Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Lucynko i ja zachwycam się piękna kolorystyką gazanii, bordowe są najładniejsze.
Czy ten bieluń jest Twoich wysiewów.
Pogoda sprzyja to fajnie się na działce pracuje, szkoda że dzień coraz krótszy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Ależ piękny dzisiaj dzień! Pełne słońce na błękicie nieba i 25stopni w cieniu. Obzdryngoliłam z zielska połowę działki, drugą połowę wczoraj zaczęłam, ale dalsze plewienie tej części zostawiłam na jutro, dzisiaj poszłam na łatwiznę i wyczyściłam mniej zarośnięte rabaty. A M w dalszym ciągu klei te pustaki. Tylko kota nic nie robiła, biegając po sąsiednich działkach. Natomiast gołębie siedziały w wolierze, by ich jastrzębie nie porwały, a krążyły dzisiaj wyjątkowo wytrwale.
Naturalnie cyknęłam trochę fotek, które pokażę później, teraz pochwalę się kobeą, która wyprodukowała torebki nasienne. Na razie jest ich cztery sztuki: dwie duże i dwie małe.

Obrazek

ObrazekTo są te duże.

W sierpniu, jakoś tak na początku miesiąca, wysiałam goździki brodate (kamienne) i lak wonny. Urosło ich bardzo dużo i teraz szukam chętnych, bo żal nadmiar wyrzucić.

Obrazek Wyżej goździki, niżej lak.

Marysiu - dobrze się domyśliłam ( w sprawie astra). ;:108
Na jeżynkę już się cieszę :tan , bo moje w tym roku coś zniszczyło, może to ten wstrętny karczownik... ;:145
U mnie jeszcze ciepło, nawet noce z przyjemną temperaturą, ale ja mam daleko do Karpat. A ciemno to i u mnie za wcześnie się robi. ;:223
Te jesienne listki nie u mnie, zdjęcie cyknęłam w drodze na działkę, bo aż mnie skręciło coś we środeczku, że to już jesień. ;:oj
Skoro nie ścinasz przekwitłych kwiatków, to nie dziw się, że gazanie nasiona wytwarzają zamiast kolejnych pąków. Ja dopiero teraz zostawiam po jednym przekwitniętym kwiatku specjalnie na nasionka. Już dosyć dużo nasion uzbierałam, będzie czym się dzielić. ;:303
Czwartek cieplutki, zgodnie z Twoim życzeniem, dziękuję ;:180 ściskam ;:168 i całuję. ;:196 ;:196

Obrazek Taki maczek sobie zakwitł.

Marzenko - gazanie w tym roku wyjątkowo mi się odwdzięczają za domowy wysiew i opiekę, ale nie zawsze tak się udają. ;:108

Obrazek Hibiskus rozwinął przedostatni kwiatek.

Dorotko - zbieram nasiona gazanii z podziałem na kolory, więc gdyby co, to wiesz. ;:108
Bielunie siałam z zebranych przed rokiem nasion. Ciekawostką jest to, że miałam tylko białego, a z jego nasion wyrosły trzy różne: fioletowy pełny, biały pełny i biały pojedynczy. Wysiałam bardzo dużo nasion, wykiełkowały trzy i wszystkie trzy rosną i kwitną, a fioletowy osiągnął już ze dwa i pół metra wysokości. ;:224
Masz rację, praca wre, gdy pogoda sprzyja i tylko szkoda lata, ;:131 tak szybko mija. ;:174
Zaczyna kwitnąć biały marcinek od Ciebie.

Obrazek

Kwitną rozchodniki wysokie i wyjątkowo szybko przekwitają.

Obrazek Ten już przekwitł. Nawet nie wiem kiedy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja ulubiona pelargonia.
Obrazek

Zawilec japoński.
Obrazek

Obrazek

Kwitną jeszcze nasturcje i goździki.
Obrazek

Obrazek

Powtarza pełnik europejski i czyściec wielkokwiatowy.

Obrazek

Obrazek

Powojniki.

