Cynamonowy ogród -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hanka55 pisze:
Cynamon pisze:
Powiedzcie ... czy to żmija??? :shock: :shock: :shock: ... te, które znalazłam w sieci, mają jakieś inne zygzaki :?

Obrazek

Tak wyglądał, gdy żył.
Zaskroniec zwyczajny.

http://www.naturephoto-cz.eu/pic/ceteri ... -32959.jpg
http://www.naturephoto-cz.eu/natrix-nat ... e-760.html

( zdjęcie jest płatne, więc zostawiam tylko link)

Hanuś,
strasznie mi przykro ... nawet gdyby żmija, to też jestem przeciwna wszelkiemu zabijaniu ... to "coś" leżało na drodze, więc może już było martwe, ale zwróciło moją uwagę nietypowym kształtem, więc zawróciłam ... tym bardziej, że przed sekundą rozmawialiśmy w aucie o żmijach, w kontekście wycieczki do lasu, nad rzekę itp. :?
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Cynamonio Agapanto :D .......ładny "wąż" :lol: :lol: ...........niestety to nie zygzakowata :( ale sie nie martw bo złamał zasadę terytorialnosci[ inna sprawa ze nam ludkom juz miejsca na ziemi brak :(]

rabatę chyba musisz zrobic najtrudniejsza bo całosezonowa majac gosci na okragło :D czyli atrakcyjna 12 miesiecy w roku; cebulowe wiosenne,róze, jednoroczne dosiewane zmiennie,przebarwione jesiennie i zimozielone uffff :roll: .........a ze kazda flora ma swoje 5 minut to trzeba upakować z zegarem :lol: .........a napiszesz jak w tym miejscu ze słońcem,woda i glebą?

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Cynamon pisze:[...]
Obrazek
Masz tyle betonu, a donice stoją na trawie? Musi być niewygodnie kosić... :oops:
Ja z tego powodu zastanawiam się nad wprowadzaniem utwardzonych powierzchni do ogrodu. Nawet betonowych :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

minismok pisze:Witaj Cynamonio Agapanto :D .......ładny "wąż" :lol: :lol: ...........niestety to nie zygzakowata :( ale sie nie martw bo złamał zasadę terytorialnosci[ inna sprawa ze nam ludkom już miejsca na ziemi brak :(]

rabatę chyba musisz zrobic najtrudniejsza bo całosezonowa majac gosci na okragło :D czyli atrakcyjna 12 miesiecy w roku; cebulowe wiosenne,róze, jednoroczne dosiewane zmiennie,przebarwione jesiennie i zimozielone uffff :roll: .........a ze kazda flora ma swoje 5 minut to trzeba upakować z zegarem :lol: .........a napiszesz jak w tym miejscu ze słońcem,woda i glebą?

cmokasy z gór
Smokini - lubię wyzwania :D ... ale tu mam znikome doświadczenie i podchodzę do tej rabaty z 'pewną taką nieśmiałością' :;230 ... masz rację całosezonowa to jest TO !!!

Słńce - od rana jest w cieniu, bo jest po zachodniej str. domu, w południe (kilka godzin) w pełnym słońcu, potem przez moment(?) cień (zasłania ją galeria) i późnym popołudniem rozświetla ją zachodzące słońce ... tyle teoretycznie, dzisiaj jej się bacznie przyjrzę ;)

Gleba - glina :?
Woda - blisko kran ... :;230
Wiatry - są ... bo to przesmyk z wylotem na zachód, a na Mazowszu (jak wiadomo) z zachodu duje ;)

Specjalnie ... dla Smoka :D ... nie, żeby bez aluzji :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze:(...)
Masz tyle betonu, a donice stoją na trawie? Musi być niewygodnie kosić... :oops:
Ja z tego powodu zastanawiam się nad wprowadzaniem utwardzonych powierzchni do ogrodu. Nawet betonowych :oops:
Większość róż w donicach stoi przed galerią (w razie wichury wskakują do wnętrza ;) ) ... na trawie nieliczne przymierzają się, gdzie im będzie wygodnie i jak prezentują się z różnych stron.

