Skromny ogród Joli - 2009r cz.1
groch ? możliwe ... mi tam w smaku bardziej bób przypominajollla500 pisze:Już wiem to jest groch włoski

Ja kupuję w hipermarketach..
Mogę polecić zupkę ale z soczewicy - to lubimy wszyscy ... mixuję ją, żeby nie widzieli z czego zrobiona do tego grzanki bo moi Państwo ptysiów nie jadają ... naprawdę jest pyszna ... (jeśli Twoi lubią fasolową)
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Jola a co Ty! Mam córkę wegetariankę, to się musiałam nauczyć!!!!! Nie jadam w restauracji.
Do restauracji chodzimy na zakończenie roku szkolnego "w podziękowaniu" dzieciom za naukę
Ja lubię gotować ... tylko żeby ktoś chciał to jeść ...
Joleczko oby smakowało... jak nie będzie nic nie zrobisz...
Gotujemy przecież dla najbliższych
ale mówię Ci... sama cieciorka jest sucha i wcale nie smaczna
Do restauracji chodzimy na zakończenie roku szkolnego "w podziękowaniu" dzieciom za naukę

Ja lubię gotować ... tylko żeby ktoś chciał to jeść ...
Joleczko oby smakowało... jak nie będzie nic nie zrobisz...
Gotujemy przecież dla najbliższych

ale mówię Ci... sama cieciorka jest sucha i wcale nie smaczna

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już Ci Jolu wytłumaczyła Liska, co i jak z tą ciecierzycą. Ale co do smaku, to musisz ocenić sama, bo według mnie cieciorka ma dobry orzechowy smak. Ma chyba najszlachetniejszy smak ze strączkowych. W Koronie (bo wspomniałaś, że do niej jeździsz) dostaniesz ją tam gdzie fasola i groch.
Lisko, są dwa sposoby robienia falafli - z surowej ciecierzycy i z gotowanej. Ja robię z gotowanej i potem miksuję ją na pure razem z cebulą, chlebem i przyprawami. Kulki łatwo się lepi a że są wilgotne, sezam przylepia się bez problemu. Potem jak je smażę, to ciecierzyca brązowieje a sezam pozostaje jasny i to fajnie wygląda (i smakuje)
Te są akurat bez sezamu:

Lisko, są dwa sposoby robienia falafli - z surowej ciecierzycy i z gotowanej. Ja robię z gotowanej i potem miksuję ją na pure razem z cebulą, chlebem i przyprawami. Kulki łatwo się lepi a że są wilgotne, sezam przylepia się bez problemu. Potem jak je smażę, to ciecierzyca brązowieje a sezam pozostaje jasny i to fajnie wygląda (i smakuje)

Te są akurat bez sezamu:

- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Joluś, chciałaś coś wysokotłuszczowego, więc może na opak?
Wybierz to, czego nie wolno i zajadaj się do syta.
Jak sybaryta !
http://www.poradnikzdrowie.pl/odchudzan ... a,2850.htm

Wybierz to, czego nie wolno i zajadaj się do syta.
Jak sybaryta !

http://www.poradnikzdrowie.pl/odchudzan ... a,2850.htm
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka razy robiłam pierogi z takim farszem :kasza gryczana +kapusta kiszona+grzybki suszone i oczywiście cebula smażona.Super smakują gotowane a na drugi dzień odsmażane jeszcze lepszeAska pisze:Witaj Jolu! Kiedyś poczęstowano mnie pierogami z soczewicą - ale była pychota. Do dziś żałuję, że nie wzięłam przepisu na farsz...

- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44