Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Niestety nie udało mi się uchwycić pazia królowej, który zawitał na działkę, bo szybko odleciał. Szkoda, bo był niezwykle piękny!
Mam za to komarzycę :)
Obrazek
I taką cudną błękitną muszkę...
Obrazek

Cudnie rozkwitł przetacznik goryczkowaty
Obrazek

Szałwia lekarska ma takie piękne kwiaty!
Obrazek

Obrazek

Zwykła też urocza.
Obrazek

Kwitnie kilka irysków, wysokich i syberyjskich.
Obrazek

Obrazek

Liliowce niedługo zaczną też. Wsadziłam wczoraj 5 lawend, posiałam złocienie i dzwonki ogrodowe oraz irlandzkie. Popadało. W tygodniu 2 tura pokrzywy.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ścieżka kamienna i płotki wiklinowe w moim stylu!
Ja położyłam ścieżkę z kamieni granitowych- nieregularnych. Namachałam się, żeby jakoś ze sobą to skomponować i po kilku latach -4 czy 5, wszystko tak zarosło, że nie sposób nawet jej odnaleźć. Oczywiście kamienie były osadzane w ziemi, nie na wylewce betonowej. Wikliny zdobyć nie mogłam na płotki, to moja przeplatanka udaje wiklinę 8-) Kwiaty piękne!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Tarasik pięknie ukwiecony, kwitnące iryski i te pączki na różach. ;:180 . Ja o swoją Eden Rose drżę :cry: oby się wykaraskała. Pechowo przesadzałam ją przed samymi kwietniowymi przymrozkami bo wtedy dostała nową pergolę. Co mnie podkusiło przesadzać. :evil: . Pozdrawiam i życzę ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne ,kolorowe kompozycje tarasowe. ;:215
Iryski śliczne. ;)
przetacznik taki niebiesciuchny ,piękny :)
Owady super uchwycone. ;:63
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniko jestem po raz pierwszy u Ciebie. :D
Bardzo miły miałam spacerek. Będę wpadać...mam nadzieję od teraz.
Goździki kamienne moje marzenie śliczne, czy masz je z sadzonek czy wysiewałaś :?: .
Piękny czas w ogrodzie....cieszmy się. ;:4
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, goździki kamienne siałam sama w zeszłym roku wprost do gruntu i we wrześniu, jak siałam poplon w warzywniku przesadziłam je kępami przed altanę. Były tak wielkie i ciężkie kępiska, że ledwo je w wiaderku przytargałam. Te znowu kojarzą mi się z ogródkiem koło mojego domu, gdzie roslo ich mnóstwo, nawet na drogę wychodziły i bawiłam się w kwiaciarkę jako kilkulatka sprzedając je za liście i kamyki innym dzieciom. To samo z kropkowanymi, których to kępy ukopałam w zeszlym roku u mamy na drodze i przywiozłam do Poznania by mieć kwiaty z rodzinnych stron na działce.

Teraz zgodnie z sugestią forumowej Blueberry po kwitnieniu będę próbowała latem mnożyć goździki pełne niskie, pierzaste i sine.

Posiałam też wczoraj na warzywniku, na miejscu po nieudanym szpinaku (wykwitł zanim jeszcze urósł już drugi raz i podejrzewam, że to wina gorąca i braku wody w tygodniu jak nas nie ma i pracujemy oraz siania na tym samym miejscu co wcześniej) dzwonki irlandzkie, dzwonki ogrodowe i złocienie różowe i bordowe.
U mamy mam posiane aksamitki, cynie daliowe i paskowane, ale nie wiem kiedy uda mi się po nie pojechać 350 km. Piątek po Bożym Ciele niestety pracujący...

Szpinak się nie udał, ale z groszku i bobu powinny być plony
Obrazek

Obrazek

Ładnie w główki zawiązuje się też sałata masłowa. Raszporka dość ładnie rośnie, rukola niestety też chce kwitnąć i regularnie ją odgławiam.
Skrzynie obsadzone. Ogórków dużo i ciasno będą miały, ale wbiję im kilka kratek bambusowych, żeby poszły w górę, albo z listewek zrobimy jakąś konstrukcję latem. Cukinia dostała towarzystwo aksamitek i papryczki ostrej, 3 pozostałe cukinie wydałam, mam 4.

