Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko i ja dołączam mocno spóźnione życzenia ;:196 Ale cię wzięło na cebulki ;:306 Co jeszcze domówiłaś? Ja z emem zdążyliśmy w ostatniej chwili z sadzeniem, bo od wczoraj leży śnieg ;:222
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.

Tydzień rozpoczął mi się bardzo intensywnie bo miałam wczoraj kilka spraw do załatwienia ;:108 . Pogoda zrobiła się zimowa i sypnęło śniegiem. Mało tego dzisiaj bardzo mocno wieje. Słońce chwilami się pojawia ale to za mało. W ogródku zrobiło się ładnie dzięki białemu puchowi i zastanawia mnie kiedy mam zrobić kopczyki różom i innym roślinom ? Dzisiaj mam -1 i w najbliższych dniach zapowiadają podobny typ pogody ale czy to już czas na kopczyki ?? Czy Wy już wykonujecie tą pracę ?? Mam z tym problem bo obecne zimy są takie nijakie .

Dzisiaj udało mi się złapać wschód słońca . Może nie tak pięknie jak Marysia ale próbowałam ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Marysiu no właśnie moje sąsiadki też już od miesiąca mają róże przycięte i okopcowane. Jednak co można wybaczyć amatorom to można ale profesjonalny ogrodnik powinien wiedzieć, że nie robi się cięcia jesienią. Może to kwestia estetyki przy miejscach publicznych żeby zimą te wysokie pędy nie straszyły ?? Sama nie wiem :roll: . No tak nie ma to jak okrywać rośliny folią czy nieprzepuszczalnym materiałem ;:223 .Spóźnione podziękowania ;:196 i również pozdrawiam .

Obrazek

Mati kupiłam same tulipany teraz . Wyszło mi 95 sztuk ;:224 . Czyli ogólna suma cebul wzrosła do około 800 plus śnieżniki ;:306 . No to zaszalałam w tym roku nie powiem. Ciekawe ile cebul zakwitnie wiosną i czy nornice mi ich nie zjedzą. Chcesz znać konkretne odmiany tych tulipanów ?? To musiałabym poszperać w zamówieniu bo ja wyrzucam od razu te woreczki i nazw nie zapamiętuję ;:306 .

Obrazek

Ewo dziękuję za życzenia ;:168 . Korą w zeszłym roku kopczykowałam hortensje i trawy ale taką korą zmieloną ;:108 . W sumie zdało egzamin ;:333 . Ja jeszcze kopczyków nie mam ale chyba powoli trzeba zacząć o nich myśleć.

Obrazek

Małgosiu Tobie także dziękuję za życzenia ;:196 . Mi pozostały osłony roślin czyli kopce i jakieś igliwie jak przymrozi mocniej. Jeszcze z tym zwlekam ale właśnie nie wiem jak długo :roll: .

Obrazek

Beatko ja przycinam ją tylko raz po kwitnieniu i jeszcze wiosną . Krzaczki są dość młode ale sadzonki miałam bardzo ładne. Myślę, że to miało znaczenie ;:108 . Zobaczymy co pokaże w przyszłym roku.

Obrazek

Zuza masz rację. To tak samo jak i kocimiętek jest sporo. Jedne się pokładają a inne takie ładne są ;:oj .Moja się pokłada ale i tak ją lubię.

Obrazek

Gosiu z tym wolnym czasem to powiem Ci, że jakoś muszę sobie radzić. Póki co jeszcze na nudę nie narzekam ale zobaczymy co będzie w styczniu. Kursy ?? Fajna sprawa i mogłabym o tym pomyśleć. Zawsze dobrze inwestować w siebie . Póki co mam tydzień w rozjazdach bo różne sprawy załatwiam a to w przedszkolu a to w ośrodku tak więc nie mam prawa się nudzić . Cebul w tym roku to sobie nie pożałowałam i oby tylko zakwitły wiosną ;:108 .

Obrazek

Dorotko dziękuję ;:196 . Narzekałam, narzekałam ale nie spodziewałam się rodziców z prezentem , który zaraz zamieniłam na cebule ;:306 . Ja mam nadzieję, że wiosną będzie kolorowo chociaż tak w połowie jak np. u Aneczki . Oby tylko nornice nie zainteresowały się cebulami bo będę zła na siebie, że nie sadziłam w doniczkach albo koszyczkach. Czas pokaże co będzie.

Obrazek

Małgosiu - clem Tobie też dziękuję .Jeszcze domówiłam trochę tulipanów ale nie pytaj jakie musiałabym sprawdzić ;:306 .No właśnie u mnie też jest śnieg i ciekawa jestem czy te nasze cebule aby przeżyją .Chociaż w sumie chyba lepiej, że jest śnieg niż żeby miał być tylko mróz bez pierzynki. Oj teraz to już czekać na wiosnę i kolory ;:138 .