Obrazek 'Tangucki' Obrazek

Obrazek 'Montana' Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Ale piękne kwitnienia. ;:108 ;:108
Gazanie cudne.Bieluń śliczny.Do gruntu go wysiewasz??
Śliczne marcinki ;:173 powojniki, żeniszki, i kobea i ćudne rozchodniki ;:215 dużo kolorów i dużo radości. ;:333
A te pięknie wybarwione jesienne liście to ??
Pozdrawiam cieplutko ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko wybacz ale nic nie wyszło z moich planów.W poniedziałek szłam na autobus,żeby pojechać na działkę w wiadomym celu niestety zamiast na działkę zmuszona byłam iść do lekarza,to samo było we wtorek gdzie skierowała mnie na EKG.Chciała do szpitala ale się nie zgodziłam i dobrze bo już w środę byłam na działce.Teraz już nic nie będę mówić dopóki nie wyślę paczki i dopiero wtedy powiadomię.OK??
Nie będziesz się gniewała na mnie. ;:145
Bieluń piękny,rozchodników też masz sporo.Bardzo dużo u Ciebie jeszcze kwitnie.

Jeszcze raz przepraszam. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Aniu - pięknie dziękuję za tak pochlebną ocenę moich kwiatuszków. ;:180 ;:196
Te kolorowe liście to ja spotkałam w drodze na działkę i nie wiem, co to jest. ;:7 Ale podobały mi się bardzo, choć wieszczą jesień. ;:108

Obrazek

:wit Danusiu - Ty nie przepraszaj, kochana, tylko się lecz. ;:167
Z sercem nie ma żartów, coś o tym wiem ;:108 , bo mój M przeszedł rozległy zawał.
Zdrówka Ci życzę ;:97 ;:97 ;:97 i raz jeszcze pros ;:cm ;:cm zę, nie lekceważ rad lekarzy. ;:196 ;:196

Obrazek

Dobrej nocy, kochani. ;:41 ;:cm ;:cm

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, tylko się cieszyć, że wreszcie deszcz się nad Wami zlitował i skropił odpowiednio ziemię ;:63 Umęczone suszą rośliny na pewno dzięki temu lepiej przygotują się do odpoczynku, a te jednoroczne jeszcze pokażą niejeden kwiatek.
Gazanie masz cudne, kolory obłędne, trudno wybrać najładniejszą. moje niestety nie odwdzięczyły się za opiekę, mają mnie w nosie. Dopiero teraz nabierają wigoru, ale teraz to już po ptokachObrazek
Nasiona kobei zostaw jak najdłużej na krzaczku im nawet lekki przymrozek nie szkodzi. I zbyt szybko nie otwieraj torebek nasiennych, niech sobie spokojnie dojrzewają.
Miło czytać, że mama czuje się lepiej, ale rodzinkę, to Ty masz ;:202 Brak słów ;:168
Pogody na nadchodzący weekend ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko to nie serce,ale coś innego,nieważne,grunt,że dziś byłam na działce i wykopałam kwiatki dla Ciebie.Niestety nie znalazłam już tej siewki piwonii.Pewnie znajdzie się na wiosnę.Pogoda u nas rano była fatalna.Wiał bardzo silny wiatr,a jak szłam do domu lunął deszcz.

Niedawno też dobrze przylało.Fajne zdjęcia pokazujesz,a te gazanie powalają.Takie różnokolorowe.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i wyplewiłam działkę! ;:138 ;:138 ;:138 Pomagała mi pogoda. Wprawdzie wiało dość ostro, zwłaszcza w porywach, ale było ciepło i dobrze się pracowało. Późnym popołudniem niebo zasnuły ciemne chmury zapowiadające deszcz, wobec tego wypikowałam na stałe miejsca kilkanaście goździków brodatych i laków wonnych. Ledwo skończyłam, lunęło i wracaliśmy z działki w strugach deszczu. Cieszy mnie to, bo ziemia jeszcze sucha bardzo. M ciągle klei te swoje pustaki i mówi, że murarz z niego żaden, woli robotę z drewnem.

