Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paź królowej.... i inne owady.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Justka
- 500p
Jose Saramago
Jose Saramago
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Błękitnego mam w profilu.
Powrócił do ogrodu także w tym roku.

Tego brązowego przystojniachę goszczę po raz pierwszy.

Tego brązowego przystojniachę goszczę po raz pierwszy.

- Justka
- 500p
Moniczko myślę, że Twoja niebieska piękność to Modraszek bagienny, a ten drugi to chyba jakas dostojka, lub coś inne z rusałkowatych.
Motyle mnie urzekają ... żałuje, że teraz znów nadciąga burza, bo to mniejsze prawdopodobienstwo na pokazanie sie motyli. Dziś zauważyłam u mnie furczaka
Te małe motyle są też niecierpliwe i nie chce im sie z taka gracją pozować jak paziowi królowej czy Pawiemu Oczku ...
Dlatego wsawiajcie zdjęcia wszystkicg piękności, zobaczymy ile motyli lata po naszych łąkach i ogrodach i dodatkowo w jakich okolicach Polski można spotkać jakie gatunki.
Wiemy juz że wymierajacy Modraszek bagienny występuje w Wielkopolsce
Motyle mnie urzekają ... żałuje, że teraz znów nadciąga burza, bo to mniejsze prawdopodobienstwo na pokazanie sie motyli. Dziś zauważyłam u mnie furczaka

Dlatego wsawiajcie zdjęcia wszystkicg piękności, zobaczymy ile motyli lata po naszych łąkach i ogrodach i dodatkowo w jakich okolicach Polski można spotkać jakie gatunki.
Wiemy juz że wymierajacy Modraszek bagienny występuje w Wielkopolsce

Jose Saramago
Jose Saramago
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Nie wiedziałam, że ten niebieściutki jest wymierający...Justka pisze:Moniczko myślę, że Twoja niebieska piękność to Modraszek bagienny, a ten drugi to chyba jakas dostojka, lub coś inne z rusałkowatych.
Motyle mnie urzekają ... żałuje, że teraz znów nadciąga burza, bo to mniejsze prawdopodobienstwo na pokazanie sie motyli. Dziś zauważyłam u mnie furczakaTe małe motyle są też niecierpliwe i nie chce im sie z taka gracją pozować jak paziowi królowej czy Pawiemu Oczku ...
Wiemy już że wymierajacy Modraszek bagienny występuje w Wielkopolsce

- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja też "upolowałem" w niedzielę modrszka ikara.
Niestety nie udało się pstryknąc z rozłożonymi skrzydełkami, ale za to jest wersja z zasadzką czychajacą pod listkiem

Polowiec szachownica

Bielinek kapustnik

Przestrojnik trawnik

Czerwończyk uroczek

Karłątek chyba kniejnik

Niestety nie udało się pstryknąc z rozłożonymi skrzydełkami, ale za to jest wersja z zasadzką czychajacą pod listkiem

Proszę bardzo.. weekednowy przegląd śląskiej łakiJustka pisze:Dlatego wsawiajcie zdjęcia wszystkicg piękności, zobaczymy ile motyli lata po naszych łąkach i ogrodach i dodatkowo w jakich okolicach Polski można spotkać jakie gatunki.

Polowiec szachownica

Bielinek kapustnik

Przestrojnik trawnik

Czerwończyk uroczek

Karłątek chyba kniejnik

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Takiego pazia królowej uchwyciło moje dziecię

- lesioc
A mnie się wydaje, że to wszystko to jest ten sam gatunek: modraszek dorylas... u góry jest samiec, a na dole samicaJustka pisze:Moniczko myślę, że Twoja niebieska piękność to Modraszek bagienny, a ten drugi to chyba jakas dostojka
Dla porówniania - tak wygląda modraszek dorylas:

- lesioc
Dziecię jak nic odziedziczyło talent po mamusigorzata76 pisze:Takiego pazia królowej uchwyciło moje dziecię![]()

Uważaj... jak tak dalej pójdzie i się wciągnie to zaraz będziecie musieli kupować osobny aparat

- Justka
- 500p
Przychylam się do Twojego spostrzeżenia, i jeśli tak to wydaje się, że to jakaś randka byłalesioc pisze:A mnie się wydaje, że to wszystko to jest ten sam gatunek: modraszek dorylas... u góry jest samiec, a na dole samicaJustka pisze:Moniczko myślę, że Twoja niebieska piękność to Modraszek bagienny, a ten drugi to chyba jakas dostojka

A Paź królowej w każdym ujęciu piękny

Te mniejsze również cudne i tak jak u mnie widzę, że oset to ich ulubiony przystanek. Śląskie łąki w takim wypadku bardzo podobne do świetokrzyskich

Jose Saramago
Jose Saramago
Bystrzankabystrzanka pisze:tija ten drugi motyl, o ile w słońcu mienił się na niebiesko to może być jakiś Mieniak, np. Mieniak tęczowiec. Wg wiki: w odróżnieniu od większości motyli dziennych mieniaki tęczowce (i blisko spokrewnione z nimi mieniaki strużniki, mieniaki metis) żywią się nie nektarem, ale sokiem wyciekającym z ran na drzewach i płynami zawartymi w gnijących substancjach (także odchodach zwierzęcych)![]()
i właśnie ze względu na jego upodobania kulinarne ciężko mu zrobić "klasyczne" zdjęcie na kwiatku...

Czerwończyk nieparek i ważki

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Ślicznie 'tańczą' te ważki... i ślicznie się nazywają - łątki dzieweczki
Bywają u mnie co roku, bardzo je lubię

Bywają u mnie co roku, bardzo je lubię