Od przybytku głowa nie boli część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli część 3

Post »

Krysiu - jagodownik założylismy kilka lat temu i co roku cieszymy sie przez cały sezon borówkami. No może prawie cały, bo w ostatnim sezonie cieszyły się zamiast nas ptaki. W końcu na krzaki borówek płożyłam stare firany. Jakież było mojej zdziwienie, gdy zobaczyłam ptaszka pod firaną. Teoretycznie nie miał prawa się tam znaleźć. Krysiu, warto kupić borówki owocujące w różnym czasie.
A tulipany ;:333
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Krysiu Korona cesarska wysforowała się na pudło... ;:306 pobiła nawet tulipany :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu, a mnie jeszcze ani razu nie zakwitła korona cesarska - mam juz ją teraz 4 rok. Posadzona jest prawidłowo. Co roku liczę, że może teraz się uda. I tak samo jest tej wiosny, bo już się pokazała.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu , borówki posadz koniecznie , warto , owoc nie opada , krzewy są zdrowe i praktycznie bezobsługowe .Udało Ci się wysiać na warzywniaku a ja dopiero za tydzień coś wysieję .Koronę masz śliczną , a jak zakwitnie to dopiero będzie widok ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Specjalnie nie dokarmiałem oleandra. Może dostał jakieś papu przy okazji nawożenia innych roślin ale to raczej takie ogólnego stosowania nawozy.
Moje korony nie kwitną od wielu lat, choć różnych sposobów próbowałem :(
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Florianie moje korony od pewnego czasu kwitną każdego sezonu, uważam że to zasługa naszego forumowego kolegi drozda. U niego kupiłam cebule z instrkcją sadzenia.....po przekwitnięciu, kiedy już liście zamierają wyjmuję cebulę z ziemi i pozostawiam ją w zacienionym miejscu, czekam aż zaczną pojawiać się korzonki u cebuli wtedy wsadzam do ziemi zasilam trochę granulowanym obornikiem i kompostem własnej produkcji, daje to coroczne kwitnienie.
Warto przyjąć taką zasadę, na pewno się odwdzięczą.

Elunia borówki mam już posadzone w ilości cztery sztuki....Toro , Sierra, Chandler, Bluecrop od ubiegłego roku, myślę że w tym sezonie ujrzę owoce.
Dokupiliśmy wczoraj jeszcze trzy sztuki w Brico, są bardzo ładne krzaczki i w cenie 6,50 zł.polskich ;:108

Bea wyżej napisałam jak postępuję ze swoimi koronami, spróbuj w tym sezonie zastosować taki proces wysadzania i wsadzania i zobaczysz co będzie w przyszłym roku. Życzę powodzenie i kwitnienia.

Ewka chomikowanie jednak się przydaje, u mnie stare firany miały zastosowanie na czereśni kiedy jeszcze nie była taka duża, teraz juz nikt nie jest w stanie ochronić jej przed szpakami, ale borówki na pewno ochronię bo wszystkich firan się jeszcze nie pozbyłam.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Krysiu Akuba śliczna, pierwszy raz spotykam się z tą roślinką u Ciebie. ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Krysiu, ja ze swoimi koronami po całej działce biegam i żadne miejsce nie jest im dobre. ;:185 Spośród kilku zawsze kwitną maksymalnie dwie-trzy, reszta śpi. ;:222 Żarełko też dostają. ;:108
A u mojego sąsiada korony rosną od lat w jednym miejscu, w trawie i zielsku, niczym nie dożywiane, a kwitną wszystkie i co rok to ich więcej. W końcu ja swoje też wywalę gdzieś w kąt, zapomnę o nich i zobaczę, co się będzie działo. ;:306
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Krysiu , mam nadzieję że borówki posadziłaś w sam torf kwaśny i to w dużą ilość bo one tego wymagają , no i od maja trzeba podsypywać im raz w miesiącu siarczan amonu ale to w drugim roku od posadzenia .Ja swoje zasilam jeszcze jesienią praktycznie koniec listopada jak zgubią już liście i potem bardzo wczesną wiosną na przełomie lutego i marca siarczanem potasu na kwitnienie i owoce .Odmiana Blu....jest bardzo plenna i owocuje bardzo dobrze corocznie .Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Wasze korony nie kwitną? No cóż, moje też nie kwitły, bo ( a było to na samym początku mojej ogrodowej przygody), posadziłam je do góry nogami. O ile cebulki maja nogi!
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Krysiu, zajęłaś pierwsze miejsca i to w kilku kategoriach ;:138
Wiosna u Ciebie robi wrażenie i niech tak będzie we wszystkich porach wegetacji.Ciemierniki mamy podobne,nawet u mnie zakwita ciemiernik,który się odsłonił po usunięciu części liliowca.Rósł pod nim,a ja myślałam,że to pozostała cebula lilii.W tym roku,zobaczyłam pierwszy raz w żółtych pąkach.Pewnie już zakwitł-nie byłam 3 dni na działce.
Na działce,podobnie jak Ty - działamy, pomaga mi zięć i córki.Wymienił podpórki pod winogronem i pnącymi różami.Przybył drewniany płotek między naszymi działkami z dwoma przejściami.
Krysiu,cieszmy się wiosną,wkrótce się ociepli, pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu rok temu musiałam wykopać korony, no to zasuszyłam w altanie i wsadziłam na jesieni w inne miejsce...nie mają żadnego pąka ;:223 ale spróbuję jeszcze raz!
Firanki z miasta mam w ciągłym użyciu....borówki amerykańskie, winogrona podczas inwazji szpaków, aronia a na zimę przykryłam takie wieloletnie kapusty których chciały mnie pozbawić sarny i zające ;:306 Są lepsze od sprzedawanych siatek, bo w firankę żaden ptaszek się nie zaplącze.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Krysiu wiosna wiosną, ale Ty chyba masz podgrzewany ogród. Musiałam sobie wyguglować co to ta akuba, fajne ma owocki. Jagodowego poletka zazdroszczę :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Krysiu te korony okazało się że ma mój sąsiad. ;:215 Będę więc widzieć na żywo jak zakwitną :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Piotrku ja mając kiedyś na ROD korony cesraskie tez cieszyłam się bardzo krótko, wpierwszym roku kwitły a potem znikły.
Teraz trzymam sie tej zasady i są dzisiaj takie

Obrazek

Sylwia podgrzewanego nie mam ale widzę, że rośliny śmigają mimo póżnej wiosny.
Akubę polecam, bardzo zdobna roslina, w pierwszym roku okryłam ,tą zimę sobie radziła, zachowuje się tak jak rododendrony, przy większych spadkach temperatury liście traca wodę aby nie przemarznąć.

Obrazek

Tutaj przygotowuje się do kwitnienia

Obrazek

Resztę pokażę jutro bo mnie muli sen, mam wnuka na słuzbie i ganiam całe dni w piłkę.

:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”