Kawon (arbuz) - część 13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 13

Post »

Moje nasionka Mini Blue, dokładnie tak samo, tzn. cztery i duże beżowe.
Kiełkowały najdłużej z wszystkich odmian i wyszły 4 na 4.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Sprawdziłam, ja Mini Blue kupowałam u nich w ubiegłym roku, 7 beżowych nasion, wielkość jakby spłaszczone półtora Sugar baby... :wink: Dopiero wykładam do kiełkowania.
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Szykuję stanowisko pod arbuzy w oponie . M. mówi , że pod żadne warzywa tak nie wydziwiałam .
Na dno trochę piasku , kompost wymieszany ze słomą , obornik , trichoderma , takie bajery . :;230
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Będzie mieć królewskie łoże, oby to docenił.
U mnie tam, gdzie planowałam sadzić, stoi woda. Ciekawe, czy zdąży osiąść, bo jak nie, pozostaje robić tam podwyższone grządki, albo szukać opony...
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mam wątpliwość czy opona to dobre rozwiązanie ? Sprawdzałam w południe , była gorąca .
Czy owinięcie jej białą włókniną wystarczy by się roślina nie przegrzewała ?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zasadniczo nagrzewanie się ziemi w oponie ma stanowić zaletę, a nie wadę tego rozwiązania ;)

Jeśli nie wierzysz moim ubiegłorocznym pomiarom temperatury ZIEMI w oponach (w słoneczny dzień sierpniowy było to coś około 24 stopni Celsjusza), to masz tu gościa, który - z braku miejsca w ogrodzie - posadził sobie w oponach na trawniku odmianę Crimson Sweet (wetknął po dwie sadzonki w każdą oponę). Opony nie są pomalowane, ani niczym owinięte, słońce daje czadu, arbuzy wyglądają na zadowolone, mają już nawet zawiązki owoców.

https://www.youtube.com/watch?v=2pzIau12SuY

Sam jednak fakt posadzenia czegokolwiek w oponie nie jest ani kluczem do sukcesu, ani przyczynkiem do porażki - czynników decydujących o powodzeniu uprawy jest zwyczajnie zbyt wiele. Z mojego (przyznaję, krótkiego) internetowego riserczu wynika, iż uprawianie arbuzów w oponach nie jest niczym nowym; niektórzy uprawcy (bo wiecie: hodować - hodowca, uprawiać - uprawca :D) stosują pojedyncze opony, inni układają dwie lub trzy, jedna na drugiej (więcej ziemi w środku, większa powierzchnia "grzewcza"). Uważam, że temat nie jest na tyle kontrowersyjny, żeby go wałkować - kto chce, ten sobie poeksperymentuje, a kto się boi, ten niech się trzyma metod konwencjonalnych.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chodziło mi o ziemię w oponie a oponę i pędy , które będą jej dotykać .
Dzisiaj posadziłam pojedyńczo . Obejrzę film i może dosadzę skoro można dwa w jednej .
Uspokoiłaś mnie i jak najbardziej ufam doświadczeniom .
Pomyślałam , że oponami można ziemię dogrzewać przed sadzeniem też innych upraw .
Dzięki za linka .
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Możesz posadzić arbuzy normalnie na płasko , a oponę do połowy zagłębić aby nie zacieniała. Spełni funkcję ocieplacza na początku, a potem można ją usunąć. Ja tak robiłam z cukinią, ale myślę że z arbuzami też by się sprawdziło.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tam Wasze tegoroczne rozsady?
Ja jestem troszkę spóźniony i teren na wysadzanie nieprzygotowany...(piach)
Żadnego szczepionego...
Mam ok 20 szt. Po kilka Miyako, Crimson, bingo, Charleston i jakiś NN duży.
Coś tam urośnie ale pewnie bez rewelacji.
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Spóźniony?? :;230 :;230 :;230
Jaki spóźniony? Ja na razie nasiona moczę. Nic jeszcze nie posadziłem bo i po co? ;:223
Ostatnie dwa lata z rzędu przymrozek wystąpił 22 maja. Zatem nie ma co szaleć bo żaden arbuz mrozu nie przetrzyma, nawet -1 załatwia go na amen. ;:303
Spokojnie, 3 tygodnie to wystarczająca ilość czasu na wyhodowanie rozsady do gruntu.
;:303
Witam, jestem Adam.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Ja też dzisiaj nasionka wykładam do kiełkowania. Wysadzam po 20 maja do gruntu, bez okrywania. Tylko 3 szt. mam wcześniej posiane i do szklarni- tak żeby były trochę szybciej do posmakowania.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już posadzone , oczywiście nie wszystkie . W tym roku dużo nie siałam . Bo z nimi termedia , a wynik
loteria .
Sprawdziłam , teraz w oponie mają 14 stopni , mocno okryte .
wingrul
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Ja z tunelu w połowie lipca miałem już owoce.
A rozsady malutkie na dziś dzień.
Z tym spóźnieniem miałem na myśli te pierwsze dopieszczone.
Bo w gruncie to parę lat temu 1go czerwca dynie mi zmarzły.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Moje arbuzy właśnie wschodzą. Połowa zostanie zaszczepiona. :) Też mam trochę opóźnień z tymi szczepieniami.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

Ja mam kilkanaście sztuk na etapie pierwszego liścia właściwego, kilka na etapie liścieni, ze dwadzieścia skiełkowanych i już w doniczkach, a jeszcze sporo wyłożonych do kiełkowania na wacikach (każdego dnia coś tam wychodzi). W tym roku miałam postawić na trzy, góra cztery odmiany: Mini Blue, Crimson Giant i ten ubiegłoroczny NN - to miały być pewniaki, a do tego może kilka sztuk Asahi i Sugar Baby. Los jednak chciał inaczej, Mini Blue i NN słabo kiełkowały, więc do puli dosypałam Rosario, Moro (plenny i żywotny, ale na tle innych nie zachwycał smakiem) i mnóstwo Sugar Baby. Jak się te wszystkie nasiona namyśliły i zaczęły kiełkować, tak teraz mam wszystkiego za dużo (pewnie z pięć razy za dużo), ale kompletnie się tym nie przejmuję. Zaszczepiłam chyba z siedem sztuk, raczej dla draki, niż z żywotnej potrzeby (fusarium jeszcze u mnie nie ma), z góry nastawiając się na porażkę (dziś jest piąty dzień po szczepieniu, na chacie mam 15 stopni, co ma być to będzie) i ogólnie mam w tym roku do wszystkiego stosunek dość... chłodny ;)
Do gruntu to się nastawiam, że przed Dniem Dziecka tych arbuzów nie wysadzę (w ub. roku posadziłam część jakoś między 20 a 25 maja i gorzko żałowałam), no chyba że nawiedzi mój zimny zakątek jakaś niespodziewana fala majowych upałów, ha ha.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”