Betonowania nie polecam, bo wprawdzie chyba to najtańsze utwardzenie, ale niepiękne i pęka z czasem ... nie wiadomo, czy to wada czy zaleta, wiele osób radziło mi pokruszyć beton i posiać różności trawiaste czy skalniakowe - też to rozważałam, ale u nas wszędobylska dzika jeżyna zawłaszcza każde nadarzające się miejsce :evil:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witaj Ewo. Ja w sprawie agapantów. Co robisz po przekwitnięciu kolejnych pędów? Ja obcięłam jedną trzecią, tak jak tulipany. Też tak robisz?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cynamon pisze:
Ewuniu, oto, na życzenie, rabatka - widmo ;) ... długości ok. 14 kroków, a szer. ok 3 ;) kształtem przypomina bumerang ;)
Teraz wygląda marnie :( znajduje się dokładnie między domem, a budynkiem, w którym jest nasza galeria-atelier i inne pomieszczenia ... przyjeżdża do nas coraz więcej gości (w tym forumowych!!!) i chciałabym, żeby wyglądała rewelacyjnie :D
Trzymam się zasady, że w necie nie wstawiam fotek naszych zabudowań, ani żadnych osób ... dlatego trochę to wszystko enigmatyczne.

Chętnie przyjmę wszelkie sugestie :)

Obrazek
Obrazek
Z sugestiami Smokinii się całkowicie zgadzam ;)
Jedna wersja (bardziej liściasta) : budleja, róże, hortensje, cebulowe i trawy ozdobne. Te bergenie tez mogą zostać.
Wersja bardziej zielona to : laurowisnie, cisy kolumnowe, klon palmowy,cebule na wiosne , róże i dalie.
Zawsze też coś kwitnącego w donicach na dostawkę ;)
To tak ogólnie. ;)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

o! śliwki robaczywki! :lol: :lol: .dziekuje Cynamonio :D chyba zrewanzuje sie jezynami :lol: :lol: [lece zrobic foto]wybieram sie jak sójka za morze ale sie wybieram........serdeczne za zaproszenie

a jak duza wymiarowo ta rabata i w jakim kształcie?[tak czy siak do jesieni musisz zdobyc worek torfu 50l i jak Grzes worek pisku przez wieś nieś :lol: :lol: ]

Ewuś jak znudzą Ci sie donice to mozna dla odmiany połozyc maty słomiane na beton i ustawic drewniane skrzynki :D ........ech pomysłow to sama pewnie masz ze 100! ale nie wiem jak u Ciebie z realizacją bo u mnie ostatnio leniwiec zwyczajny, podagrecznik i lebioda :lol: :lol: :lol:

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

gloriadei pisze: ...Jedna wersja (bardziej liściasta) : budleja, róże, hortensje, cebulowe i trawy ozdobne. Te bergenie tez mogą zostać...
:lol: :lol: :lol: dokładnie taką rabatę właśnie zrobiłam, tylko bez traw, no i nie było tam bergenii... więc i nie ma :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusia2 pisze:Witaj Ewo. Ja w sprawie agapantów. Co robisz po przekwitnięciu kolejnych pędów? Ja obcięłam jedną trzecią, tak jak tulipany. Też tak robisz?
Witaj Bogusiu :D , u nas agapanty nadal kwitną, ale po przekwitnięciu, oczywiście obcinam pędy kwiatowe jak najniżej i zostawiam same liście.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloriadei pisze:
Cynamon pisze:
Ewuniu, oto, na życzenie, rabatka - widmo ;) ... długości ok. 14 kroków, a szer. ok 3 ;) kształtem przypomina bumerang ;)
Teraz wygląda marnie :( znajduje się dokładnie między domem, a budynkiem, w którym jest nasza galeria-atelier i inne pomieszczenia ... przyjeżdża do nas coraz więcej gości (w tym forumowych!!!) i chciałabym, żeby wyglądała rewelacyjnie :D
Trzymam się zasady, że w necie nie wstawiam fotek naszych zabudowań, ani żadnych osób ... dlatego trochę to wszystko enigmatyczne.

