Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Zimno,dalej zimno i wietrznie. Po tygodniu nieobecności na działce w końcu przyszedł dzień,gdy wbiłam się w dzień,gdzie lekko słonko świeciło. No i jak tu nie jechać? Przymrozki były to fakt,ale co roku wszystko dawało radę, rośliny znosiły zimne zośki to i teraz będę spokojna ;:224
Po przyjeździe już z daleka widziałam,że coś nie za dobrze wygląda moja magnolia Yellow Bird.
Gdzie pąki żółte? Nie ma? Podchodzę bliżej,a z Yellow zrobiła się Genie:( Podeszłam zatem do Galaxy.Na dolnych gałęziach to samo,jedynie górne się uratowały. Niestety glicynia to samo,wszystkie przyrosty smętnie zwisające. Klonik też jakiś nieciekawy. No niestety w tym roku się nie spodziewałam,nigdy niczym nie okrywałam magnolii, a tu taki zonk. Mam nauczkę, że jak w tv trąbili o małym przymrozku to trzeba okryć, a nie liczyć na cud.

Jeszcze przed przymrozkiem pięknie się zapowiadała ;:333

Obrazek

I po tygodniu ;:145

Obrazek

Piotr no niestety tak jak napisałam wyżej jestem smutna,bo powinnam okryć rośliny.
Teraz żałuję,ale już za późno. Obok sąsiadka mądra pookrywała i zakwitną,a ja szybko poobrywałam czarne kwiaty,żebym nie widziała. Potem mówiłam do siebie ?Przecież w tym roku w ogóle nie miała pąków?.Ostróżki lubią słoneczne stanowiska ;:108

Obrazek

Soniu tulipany nadal w pąkach,ale co poniektóre szybkie i dumnie pokazują kolorki.
Mam w rogu działki jedne tulipany,które posadziłam pewnego roku. Odmiany nie pamiętam,ale z roku na rok z kilku powstały dwie kępy i to mi się podoba. Za to inne falbaniaste,strzępiaste i piękne giną lub się wyradzają. Wczoraj 4 szałwie posadziłam koło różyczek. Jeszcze dwie czekają ;:65
Różyczki Ci pomroziło? To wszystko przez ciepłe dni w marcu. Za szybko ruszyły. Oby było jak najmniej strat.

Obrazek

Iza już jestem i zdaję relację:)

Obrazek

Wiolu u mnie też zimno,dopiero za tydzień pogoda ma się poprawić. Czekam jak na zbawienie ;:65
Rośliny pokulone, czekają na promyki. Moja córcia miała komunię 13 maja i pamiętam jak było zimno z rana. Było na minusie i wiał wiatr brrr. Chętnie bym się wybrała wygrzać kości gdzieś daleko. Marzenia się spełniają jak ktoś bardzo chce. Wszystko przed Nami:)

Obrazek
Małgosiu współczuję śniegu i przywalonych roślin. U mnie może białego puchu nie było,za to przymrozek narobił szkód jak nigdy.

Olu moje ostróżki zawsze kupuję na targu nn. Nic więcej o nich nie wiem. Co roku tak szybko startują. Ogólnie ostróżki u mnie dobrze rosną. Wczoraj się nimi zachwycałam,a moja mama mówi: No tak teraz są ładne,a potem się przewracają...ja za to,że natura je tak wykrzywia i tak ma być ;:306
I tak je kocham i uwielbiam:)
Rozumiem Twoje dylematy co do lobelii,ja mam z nią tak,że co drugi rok wyłazi i się rozrasta.
W tym roku wyjątkowo dobrze rośnie,a może to wina nasion?

Obrazek

Aneczka donice z tulipanami potraktowałam jak macocha swoje pasierby :oops: Powsadzałam naprędce, bo to był zimny dzień, byle szybko. Całą zimę myślałam, czy dobrze zrobiłam?
Balkon mam osłonięty z dwóch stron,może dlatego nic mi nie marznie.
Ostróżki dały radę,silne bestie,niech rosną,a potem kwitną wraz z różami.

Obrazek

Tolinka u Ciebie dopiero forsycja będzie kwitła? U mnie przekwita właśnie ;:oj
Powojniki mi się zamarzyły,dawno nie kupowałam. Miałam ochotę na Madame Julie C,ale nie ma na stanie w eclem:(

Obrazek

Dominika wszyscy czekamy na ciepełko,a wtedy radość zagości w naszych sercach i duszach:)
Tulipany mimo zimna na balkonie się pootwierały,już nie mogły wytrzymać.