Ogólnie ogródeczek warzywny jest mały, chciałabym większy, ale cóż. Może za rok powstanie jeszcze 1 skrzynia i na tym poprzestanę, chyba, że wcisnę jakoś mały foliak. Póki co czekamy na truskawki, bo poziomki już jemy.

Większa część działki to jednak rośliny ozdobne:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze pąki na Anabelle
Obrazek

Len tańczący na wietrze
Obrazek

Serduszka
Obrazek

Pierwsze kwiaty krzewuszki Marjorie- na razie tylko białe, ale mam nadzieję że jak się rozrośnie będą i różowe
Obrazek

Obrazek

Cudowne hosty, sporo ich mam, a wciąż apetyt na więcej...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zuziu- trzymam kciuki za Twoją różę. Gdzieś tu czytałam na forum, że dla wzmocnienia róż stosuje się algi.

Mariolu, płotki wiklinowe są na allegro. Ja mam zamiar kupić wiklinowe kule.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Makutry z rojnikowymi kompozycjami i opuncja..
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Powtarzam się Moniś, ale nie mogę się powstrzymać- masz piękny ogród pełen cudownych roślin i mnóstwo pomysłów na ciekawe aranżacje ;:180
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ;:304 Ogród to trochę za dużo powiedziane. Ogródeczek niewielki :uszy Dziękuję za uznanie. Pomysłów mam sporo, jednak zwykle z każdym muszę stoczyć batalię z moim ślubnym, bo on zawsze uważa, że przesadzam i za dużo wymyślam, a po prostu nie nadąża za moją nieograniczoną wyobraźnią ;:108

Jakbym umiała rysować w programie graficznym pochwaliłabym się planami nowej rabaty, ale zdradzę tylko, że będą na niej powojniki, róże, jeżówki, irysy, lawenda, przywrotnik i kocimiętka plus goździki niskie i może jeszcze złocienie. No i miskanty na straży.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdrowo u mnie popadało, ponad godzina równego, mocnego deszczu. Burza była jak się patrzy, na szczęście bez gradu i jakiegoś wielkiego wiatru. Jutro pojadę zobaczyć czy nie ma szkód i podkarmić ślimaki. Gnojówka też czeka na rozcieńczenie i podlanie. Szkoda, że nie udało się przed tym deszczem.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

W tym roku już sobie odpuszczę ale w przyszłym roku koniecznie wysieję te goździki. Ja też bawiłam się w kwiaciarkę ;:oj a do bukietów dodawałam powój jako asparagus bo kiedyś dodawało się do goździków asparagus. :wink: Wzięło mnie na wspominki Moniko ;:138 .
Groch siałam w marcu jak mówi przysłowie ale niestety nasiona musiały być kiepskie skoro w ogóle nie wykiełkował...ani jeden :!: .
O, makutry też można wykorzystać ..nawet jedną mam z dawnych lat.
Właśnie przed chwilą przeszła u nas burza z piorunami na szczęście bez gradu....moje kochane pomidorki.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajne te twoje donice. kompozycje :D
I ten bujny ogród pełen rozmaitości roślinnych.To lubię :D ;:108 ;:108
Szpinaku nigdy nie sadziłam..jakoś tak ...
Hostki widzę i żurawki ładnie wyglądają. :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko nie bądź taka skromna, masz piękny ogród, czyściutko, estetycznie, każdy kąt zagospodarowany, plus myślisz co, gdzie, kiedy będzie w przyszłości. To jest fajne, że masz plany, które skrupulatnie realizujesz wbrew wszystkiemu. Lubię takie pokrewne dusze z pasją :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

BArdzo okazałe masz te hosty a w duecie z żurawkami wyglądają jeszcze śliczniej. A ten dzwonek z nazwą ogrodu to już mistrzostwo! :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniczko, wcale nie za dużo powiedziane, to ogród,potrafisz nawet z małą ilością miejsca zrobić cuda. Fajnie ,że trochę popadało ,zawsze to mniej podlewania a woda z nieba lepsza niż z konewki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”