Chętnie przyjmę wszelkie sugestie :)

Obrazek
Obrazek
Z sugestiami Smokinii się całkowicie zgadzam ;)
Jedna wersja (bardziej liściasta) : budleja, róże, hortensje, cebulowe i trawy ozdobne. Te bergenie tez mogą zostać.
Wersja bardziej zielona to : laurowisnie, cisy kolumnowe, klon palmowy,cebule na wiosne , róże i dalie.
Zawsze też coś kwitnącego w donicach na dostawkę ;)
To tak ogólnie. ;)

Dzięki Ewuś za propozycje nasadzeń ... mam klonika w innym miejscu i zupełnie nie pomyślałabym o nim tutaj ... człowiek jednak myśli "szablonami" i dlatego tak cenne są uwagi kogoś "z boku" :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smokini ... piasek leżakuje pod meksykańskim murkiem i czeka ;) ... torf do zdobycia, tylko pomysły trochę już przeterminowane, czas na nowe spojrzenie :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mag pisze:
gloriadei pisze: ...Jedna wersja (bardziej liściasta) : budleja, róże, hortensje, cebulowe i trawy ozdobne. Te bergenie tez mogą zostać...
:lol: :lol: :lol: dokładnie taką rabatę właśnie zrobiłam, tylko bez traw, no i nie było tam bergenii... więc i nie ma :lol: :lol: :lol:
Mag, ale fajnie wyszło ... widać po forum fruwają dobre pomysły ... bez ograniczeń i praw autorskich :D ;)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewuś pooglądałampiękne agapanty (u mnie nie zakwitły)
jakieś zmijowate coś...

poczytałam o nasadzeniach i to był strzał w dziesiątkę!
Podobają mi sie takie dyskusje, każdy wyraża w słowach wtedy swój obraz świata a my z tego wyberamy to co najbliższe naszemu sercu :)
I o to chodzi :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Daisy pisze:
bishop pisze:
Cynamon pisze:[...]
Obrazek [...]
Toż to wymarzony początek Italii w ogródku... lub Hiszpanii... ew. Mexyku :wink:
A ja widziałabym tam kącik grecki! :roll: W donicach bougenville, drzewka pomarańczowe, oleander, lawenda, stolik z niebieskim obrusem, niebieskie krzesełka, na murze greckie akcenty namalowane przez Ewcię, ach raj.... Kolory niebieski, biały, pomarańcz, amarant....

Namalować możesz bramę a przez nią widok ogrodu południowego.... ale się rozmarzyłam, szkoda, że ja nie mam takiego zakątka.... :D
Jej! Ależ piękna wizja! ;:215 I ten pomysł z nadaniem perpektywy poprzez malowidło! Po prostu extra!

Ja uwielbiam murki. Zostawiliśmy z jednej strony dosyć długi murek.
Trochę przyprawia nas o ból głowy, bo pomysłów sto a z drugiej strony jest blisko domu
i do tego mamy różnicę wzniesień, więc trzeba jakoś to rozwiązać.
Ale nie chcemy się go pozbyć za żadne skarby. :wink:

Z jeżynami mnie wystraszyłaś. Od jesieni pod płotem urósł sobie jeden krzaczek dzikiej
jeżyny, ale w tym układzie jak najszybciej go zlikwiduję.

Kurcze - starałam już się wyedukować w temacie - żmija/zaskroniec i dalej nie jestem w stanie
ich rozróżnić. Ostatnio były u mnie dwa pełzające stworzenia i stąd przeszłam szybki kurs
ich rozpoznawania. Chyba za szybki. :oops:

Agapant pięknie Ci kwitnie. A jak obficie zaowocowała śliweczka!
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”