Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bazylowo

Post »

Beatko ;:oj ;:oj dałaś czadu! Heheh no powiem Ci, ze to jak przy swoich możliwościach tak wielkich paczek nigdy nie dostałem :) No ale co tam roślinki piękne, nawet te co się połamały jak wsadzisz do ziemi powinny odbić :) Także nie ma co się martwić na zapas ;)
Działka pięknieje z dnia na dzień, klomby pięknie wyprowadziłaś, no razem z mężem :) Rabata liliowcowa super, będzie co podziwiać latem.
Pozdrawiam i wytrwałości życzę, pogody ;:3 i deszczu, bo u mnie go brak.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko poszalałaś z zakupami. Takie sadzenie nowości na juz przygotowane miejsca, to sama przyjemność. Ja też wsadzałam kilka roślinek wczoraj, , ale nie było tego wiele. Pozdrawiam Cię serdecznie!
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alem się uśmiał Beatko, gdy zobaczyłem zdjęcie owej przesyłki, bo napisałaś "może ona być nieco większych rozmiarów", nie wspomniałaś od czego, nieco większa :;230
Na szczęście mąż miał przygotowaną rabatę i nie miał prawa do protestu.
Pewnie wręcz się ucieszył, co widać było jak cię szybko poganiał, by jechać na ogród ;:333
Mam już w doniczce dla ciebie tego wysokiego liliowca, którego pokazywałem i kępkę innych, niższych - kolor ... jeden z trzech pokazywanych.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko ,no i jak się z Tobą nie cieszyć z takiej przesyłki ,kiedy i mnie się serce ścisnęło i uśmiech zapanował na twarzy jak zobaczyłam tyle kwiatuszków ,to tak jakby one do mnie przyjechały ,bo my wszyscy kochamy takie sytuacje i kochamy jak spełniają się nasze marzenia ,więc teraz spełniły się Twoje i bardzo się z tego cieszę ,a w innym czasie przyjadą i do mnie i też się ucieszę ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Beatko ale pracy wykonałaś rabatki już pięknie wyglądają w lecie to będzie dopiero ślicznie pozdrawiam.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Batako ! Ależ piękne zakupy ! Rabata z liliowcami to świetny pomysł. Sam mam kilka sztuk na działce ale w jednym miejscu jak u Ciebie na bank będą pięknie wyglądały ;:oj Już się nie mogę doczekać na efekty Twoich zakupów :D
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór Wszystkim ;:4

Czas tak szybko leci, że nie jestem w stanie nadążyć ze wszystkim, więc proszę tylko o wyrozumiałość z Waszej strony ;:180

Na szczeście z wnusiem coraz lepiej, zbiera się powoli, bo bez antybiotyku, ale cały czas trzymamy rękę na pulsie, jeszcze ma inhalacje, kropelki, ale widać poprawę, ładnie przybiera na wadze, tylko ma kłopot z zatkanymi kanalikami łzowymi :(
Pogoda nam ostatnio dopisuje, więc każdą wolną chwilę poświęcam na działkę. Chociaż z tymi chwilami wolnymi szczególnie teraz, przed świętami krucho.
A na działeczce dzieje się, oj dzieje coraz więcej. Z każdym dniem coś nowego dochodzi. Teraz zaczynają tulipany swoje przedstawienie. Z jednej strony jestem nimi zachwycona, z drugiej ich delikatność mnie trochę trzeźwi. Widać, że sporo nasadzonych poprzedniej jesieni wypadło, sporo też usunęłam sama i w zeszłym i w tym roku, bo wykazywały objawy chorobowe ;:223 Tak, że chyba się wyleczę z ich mnogości. Oczywiście nie ma wiosny bez tulipanów, ale czy nie lepiej ograniczyć się do tzw. odmian terminatorów ;:131 . Tym bardziej, że nie chcę stosować chemii u siebie tam, gdzie nie muszę bezwzględnie.
Narcyze z poprzednich lat też zostały pojedyncze, zakwitły ładnie te sadzone ubiegłą jesienią, ale czy przetrwają dłużej?
Dziś po pracy pojechałam prosto na działkę i do domu wróciłam dopiero po 20-ej. Ale udało mi się posadzić resztę roślinek, szczególnie bałam się o świecznicę żeby nie zmarzła i dlatego tak zwlekałam z jej posadzeniem. Swoje miejsce znalazły też dwa krzaczki powojnika Mazury, które cierpliwie czekały w donicach, pierwiosnki i wielosił jezoński, pozostałe dwie serduszki- dlatego tak lubię kupować rośliny w doniczkach, że nie trzeba się spieszyć z ich posadzeniem.
Posadziłam jeszcze iryski i trzy sasanki kupione w markecie na wyprzedaży po 2 zeta za sztukę.
I oczywiście musiałam już uskutecznić podlewanie, bo wierzchnia warstwa gleby jest przeschnięta i drobne roślinki cierpią.
W tym tygodniu też moje powojniki dostały porcję nadmanganianu potasu - ciekawe, czy pozwoli to uniknąć uwiądu.