Obrazek

Elwi no nareszcie jesteś:) Mam nadzieję,że otworzysz wątek i pokażesz swoje cuda:)
Pogoda ach ta wiosna niechaj już do nas przychodzi na dobre,wszyscy czekamy,a ona płata figle.
Róże szybko nadrobią,byle słonko wyszło.

Obrazek

Werka trzymam kciuki za Twoją magnolię,by się rozbudowała,bo mojej wszystkie pąki zmarzły.
Dobrze,że zrobiłam fotki tydzień wstecz. Miała sporo kwiatów, tak się cieszyłam,a tu zonk:(
Co za wiadomość...pączek różany? Gratuluję,pilnuj go jak oka w głowie:) U mnie tak szybko chyba nie znajdę.

Obrazek

Aniu ja mam podobnie,jednego dnia cały kalejdoskop na niebie i na ziemi.
Pogody brak, to wzięłam się za wysianie dmuszka i zatrwianu. Może coś wyjdzie?
Ostróżki u mnie rosną i się wysiewają same,za to jeżówki to tragedia. Nie kupuję i się obraziłam na zawsze:)

Obrazek

Rabatka hortensjowa,widać,że tulipany jeszcze skulone,ale za tydzień będzie ciepło.

Obrazek

Obrazek

Mieszanka z Lidla udana wyjątkowo Purrisima z Orange Emperor

Obrazek

Lilie chyba Big Brother

Obrazek

Rosenfaszination z tulipanami i ostróżką

Obrazek

Miłego dnia :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Szkoda patrzeć na takie zmarznięte pączki magnolii. Moja też dostała i ma kwiatki w kolorze brązowym, a Nigra nawet nie pokazała co ma w pączkach. Smutna ta wiosna.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Biedna magnolia ;:145 współczuje.
Poza tym śliczne kwiatuszki ;:215 ;:215 ;:215
Jeszcze ten tydzień taki sobie i od niedzieli ;:3 ;:3 ;:3
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu szkoda Twojej magnolii :(

Kwiaty mojej Alba Superba też zmarzły. Strata boli mnie bardziej, bo nie dość, że to moja pierwsza magnolia, to jeszcze sadzona w zeszłym roku z 4 pąkami :( No, ale na pocieszenie kupiłam już sobie kwitnącą Susan :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ta mieszanka z Lidla wyjątkowo śliczna ;:215 Już u naszej Aneczki wpadła mi w oko. Jak tylko pokaże się na jesieni, to pozwolisz, że odgapię? :wink:
Ten czerwony, strzępiasty tulipan fajny. Znasz może jego nazwę?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może w końcu, to ciepło do nas przyjdzie ??
Na razie ślimaczy suie strasznie :roll:
Żal wielki tej magnoli.
Ale tulipanki to masz wyjątkowo piękne .I tak duzo, ;:215
Aż chce się ich więcej jeszcze, patrząc na te twoje piękności. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, szkoda magnolii ;:145
Moja po przymrozkach z lekkimi uszkodzeniami. W ubiegłym roku okrywałam, niestety w tym musiała dawać sobie radę sama. Jest już za duża.
Za to latałam i okrywałam kloniki i nowo posadzone hosty.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Orange Emperor robi furorę na forum ;:108 Śliczny, cieplutki odcień. Na jesieni rozejdą się w tydzień i będą dostepne tylko na czarnym rynku wtórnym ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też kupiłam w Lidlu Orange Emperor, ale dopiero ledwo co pokazuje kolor.
Mnie to się ten czerwony strzępiasty bardzo podoba. Ale strzępiaste to raczej jednoroczne, przynajmniej u mnie, niestety. :(
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wanda7
Orange Emperor piękne.... ;:215
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ann_85 pisze:Orange Emperor robi furorę na forum ;:108 Śliczny, cieplutki odcień. Na jesieni rozejdą się w tydzień i będą dostepne tylko na czarnym rynku wtórnym ;:306

Noooo... to się nazywa wyobraźnia! ;:306
Ten rynek wtórny to ja. Wszystkim desperatom będę oddawać je za złoto. ;:306

