Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny Mandragory

Post »

Jagódko - lepiej nie mówmy głośno, że wygląda zniewieściale, bo mi chłopak wpadnie w jakąś depresję jeszcze :lol: Choć charakterek ma typowo zadziorny :) Ma jednak jedną cechę mało męską - uwielbia się do wszystkich (nawet obcych) przytulać :wink:

Olu - to chiński grzywacz powder puff, znaczy się wersja owłosiona :)

Moniś - do wilców, jak i wielu innych pnączy, mam jakiś dziwny sentyment, niestety znowu popełniłam błąd i mam je wszystkie w zbyt małych donicach. Liczę się z tym, że zbyt długo się nimi nie nacieszę... Miałam jeszcze 3 w malutkich doniczkach (bo o dziwo wszystkie mi wzeszły) i przesadziłam je w tym tygodniu do ogródka Mamy. Podobno wilce nie cierpią przesadzania, ale te moje, choć były bardzo niewydarzone, chyba się przyjęły :) Postaram się wieczorem wstawić fotkę tych ogródkowych. Coś czuję, że szybko przegonią te balkonowe :) U Mamy rośnie też dwuletni clematis - polish spirit. Jest wyjątkowo zdrowy i ładny. Niestety drugi, książe albert, nie przeżył zimy. Ale dobrze, że jest chociaż jeden :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I obiecana fotka clematisa polish spirit - ogólne ujęcie. Niestety pąków kwiatowych jeszcze nie widać, ale zdaje się na niego jest jeszcze trochę za wcześnie:

Obrazek

Wysadzone do ogródka wilce Heavenly blue i Arlekin - w małych doniczkach były nędzne, ale liczę, że tu się rozbujają :D Cieszę się, że się przyjęły:

Obrazek

I kwitnące piwonie przed blokiem:

Obrazek

Swoją drogą -co radzilibyście na takie przedblokowe miejsce, coś mało obsługowego, lubiącego cień (słońce tylko odrobinę rano i przed zachodem) i niewymagającego dobrej gleby? Jakiś krzew może, tylko jaki?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne - wielkie piwonie ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justuś - piwonie piękne, niestety krótko cieszą swoimi kwiatami. Wystarczy mocniejszy deszcz i już ściele się dywan z płatków obok rośliny :(

Zakwitł mi skrętnik - Lola albo Alien. Sama już się zamotałam, co to jest - listek dostałam od koleżanki, z którą razem zamawiałyśmy sadzonki 2 lata temu od Piotra K. - i w sumie na Lolę wydaje mi się za słabo wybarwiony, na Aliena - za mocno. Nie mam pojęcia, który to :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Milenko - nazwa skrętniczka nie ważna, bo jaki śliczny, taki delikatny ;:108
A w tle za nim co rośnie w skrzyneczce ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaki ładny skrętnik ;:173 Czy jego kwiaty długo żyją?
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja bym ostawiała "Lolę" ;:108
Piękny skrętnik.

Grzywacze bardzo mi się podobają ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika - za nim rosną pelargonie, te co pokazywałam wcześniej :)
Olu - tak, dosyć długo. Zresztą postaram się sprawdzić dokładnie :) Ta odmiana ma po dwa kwiaty na jednej łodydze, w tej chwili rozwinął się już drugi kwiat, kolejny pęd szykuje się do rozwinięcia, a w kolejce ustawił się już trzeci pędzik :)
Justynko - ja też się skłaniam co do Loli :D

Z wieści roślinnych - palczycha niestety nie przeżyła (żadna z dwóch roślin) - chyba zgniły obie, bo są jakieś takie puste w środku i obie "oklapłe" :( Szkoda, raczej ich nie przelałam, podlałam po posadzeniu i potem sprawdzałam - wilgoć dość długo trzymała, więc nie zalewałam ich zbytnio. Walczę z mszycami na balkonie (atakują głównie wilce), na razie wygrywam, ale coś czuję, że na roślinach zostanie jakiś brzydki ślad tej walki.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Ale piękny ten skrętnik! I piwonie też boskie :) Czekam na klematisa, bo wygląda tak zieloniutko-zdrowiutko, że pewnie poszaleje z kwiatami w tym roku :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baiano, niestety rozłożyła mnie angina, więc fotki clematisa zrobię dopiero jak wyzdrowieję. Sama jestem ciekawa, nie byłam już kilka dobrych dni w ogródku u Mamy :) Na razie mogę pokazać kilka fotek domowników:

Biały storczyk:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biały skrętnik:
Obrazek

Bluszczyk:
Obrazek

I w trochę szerszej perspektywie (całego nie da się ująć, bo "idzie" pod sufitem przez cały pokój):
Obrazek

I moja aglaonema (reanimowana, bo po przesadzeniu lewy pęd zaczął się pokładać):
Obrazek

Tu razem z hoją:
Obrazek

Jednego wilca załatwiłam sobie wycierając liście wodą z łyżeczką octu p/mszycom. Prawie wszystkie listki, które przetarłam, na drugi dzień po prostu się spaliły :( Czytałam, żeby uważać ze stężeniem, dałam półtorej łyżeczki na pół litra wody i jak widać za dużo. ;:124
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

bluszczyk obledny-taki olbrzymi .bialy skretnik i storczyk sliczne.Moje skretniki nie chca kwitnac ;:223
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit mi też bluszcz się spodobał. ;:138
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dziewczyny ;:196 Dorotko - pocieszę Cię - moje fioletowe skrętniki - kundelki, które zawsze najobficiej kwitły, też w tym roku jakoś się nie garną. Samba również śpi jak zaklęta. Zresztą fiołki podobnie. ;:124 Co do bluszczu - to jest dokładnie ten sam, którego fotkę znajdziecie na 1 stronie mojego wątku (czyli 4 lata temu).
Ktoś wie, kiedy przestanie padać? :roll: ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Wpadłam do Ciebie z rewizyta Milenko, Przegladłam Twoje piękne rośliny i uroczy balkon. ;:oj
Gratuluje pięknie kwitnących na biało, storczyka i skrętnika, są urocze. Jestem zachwycona Twoimi odmianowymi skrętnikami są śliczne ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witam, dziwię się że Tu tak późno dotarłam a u Ciebie tak pięknie i w domowej zielonej oazie, masz różnorodną roślinność :) i w ogrodzie gdzie śliczny piesek gania , Liczi to jaka rasa bo słodziak nieziemski lubię psy z długimi włosami :) pozwolisz że będę Cię odwiedzała i zapraszam w moje progi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”