Iwonko1 - mam nadzieję, że dzisiejszy deszcz wreszcie przemoczy ziemię, bo jednak wcześniej za mało wody spadło z nieba.
Gazanie to bardzo fanaberyjne rośliny. Raz się udają znakomicie (w tym roku) ;:333 , innym razem o tyle o ile..... ;:223
Dzięki za poradę w temacie potraktowania nasion kobei. Mam je po raz pierwszy. Podobnie postępuję z nasionami hibiskusa bylinowego.
Mamie, niestety, znowu się pogorszyło, a z moją rodzinką to nawet na zdjęciach źle się wychodzi, a mam tylko brata, który oddał portki żonie. Brat jest chrzestnym mojego Pawła, a nawet ślub, nie mówiąc o weselu, nie raczył przyjechać. :( Na szczęście rodzeństwo M oraz ich dzieci to wspaniali ludzie i to z nimi utrzymuję cieplutkie rodzinne kontakty. Większość rodziny mieszka na Śląsku i z nimi rzadziej się spotykamy, ale jedna siostra i jej córka mieszka w odległości około 60 km i z nimi mamy częsty kontakt. ;:63
Pogodę przygarniam, dziękuję. ;:196 Mam nadzieję na deszczową. ;:47

Obrazek

Obrazek

Danusiu - rodzaj badania ukierunkował moje myślenie w kierunku serca, ale niezależnie od tego, co jest chore, nie wolno lekceważyć zaleceń lekarza. ;:108
Rozumiem Ciebie doskonale, bo ja też bez działki to dopiero byłabym chora ;:306 , ale mnie na razie nic nie dolega.
Gazanie w tym roku wyjątkowo mi się udały, dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Ponieważ jeszcze nie pokazywałam swoich rudbekii, muszę naprawić swój błąd, tym bardziej że już zaczynają przekwitać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takiego gościa dzisiaj upolowałam aparatem foto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polowanie zakończyło się tym, że gość wskoczył mi na aparat, ja spanikowałam i zwiałam, zostawiając aparat na rabacie. ;:306 ;:306 ;:306

Od jutra mamy kolejny weekend wrześniowy, jeszcze letni, niech więc lato Was jeszcze rozpieszcza. Dobrego weekendu życzę Wam wszystkim. ;:79 ;:79 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

;:oj ależ kolekcja rudbekiowa.Przecudna. I wielka ;:63 ;:63
u mnie te bordowe padły :twisted:
Dalijki tez śliczne.La Gioconda to moja ulubiona.Chociaz taka maleńka ;:173
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam! Czytam zachwyty nad gazaniami a ja jakoś nie przepadam za nimi natomiast rudbekie są dla mnie ;:333 Bogatą kolekcję zebrałaś! ;:138 ;:138 ;:138 Ja nigdy ich nie siałam ani nie sadziłam a mam ich bez liku od zawsze i nowych krzyżówek wciąż przybywa... ;:131 Pełną tylko niedawno sąsiadka mi podarowała ;:7 Dalijki też masz urocze,bielunie uprawiałam bardzo dawno temu i już do nich nie wracam :roll: ...wszystkiego nie da się pomieścić na działce a i gusty i preferencje nam się zmieniają! :) Dobrze jest popróbować wielu różności bo i nowości sporo... ;:333
Miłego weekendu Lucynko ;:196 u mnie pochmurno i chłodnawo a ostatnie dni były świetne do prac działkowych co skwapliwie i pracowicie wraz z M wykorzystaliśmy na maksa!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Lucynko :wit w Twoim ogrodzie jest niesamowicie kolorowo ;:oj Ile tego wszystkiego ! garściami można zbierać bukiety ;:63 Na prawdę ogrom roślin, kolorów, piękności. Nie potrafiłabym wybrać, co mi się podoba, bo WSZYSTKO wpada w oko i jest piękne.
Podziwiam, pracy dużo, a rośliny jak widać odwdzięczają się Gospodynii ;:180
Fajne widziałam powojniki, chyba cos zaplanuję na przyszły sezon ;)