Aniu przykro mi z powodu magnolii. Za to reszta widoczków rozczulająca. ;:131
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, u mnie magnolia również przymarzła - rozkwitły nieliczne pączki, ale i tak są brązowe na końcach ;:222
Lidlowa mieszanka, tak wszędzie zachwalana, w mojej okolicy zalegała bardzo długo na półkach.. jakoś nikt się nie skusił na tulipany. Za to czosnki rozeszły się w ciągu 2-3 dni
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak obserwuje i czytam wpisy to chyba magnolia i czereśnia to największe ofiary kwietniowej zimy.... niestety.
Oby więcej strat nie było....
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zimno, zero słońca,brak energii czyli bez zmian. Wczoraj zajechałam do LM i capnęłam jednego małego powojnika z jednym tylko pędem viticella Rubra i bluszcz do doniczki w pokoju.No jestem ciekawa jak sobie poradzi to maleństwo.Z drugiej strony pergoli będzie rosła kobea.

Małgosiu no trudno trzeba czekać kolejny rok na kwitnienie ;:224 Jedynie Alexandrina miała jednego pąka i się utrzymał po przymrozkach.

Obrazek

Piotrze widziałam w prognozach,że od niedzieli ciepełko,więc już się cieszę :heja Rzeczywiście magnolie pomarzły w wielu ogrodach i drzewka owocowe.Jabłoń tez dostała za swoje,będzie mniej owoców ;:224

Chyba rutewka wyszła po zimie

Obrazek

Amanita szkoda Twojej magnolii,ale można sobie zrekompensować stratę nowymi zakupami i wypełnić lukę ;:215

Obrazek

Dorotka ta mieszanka jest w jednej paczce,taki mix dwukolorowy ;:108 Jak będą na jesieni te zestawy w Lidlu to biorę bez mrugnięcia okiem ;:215 Czerwony tulipan samotnie rośnie,nie pamiętam skąd go mam.Kiedyś nie zapisywałam skrupulatnie nazw cebul,muszę bardziej się do tego przyłożyć ;:224

Obrazek

Aniu żal magnolii,każdego pąka...smutny widok zastałam,ale powinnam okryć,ta magnolia należy do wrażliwych...
Tulipanków trochę nasadziłam jesienią,tu paczuszkę kupiłam,a tu dwie,tu znów jedną i się nazbierało.
Kilkanaście cebul kupiłam na sztuki w Brico i wszystkie się zgadzają,więc na pewno jeszcze zakupię .

Obrazek

Aniu-nena moja Galaxy ma już 8 lat i jest sporym drzewkiem,tez nie zdołałabym okryć,ale Yellow Bird mogłam zabezpieczyć ;:224 Klonika też nie zabezpieczyłam,chyba lekko podmarzł biedaczek ;:145

Obrazek

Aniu-Ann85 co roku jest jakieś buum na pewną grupę tulipanów,Orange Emperor cudny jest jak dla mnie ;:167

Obrazek

Wandziu mi się podobają jeszcze u Ciebie Orange Breeze ;:333 Czerwony strzępiasty ciekawy i duży ma kwiat.Szkoda,że nie pamiętam skąd go mam? Musiałabym w wolnym czasie poszukać w starych fotkach.Każde zakupy należy fotografować.
Mam nowe strzępiaste,ale ostatnio jak byłam to zamknięte,mam nadzieję,że w niedzielę pojadę ;:65

Obrazek

Aneczka liczę na Ciebie,że jak dorwiesz wszystkie paczki we wszystkich Lidlach to mi odsprzedasz ;:306

Obrazek

Sabinko mi te mieszanki pasują,gotowe zestawienia ;:215 W moim Lidlu nikt specjalnie się nie rzucał na torebki,cena robiła swoje niestety ;:222 Czosnki mają wzięcie ;:215

Obrazek

Zimno za oknem,za to na parapecie zielono i roslinki mimo braku słońca rosną...

Obrazek

Lobelia

Obrazek

Koper ozdobny

Obrazek

jedyna kobea

Obrazek

Poszukiwany żółty hiacynt odnalazł się,ale słabo zakwitł,nie kupię już ...

Obrazek

Powojnik Rubra wczoraj posadzony na balkonie:)

Obrazek

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu pięknie kolorowo u ciebie, tulipanki rozświetliły ogród i pomimo braku słonka cieszą nasze oczy.
:D Powojnik niech ci super rośnie.Trzymam za niego kciuki... ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”