Tutaj mój klombik po renowacji, czyli po usunięciu części iglaków i podkrzesaniu pozostałych:

Obrazek

Obrazek

Ta kora będzie usunięta w przyszłości z tych rabat, celem odzyskania ziemi pod nasadzenia oraz jak wspomniałam wcześniej mocno zastanawiamy się nad usunięciem tych wierzb i posadzenie w ich miejsce drzewek owocowych kolumnowych.

Obrazek

Obrazek

Początki skalniaczka

Obrazek

Moja wierzba, która generalnie nam się nie podoba, mąż ją by wyciął, ale póki co robi za dynamikę trawnika, bo bez niej byłoby jakoś tak płasko.

Obrazek

Moja rabatka liliowcowa

Obrazek

Obrazek

Drugi klomb już bez iglaków, jeszcze będzie zebrana ta kora, wysypane trochę dobrej ziemi i pomalutku chciałabym skalniaczek.

Obrazek

I inne takie tam:

Obrazek

Obrazek

W trakcie pracy na kolejnych rabatkach
Obrazek

I to by było na tyle ze względu na brak czasu - wszak jutro praca. I znowu nie zdążyłam odpowiedzieć na posty - ale to uczynię z pewnością.

A tym czasem niezapominajkowo o Was i niezapominajkowych snów życzę

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję Wszystkim miłym Gościom za odwiedziny i dobranoc :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Ale masz wysprzątaną działkę !!! ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko kochana widzę ,ze po mimo przeciwności losu znajdujesz czas na działkę i wszystko już posadzone działasz jak perszing :wink: Działka wygląda zachwycająco szczególnie ten narcyzowy szpaler ;:215 Zdróweczka i udanych Świąt Ci życzę, a dla maluszka szybkiego powrotu do zdróweczka ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko prace idą do przodu, działka coraz ładniejsza, kwitnień coraz więcej, planów też :) Oby tak dalej! Życzę Ci Wesołych Świąt :) Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór Wszystkim Miłym Gościom ;:4

Obrazek
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych, Pełnych Wiary, Nadziei i Miłości. Radosnego, Wiosennego Nastroju, Serdecznych Spotkań w Gronie Rodziny i Przyjaciół oraz Wesołego Alleluja dla Wszystkich moich Drogich Gości.
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pracowita jesteś jak mróweczka, nie odpuszczasz, tylko sadziszi sadzisz ;:oj Ale jak się ma tyle dobra, to trzeba pilnować interesu, żeby nowiutkie cudeńka nie poszły na zatracenie. Dalej nie mogę sobie pozwolić na sadzenie roślin, bo wody ciągle brak i nawet nie ma na nią widoków ;:145 A susza zrobiła się już ogromna.
Beatko, Tobie również życzę zdrowych i spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych. Zdrowia dla wnusia, bo taka kruszynka potrzebuje go jak najwięcej ;:196
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

:wit Dzień dobry! Mam nadzieję, że dobrze spędziłaś świąteczny poranek w gronie najbliższych i cieszysz się w najlepsze wielkanocnym lenistwem. Choć z drugiej strony jest tak piękny dzień, że grzech zmarnować i nic nie zrobić.

Cudnie, że z wnuczkiem jest lepiej.
Sadzenia a sadzenia ;:215 Mówisz, że czasu niewiele, a mimo wszystko widać, że sporo udaje Ci się robić, więc super. Ile czekał u Ciebie na wsadzenie powojnik? U mnie kwitną już w tych doniczkach, a muszą poczekać i trochę się martwię, czy nie będą protestować.

Świetnie wygląda klombik. Co to jest za iglak z takimi wystającymi pniami? Wygląda super. Jakaś kosodrzewina?
A wierzba na trawniku, co tu robi za "dynamikę"... cóż, nie będę obiektywna, bo uwielbiam wierzby ;:306 Ale może da się ją jakoś radykalnie przyciąć, żeby ładnie się zagęściła i rozrosła? Ładnie prowadzona wierzba to naprawdę cudowny widok, od którego nie można odwrócić spojrzenia. No, przynajmniej ja nie mogę.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Rabata liliowcowa - no proszę jak ładnie! ;:215
Wszystkiego dobrego, Beatko ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pierwszy świąteczny dzień przebiegł na błogim lenistwie , tańczeniu z wężem i biesiadowaniu z rodzinką w ogródku :wink: Beatko radosnego świętowania drugiego świątecznego dnia ;:196 ;:196 Jutro wnuki z tatusiami z pewnością przyjdą babcię polać bo jakżeby inaczej :)
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”