Lucynko, konik polny ;:333
Ha, ha ciekawa jestem jakbyś zobaczyła Modliszkę, gdzie byś zostawiła aparat :;230
Miłego weekendu kochana :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak u Ciebie jeszcze wszystko mocno rozkwitnięte Lucynko, że w ogóle nie czuć połowy września.
Nawet aparat chciał zostać na rabacie...
Odmiany Rudbekii masz śliczne, te brązowo rudawe to moje ulubione.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko pięknie u ciebie, działeczka jeszcze w letniej szacie jak zaglądniesz do mnie to będziesz wiedzieć dlaczego mnie tak mało... Chętnie przygarnę siewki (lak wysiewałam ale mi nic nie wzeszło),a może ten różowy zawilec ci wypuścił jakieś dodatkowe rozłogi... Pozdrawiam cieplutko i szykuję dla ciebie niespodziankę ;:168 ;:167
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko a co Ty taka strachliwa jesteś, nawet aparat na pożarcie poświęciłaś :;230 a Gość chciał się tylko przytulić na powitanie. ;:306
Działeczka nadal w cudne kolory wystrojona ;:oj rudbekii to masz chyba wszystkie odmiany i kolory a na begonie nie narzekaj, bo dorodne Ci urosły, masz czerwone, żółte i białe; kolejnym razem dokupisz te których nie masz. ;:63 ;:138
Trzymajcie się ciepło, bo zima nadciąga. ;:167 ;:cm ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jestem potwornie zmęczona, bo już kolejny dzień mam bardzo ciężki i nie zapowiada się lepiej.
Mama powoli odchodzi do lepszego świata i codziennie teraz do niej jeździmy.
Na działkę też zaglądam, ale nic mnie tam już nie cieszy, wszystko wydaje się jakieś smutne, jakby za chwilę też przestało istnieć.
Jesień i zimno, kwiaty przekwitają, coraz to bardziej pustoszeją rabaty.

Chryzantemy zaczynają.
Obrazek

Obrazek

Jeżówki kończą.
Obrazek

Obrazek

Aniu - część rudbekii to samosiewki, ciemne w większości z tegorocznego siewu.
'La Giokonda' też przypadła mi do gustu. ;:333 Zresztą wszystkie mi się podobają, zwłaszcza te o ciemnych liściach. ;:63

Maryniu - u mnie gazanie od zawsze mają poczesne miejsce, szczególnie teraz, gdy jest tak dużo słonecznych dni. ;:303 Natomiast rudbekie to i u mnie w większości same się zasiały, dosiałam tylko trochę pełnych o ciemnych kwiatach.
Dalijki lubię, szczególnie te niskie, dlatego zawsze je sieję, a bielunie pokochałam niedawno i jeszcze mi się nie znudziły. One długo dorastają do kwitnienia, by potem długo kwitnąć.
Ja nieco mniej czasu poświęcam działce, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. ;:108

Asiu - niestety, coraz mniej kwitnień, ale to co jeszcze zdobi działkę bardzo sobie cenię.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:196
Modliszki pewnie bym nie rozpoznała, ale zapewne rzetelnie by mnie wystraszyła. ;:202

Beatko - niestety, co dzień ubywa kwiatków na roślinkach i robi się coraz bardziej pusto. ;:174 Powinnam już zacząć porządkować działkę, ale nie mam weny.
Lubię rudbekie, bo teraz głównie one widoczne są z daleka. ;:63 Nawet dalie coraz mniej kwiatków pokazują.

Ewuniu - letnią szatę działeczka powoli żegna, kwitnień coraz mniej i jakoś tak smutno się robi. Do tego jeszcze zimno i wiatr. ;:223
Siewki i być może zawilec pojadą do Ciebie wkrótce, a niespodzianki bardzo jestem ciekawa. Dziękuję Ewuś. ;:196

Stasiu - ja wszelkie stwory lubię z daleka, gdy się zbytnio zbliżają, to ja nogi za pas.... ;:65
Działka coraz to pustoszeje, a na begonie jestem obrażona, bo poza białą same pomyłki. ;:224
Spokojnie, Stasiu, do zimy jeszcze daleko, tylko nadchodzące znaczne ochłodzenie trzeba spokojnie przeczekać. ;:108
Niech i Tobie ciepełka nie zabraknie. ;:196

Wybaczcie, ale do Was dzisiaj już nie zajrzę. Może jutro... ;:218

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:79 ;:79

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”