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia Wam życzę .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ewelinko chciałam Cię zapytać co to za roślinka - trawa pod odpowiedzią do Mati? Bardzo ładnie wygląda o tej porze :) Co do kopczykowania róż mam podobne przemyślenia, do końca roku według długotrwałych prognoz nie zapowiadają się duże mrozy, ale w razie czego kory dokupię, to bardzo dobry pomysł dziękuję :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu ta trawa to trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster . Jest jeszcze młody ale lubię tą trawę mimo różnych opinii na jej temat. Ma jeszcze inne plusy - szybko rozpoczyna wegetację w porównaniu z innymi trawami i szybko też zakwita ;:138. W tym roku kupiłam też dwa trzcinniki Overdam i jestem ciekawa jak będzie się prezentował.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie jestem chodzacą encyklopedia, dlatego zobaczę, jak zakwitną ;:215
Trzcinniki są super, muszę koniecznie dokupić, i tych variegata też ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nie bądź taka skromna, Ewelinko! Twoje zdjęcia wschodzącego słońca w niczym nie ustępują zdjęciom Marysi. ;:185
Są równie piękne. ;:215
Zimę też masz piękną. ;:333
Moje zimowe krajobrazy jakoś poszarzały ;:174 i już nie jest tak ładnie za oknami. ;:185
Ale nic nie szkodzi. Pooglądam sobie biały puch w Twoim ogrodzie. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja kopczyki robię z doskoku i po trochu, kiedy mam chwilkę.
Używam na to ziemię z kretowisk.
Na dzień dzisiejszy wszystkie kopce zlikwidowane.
Roślin trochę jeszcze zostało do obsypania, ale do końca grudnia wszystko będzie gotowe.
Kopcowanie zaczęłam z początkiem listopada.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No Ewelinko 800 cebul + śnieżniki to już świetna zapowiedź pięknego wiosennego spektaklu. ;:215 Będzie się działo. ;:215
Pamiętam jak ja pierwszego roku posadziłam prawie 400cebul i wiosną byłam zachwycona. Jesienią dokupiłam prawie tyśka (bez dosłownie kilkunastu cebul) i wiosną było znów cudownie. W tym roku miałam nie kupować wiele. Naprawdę miałam ostre postanowienie tylko kilkudziesięciu sztuk... Skończyło się jak zwykle. Około 900 trafiło znów do ziemi. Jeśli zakwitnie wszystko nowe i stare to naprawdę będzie fajny widok. ;:222
U Ciebie już śnieg a u mnie tylko ziąb ogromny. Mam nadzieję, że choć święta będą białe, bo już nie pamiętam kiedy takie były. ;:224
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Wschód słońca rewelacyjny! A robienie zdjęć w takich mroźnych warunkach nie jest łatwe ;:180 Toż u Ciebie po raz kolejny nie brak śniegu i zimowych klimatów :shock:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko śliczne słoneczko tym bardziej że u mnie wczoraj nie wzeszło, ale za to dzisiaj było. Widzisz da się zrobić fotografię a potem to wciąga i robi się je dziesiątkami i wybiera naj.... ;:168 Biały puch i u mnie zagościł, ale mróz dużo większy, no i ten mroźny wiatr ;:223 Z tym okrywaniem to jest na pewno trudno uchwycić odpowiednią chwilę, bo jak okopczykujemy i ociepli się na jakiś dłuższy czas to nie dobrze dla róż. Niestety tego ani my ani prognostycy nie wiedzą na pewno ;:185 Miłego i pogodnego dnia ;:196
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWE,słonko bardzo ładnie uchwyciłaś ;:138
Zimowe fotki też fajne ...ale tego śniegu u Ciebie ;:131
Pokazuj zimowy ogród,bo nie musisz daleko chodzić,jak niektórzy ...
Pozdrówki :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko miło dostać prezent i od razu przepuścić na cebule. :wink: 800 cebul, ;:oj ja wszystkich tyle nie mam. :) Zdjęcia wschodzącego słońca śliczne. ;:138 Dobrze, że uczestniczych w różnych warsztatach, łatwiej zrozumieć zachowania dziecka, a spotkania z osobami o podobnych problemach zawsze są ciekawe. ;:108
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Śliczne snopeczki z trawek porobiłaś a ja swoich trawek nie związałam ;:oj i co to będzie ?

