pisze:[...]Zakwitła śliwa japońska - niestety niezbyt bujnie, pewnie znów będzie tylko kilka śliwek na spróbowanie. Ponoć potrzebuje drugiego osobnika...
[...]
Ale to dopiero do zrobienia owoców z kwiatków... Do samego kwitnienia niepotrzebne sąsiedztwo. Musi być jakiś inny powód słabego kwitnienia... :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”