Mam problem z paroma pomidorami Ol Polka i Maskotka..... od tygodnia obserwuje żółte plamki. Wody na nie nie leje, za dużo nawozu w ziemi??
Może to jakieś niedobory? Właśnie wsadziłam do docelowych donic z nową ziemią, n razie chce tylko podlewać. Co myslicie??
Agula1985m
meniado
Stare liście po posadzeniu są do odstrzału, to, że mają plamy, żółkną to normalne, zmiana gwałtowna warunków uprawy, trzeba patrzeć na nowe liście, jeśli są zdrowe, ciemnozielone, ładnie rosną to nie ma się czym przejmować.
Po jakim czasie można je oberwać? Od razu, po tygodniu, jak całkiem zżółkną? Te, które leżały na ziemi nawet wieczorem (kiedy większość jednak się podnosiła) już oberwałam, ale zostało sporo odbarwionych. Jeśli dobra rozsada ma mieć 5-7 liści to chyba nie mogę od razu jej oskubać tak, że zostaną 4?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Mam mały problem z moimi sadzonkami pomidorów.
Na niektórych pojawiły się białe plamy. Pomidory znajdują się w tunelu foliowym, a ostatnio u mnie przygrzewało słońce, więc może to oparzenie. To chyba nie jest mączniak?
Spirit, to nie trzymaj ich w folii, przyzwyczajaj je do takich warunków w jakich mają rosnąć, do wiatru i niskiej wilgotności, najwyżej na noc pod folię, żeby nie zmarzły.
Dzięki za odpowiedzi. Przez najbliższe dni ma być u mnie deszczowo i chłodno temperatura ok 13-14 C.
W tym wypadku trzymać pomidory w tunelu, czy już je przyzwyczajać i hartować?
zeberka4 pisze:Mam problem z paroma pomidorami Ol Polka i Maskotka..... od tygodnia obserwuje żółte plamki. Wody na nie nie leje, za dużo nawozu w ziemi??
Może to jakieś niedobory? Właśnie wsadziłam do docelowych donic z nową ziemią, n razie chce tylko podlewać. Co myslicie??