Z cebulami nieźle zaszalałaś ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Widoki super! Impresje ogrodowe również! jest u Ciebie jeszcze ten śnieg? U nas popadało i od razu topniało :( Więc widoków takich nie miałam. Tylko w miniony weekend szronu trochę było malowniczego. ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

U mnie wciąż zima . Coś mam wrażenie, że mnie śnieg polubił w tym roku ;:306 . Jest nadzieja na białe święta chociaż to dopiero za trzy tygodnie. Trzymam kciuki ;:215 . W zasadzie to w listopadzie miałam więcej śniegu niż całej zeszłej zimy ;:306 . Ogród przykryty pierzynką śpi sobie i mam nadzieję, że wszystko przetrwa i zachwyci mnie w nowym sezonie . Z takich nieogrodowych spraw to szukamy auta ;:131 .Właściwie jesteśmy już zmuszeni zmienić samochód bo nasza "polówka" niestety zaczyna się sypać i jest za mała dla naszej czwórki ;:222 . Prawdę mówiąc nie lubię podejmować takich ważnych decyzji no ale jak trzeba to trzeba. Sprawne auto przy dzieciach jest niezbędne zwłaszcza , że nadchodzi zima . Grudzień szybko zleci a potem oby tylko do wysiewów i do wiosny.

Tulap no właśnie zobaczysz - jak zakwitną . Ja też na to czekam ;:108 .Trzcinniki polecam jak najbardziej .

Lucynko zimę mam piękną chociaż temperatura jest na zerze i tak lekko ciapowato jest ale nowy śnieg sypie więc pewnie pierzynka zostanie na jakiś czas . Postanowiłam łapać wschód słońca jeśli tylko nie przegapię a z zachodami niestety trudno bo okoliczne domy skutecznie mi go zasłaniają ;:222 . Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam .

Obrazek

Madziu ja też muszę zacząć robić kopczyki bo w sumie mi się tego nazbierało ;:108 . Powojniki, budleje, róże, hortensje... jest tego trochę . Póki co mam śnieg więc kopczyków nie mam jak zrobić.

Aniu 900 cebul ?? ;:oj A podobno nie miałaś gdzie tego sadzić ;:306 . No to będzie istne szaleństwo u Ciebie i czekam z niecierpliwością. Ja te swoje cebule tak sadziłam w różnych miejscach więc takiego efektu morza kwiatów jak u Ciebie to nie będzie :( . Po prostu mam jeszcze sporo pustych miejsc i zejdzie mi kilka lat nim to obsadzę. U mnie nadal zimowo ;:108 .

Obrazek

Florianie dziękuję ;:196 . Jakoś nigdy nie próbowałam robić zdjęć słońcu ale chyba trzeba rć to częściej . A no śniegu to mi na razie nie brakuje ;:306 .

Marysiu robienie zdjęć wciąga ale ja akurat rano mam zamieszanie z przygotowaniem dzieci do przedszkoli, śniadanie itd i nie zawsze będę miała moment żeby zrobić zdjęcie ;:222 . Mam nadzieję, że od czasu do czasu si uda. właśnie przy obecnych zimach trudno wyczuć ten moment na kopczyki. Mamy już grudzień i wydaje mi się, że powoli trzeba będzie te kopczyki robić. Dziękuję i wzajemnie Marysiu .

Sławku daleko nie muszę chodzić to fakt . Wystarczy przy oknie stanąć ;:306 . W najbliższym czasie to już tylko zdjęcia słońca i zimy ,no chociaż może warto coś powspominać ?? Zobaczymy.

Obrazek

Soniu prezent, prezentem ale jakie było moje zdziwienie uwierz mi ;:oj . Nie spodziewałam się rodziców a tu taka niespodzianka :tan . Cebule musiałam kupić ale nie za wszystko . Mam nadzieję, że wiosną będzie widać tą ilość cebul bo w zeszłym też posadziłam sporo , chociaż nie aż tyle i jakoś nie było bardzo kolorowo. Liczę na więcej w nowym roku. Dokładnie jest tak jak piszesz, takie warsztaty są bardzo pouczające i mam zamiar brać udział w kolejnych . Pozdrawiam .

Obrazek

Ewo ja wiążę trawy bo wiem, że to wpływa też na ich przezimowanie. Może przy kilkuletnich karpach nie ma problemu z zimowaniem ale młodzikom trzeba pomóc . Może nic nie stanie się Twoim trawom, najwyżej połamie je śnieg . Czasem trzeba zaszaleć :wink: .

Miłko jasne, że jest ten śnieg. Spójrz na zdjęcia . U mnie jest koło zera ale śnieg utrzymuje się . Oszronione widoki bardzo ładne i też je lubię.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego dnia .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”