Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11

-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2020, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
posiałem pierwszy raz arbuzy w tym roku, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Julian Jaki masz rozstaw? 1mx1m??
Julian,
Czy znasz nazwę odmiany tego arbuza Rosyjskiego, który jest tutaj tak wysoko ceniony? Chciałabym się zaopatrzyć w nasiona na przyszły rok.
U mnie na 49 sadzonek, padły 3.
Pozostałe 46 (tfu, tfu, odpukać) wyglądają przyzwoicie i nawet nieśmiało ruszyły ze wzrostem.
25 sadzonek mam w ogrodzie. Wychuchane i pieczołowicie doglądane. Pozostale 21 jest za płotem na wygnaniu.
Mąż na szybko wyrwał trawę, by przygotować im miejsce. Dostały obornik w dolek, czarną agrotkaninę i nich żyją swoim życiem. Póki co, nie odstają wyglądem od tych z ogrodu.
A propos obornika, podczas sadzenia, wrzuciłam w dołki po garści obornika owczego. Za ile czasu dokarmić arbuzy?
Czy znasz nazwę odmiany tego arbuza Rosyjskiego, który jest tutaj tak wysoko ceniony? Chciałabym się zaopatrzyć w nasiona na przyszły rok.
U mnie na 49 sadzonek, padły 3.
Pozostałe 46 (tfu, tfu, odpukać) wyglądają przyzwoicie i nawet nieśmiało ruszyły ze wzrostem.
25 sadzonek mam w ogrodzie. Wychuchane i pieczołowicie doglądane. Pozostale 21 jest za płotem na wygnaniu.

A propos obornika, podczas sadzenia, wrzuciłam w dołki po garści obornika owczego. Za ile czasu dokarmić arbuzy?
-
Błażej tam jest około 85x90cm. Niestety nie pomyślałem i może to trochę za mało, ale dają radę 
lukrecia nie mam pojęcia jaka to odmiana. Funkcjonuje tutaj jako Rosyjski NN. W tym roku ma go trochę więcej osób, więc zobaczymy co z tego wyrośnie.

lukrecia nie mam pojęcia jaka to odmiana. Funkcjonuje tutaj jako Rosyjski NN. W tym roku ma go trochę więcej osób, więc zobaczymy co z tego wyrośnie.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mam jeszcze kilkanaście arbuzów i właśnie zastanawiam się jak je wysadzić i gdzie. Także tak patrze na wasze wysadzenia. 

-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Jeśli dałem pod krzak arbuza 30l obornika końskiego to muszę jeszcze nawozić czymś arbuzy?
Pozdrawiam Paweł
-
Dużo dałeś, jak dla mnie to nawet za dużo
Koński jest w dodatku dość mocny i grzeje. Na razie obserwuj, a jak zaczną się robić słabe to zasilisz czymś.

Pozdrawiam. Wiola
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Powiedzcie mi w jakim stosunku z wodą rozcieńczać gnojówke z pokrzywy ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Kochani,
W przyszłym roku będę chciała spróbować uprawiać melony. Nie znalazłam na forum oddzielnego wątku melonowego więc pytam tutaj: Jakie są według Was najsmaczniejsze i najsłodsze odmiany melona? Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedzi.
Z ciekawostek przyznam się Wam, że nie doczytałam poprzednich wątków i popełniłam błąd
i zamówiłam 3 odmiany arbuza od tego pana z OLX, który wysyła pomieszane lub skrzyżowane nasiona arbuzów, niby od siostry z USA. No więc zaopatrzyłam się u niego w Cream of Saska, Yellow Lady i Black Pearl. Po doświadczeniach sky i Miśka z 2017 roku, nie spodziewam się, by żadna z tych sadzonek okazała się prawdziwą odmianą. Dziś zauważyłam, że sadzonki Yellow Lady mają żółte wybarwienia na liściach. Czy ktoś uprawiał tę odmianę? Nawet Złoto Wolicy, które ma tendencję do żółtych znaczeń na liściach mi takich cyrków nie robi.
NIBY "Yellow Lady"

Tu dla porównania Złoto Wolicy

Sweet Crimson

Asahi, Cream i Rosario wielkościowo są jakieś 2 dni za Lady, Wolicą i Crimsonem.
Najwolniej rośnie te niby Black Pearl.
W przyszłym roku będę chciała spróbować uprawiać melony. Nie znalazłam na forum oddzielnego wątku melonowego więc pytam tutaj: Jakie są według Was najsmaczniejsze i najsłodsze odmiany melona? Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedzi.
Z ciekawostek przyznam się Wam, że nie doczytałam poprzednich wątków i popełniłam błąd

NIBY "Yellow Lady"

Tu dla porównania Złoto Wolicy

Sweet Crimson

Asahi, Cream i Rosario wielkościowo są jakieś 2 dni za Lady, Wolicą i Crimsonem.
Najwolniej rośnie te niby Black Pearl.
-
Ja miałem Yellow Lady, ale nie pamiętam czy miał przebarwiające się liście.
Cream of Saska to chyba odmiana ustalona, więc jeśli nasiona nie są wymieszane to powinna powtórzyć cechy.
Jest wątek o melonach

Jest wątek o melonach

-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Lukrecja- to ja wysłałam arbuza rosyjskiego na akcje wymiany. Dostałam nasionka od koleżanki z Rosji. Pytałam i niestety ona też nie wie co to za odmiana...