Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A ja pokażę swoje twarożkowe pączki - piłki
0,5 kg sera tłustego
2 szkl. mąki
4 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Ser rozgniatamy rękami albo widelcem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy dobrze ciasto.
Formujemy pączki smarując ręce odrobiną oleju, bo ciasto się klei. Układamy na papierze.
Smażymy w rozgrzanym oleju, po wyjęciu można położyć na ręcznikach papierowych,żeby tłuszcz obciekł.
0,5 kg sera tłustego
2 szkl. mąki
4 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Ser rozgniatamy rękami albo widelcem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy dobrze ciasto.
Formujemy pączki smarując ręce odrobiną oleju, bo ciasto się klei. Układamy na papierze.
Smażymy w rozgrzanym oleju, po wyjęciu można położyć na ręcznikach papierowych,żeby tłuszcz obciekł.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Teraz sezon na jabłka i orzechy wiec może pyszne ciasto ,bez cieżkich kremów i mas....Jest pyszne kwaskowe,a smaku dodaje masa orzechowa.Jest po prostu pyszne.Najlepsze jest na drugi dzień.
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Poszukuje przepisu na pulchnego murzynka,może ma ktoś taki przepis w Swoim kajecie
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Poszukuje przepisu na pulchnego murzynka,może ma ktoś taki przepis w Swoim kajecie
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mam taki przepis, dla mnie super, więcej u mnie.
59. MURZYNEK
50 ml wody - 4 łyżki
3 łyżki alkoholu
25 dkg margaryny
1 szkl. cukru (250ml)
6 czubatych łyżek ciemnego kakao (ok. pół szklanki)
aromat pomarańczowy
3 jaja - białka ubić
1.5 szkl. mąki
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka wlać wodę, alkohol, margarynę, cukier, kakao. Całość rozpuścić na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Na końcu aromat. Odlać niecałe 200ml na polewę czekoladową.
Resztę przelać do miski. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto jest już gładkie, delikatnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę - korytko wysmarować, albo wyłożyć papierem. Przelać ciasto i piec jakieś 40-45 minut, w temp. 180*C.
Zostawić do ostudzenia i polać pozostawioną polewą czekoladową.
59. MURZYNEK
50 ml wody - 4 łyżki
3 łyżki alkoholu
25 dkg margaryny
1 szkl. cukru (250ml)
6 czubatych łyżek ciemnego kakao (ok. pół szklanki)
aromat pomarańczowy
3 jaja - białka ubić
1.5 szkl. mąki
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka wlać wodę, alkohol, margarynę, cukier, kakao. Całość rozpuścić na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Na końcu aromat. Odlać niecałe 200ml na polewę czekoladową.
Resztę przelać do miski. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto jest już gładkie, delikatnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę - korytko wysmarować, albo wyłożyć papierem. Przelać ciasto i piec jakieś 40-45 minut, w temp. 180*C.
Zostawić do ostudzenia i polać pozostawioną polewą czekoladową.
Pozdrawiam - Justyna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
smakowicie zapowiada się to ciasto orzechowo-jabłkowe.
Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?
U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu
Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?
U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Oj,jakoś tak napisałam..... Jabłka sa miedzy ciastami.
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- 50p
- Posty: 98
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PĄCZKI
Porcja 20 pączków
Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 żółtka
szczypta soli
1 kieliszek rumu
tradycyjnie marmolada ok 100 g
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.
To jest przepis z jakiegoś blogu.Pączki wypróbowane zdjęcie moje. Pyszne i nie trzeba wyrabiać ciasta. Uratowałam tylko tyle do zdjęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piekłam dzisiaj ciasto na konkurs?Kasia ? Ciasto znaczy razem!?
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Podzielę się z Wami świetnym przepisem na krówkę:
Krówka
Składniki:
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
? szklanki cukru (= 100g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
550ml mleka
? szklanki cukru (= 150g)
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
250g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
300g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Orzechy włoskie posiekać.
5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Smacznego.
Uwagi:
*1 szklanka= 250ml
*Najlepsze po 3-4 dniach. Na początku jest twarde i kruche. Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Przechowywać w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce -poza lodówką szybciej zmięknie. Później można już włożyć ciasto do lodówki.
Krówka
Składniki:
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
? szklanki cukru (= 100g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
550ml mleka
? szklanki cukru (= 150g)
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
250g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
300g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Orzechy włoskie posiekać.
5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Smacznego.
Uwagi:
*1 szklanka= 250ml
*Najlepsze po 3-4 dniach. Na początku jest twarde i kruche. Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Przechowywać w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce -poza lodówką szybciej zmięknie. Później można już włożyć ciasto do lodówki.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
to może ja dodam coś od siebie, proste ciasto na bułeczki lub pizzę.
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2356
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pieczecie już świąteczne pierniczki ? Oto mój przepis i moje pierniczki. Czekam niecierpliwie cały rok, bo uwielbiam je piec i dekorować lukrem oraz masą marcepanową.
550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki
Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.
ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.
Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c
550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki
Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.
ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.
Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Viola! Piękne Cuda zrobiłaś.
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.
A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.
A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!