Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Ale cudne nakrapiane ciemierniki ;:oj teraz to już jest odmian trochę :)
Pieknie ptaszki łowisz. U mnie takich kolorowych nie ma , no i ja tak fachowo nie umiem :? To z przyjemnością oglądam u Ciebie :D Duzo nasion kupilaś ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo mnie cieszą i motywują Wasze odwiedziny. Powoli się rozkręcam ogrodowo! Gardenia i pierwsze oznaki wiosny w ogródku nastroiły mnie pozytywnie! Każde chwycenie narzędzia i wyrwanie chwasta powoduje u mnie lepsze krążenie! :tan

Karola! Mnie się bardzo podobają ciemierniki, ale nie mam ich wiele. Może na kolejnej Gardenii lub kiermaszu nabędę, a te co mam muszę gdzieś przesadzić, bo chyba to miejsce, w którym rosną nie za bardzo im się podoba :wink:
Nasion kupiłam niewiele, bo nie mam gdzie siać. Dostałam jakieś ogóry i maciejkę, a kupiłam jarmuż - to będzie debiut! Moja babcia zawsze kupowała i przyrządzała, ale mama już tego nie robiła. Starszy synek lubi zieleninę i mam z kim takie coś jeść ;:306
A kolorowe ptaki są wszedzie, ale trzeba się przyjrzeć :wink:

Dorotko! Też bym bardzo chciała! Może sie rzeczywiście uda w przyszłości ;:196 Ja zaglądam do Twojej wspaniałej zadbanej ptaszarni (nie wiem, czy tak się to nazywa) i podziwiam piękności. Niewiele piszę, albo wcale, bo nie znam się specjalnie ;:131

Danuta! Ja zawsze piszę, że piękne ptaki są wszędzie. Trochę trzeba się na nie uwrażliwić, żeby je wszystkie dostrzec. Kiedyś marzyłam, żeby zobaczyć raniuszka. Jak się bardziej zainteresowałam ptakami, okazało sie, że buszują w niezłych ilościach nad jeziorem i bywają ... w moim ogrodzie :D

Andziu! Cieszę się, że do mnie zaglądasz! ;:196 Jak nie nastąpi jakiś kataklizm - dalie będą!

Dostałam wczoraj od Małgosi Deirde różę rugosa Agnes ;:173 . Na razie w donicy, ale już mniej więcej wiem, gdzie pójdzie. I jeszcze od Gosi dostałam dla kolegi rosa multiflora (chyba, albo inna drobna biała). Ma fajne drobniutkie owoce, szkoda, że ja nie mam miejsca, żeby ją sobie posadzić ;:145

Obrazek

Przeszłam sie po ogrodzie, na prace za zimno, ale zrobiłam kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milka a ja przyszłam odsapnąć do domu po zrywie wiosennym w ogrodzie z nowymi narzędziami ;:306 Od wczoraj prace u mnie się zaczęły, dzisiaj trochę chłodniej jak wczoraj ale korzystam ze spokoju w domu nikt obiadu nie skrzeczy wiec jestem w swoim żywiole glebowym.
Ciemierników tez nie zakupiłam one zapewne w ciepełku hodowane musialabym bym je hartować, biegac poczekam na marszewo tam też będą i pewno tańsze a to juz będzie taki czas kiedy mogą iść prosto do gruntu. Dzisiaj zamierzam jeszcze wytargać trzy hortensje z rod.
Wiosna juz tuz tuz słyszę ptaki, widzę klucze gęsi idę do ogrodu :wit
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Przebisniegi, krokuski i irysa żyłkowanego to poznaję ale nie wiem co to za sliczne kwiatuszki na pierwszym zdjęciu. U CIEBIE Milko wiosna jakoś wczesniej bo moje wczesne cebulowe co prawda powychodziły ale jeszcze nie kwitną. Jedyną oznaką nadchodzącej wiosny są przylaszczki, których trochę mam w ogródku i sadku i właśnie zakwitły.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Widać, że rośliny też już chcą wiosny i kolorów. Te różowe pąki to ciemierniki? Jeśli tak, to zazdroszczę. W zeszłym roku kupiłam kilka sztuk, u sprawdzonego sprzedawcy na all., w opisie jak wół stało, że na pewno zakwitną i co? Nico. Ledwie nowe liście wychylają się z ziemi, o kwiatach to mogę tylko pomarzyć... Chyba, że jest coś czego nie wiem o ciemiernikach, tak jak z tą dynią, co miała same kwiaty :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19

Post »

:wit
Kiedy mogę posadzić kłącza hosty?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skarpetko! Jeszcze czas! Ja sadzę w trzeciej dekadzie kwietnia. Polecam lekturę daliowych wątków, ale rozumiem, ze w potoku wypowiedzi trudno cokolwiek znaleźć. Będę pisać na bieżąco o przygotowaniach do sadzenia. Tak za tydzień, dwa zamierzam zrobić przegląd, przygotować do dzielenia i zaplanować sadzenie.

Sylwia! To ciemierniki takie różowe. Chyba przypasiło im miejsce, bo nie narzekam na nie. Ale białe są wiecznie podgryzanei nie rozrastają się. To chyba rzeczywiście kwestia miejsca. Wszystkie ciemierniki dostałam od znajomych , żadnego nie kupiłam.

Kasiu! To też ciemierniki, ale różowe, a w sumie wiśniowe. Przylaszczki też powoli wychodzą, białe już mają pąki :tan Muszę im poobcinać stare liście ;:223

Krysiu! To jesteś pracowita! Ja wyszłam rano nakarmić ptaki i porobić zdjeć. Za zimno, jak na mnie, wiało i było nieprzyjemnie. teraz lepiej, ale wzięłam się za prace domowe i już nie idę na ogród. Planuję z 2 pełne dni porządków wczesnowiosennych, bo suchelców jeszcze trochę straszy.

Dereń jadalny
Obrazek

Rabarbar
Obrazek

Ciemiernik
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Robisz wspaniałe zdjęcia!
A na otwarte daliowe spotkanie na pewno przyjadę!!!! ;:138
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Super,że wszystko wyłazi :D
Bardzo ładne ujęcia ciemierników,nie wiedziałem,jakie liście mają ;:224
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O rabarbar już wychodzi! ;:oj Muszę mój sprawdzić i go podsypać jakimś kompostem.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka ale różyca do ciebie przyjechała ;:oj jak tego olbrzyma posadzić ;:202 oj łapki będą po kłute ,ale za to widok ;:173
Wiosna urocza ,nie ma to jak pierwsze kwiaty w ogrodzie ;:226
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstyd przyznać ale wcześniej nie miałam pojęcia, że istnieją takie śliczności jak ciemierniki. ;:131
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Miłko tak wyglądają moje irysy od jakiś dwóch tygodni
Obrazek
Mieszkamy zapewne do kilkunastu km od siebie i zobacz jaka jest różnica. Tak czekam kiedy Twoje się rozwiną :)
Pozdrawiam Jola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam takie same to odmiana Katharine Hodgkin ale u mnie jeszcze nawet nie wyszły. ;:219
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! Ja też tak mam! :wink: Wielu roślin jeszcze nie znam. Ale za to ile znam!!! ;:215
A wiedziałam kiedyś, ze ten irys tak się nazywa, gdzieś zapisałam, ale już teraz nie chciało mi się szukać ;:131

Jola! Moje w międzyczasie rozkwitły pięknie, wystarczył im 1 dzień. Jeszcze czekam na niebieskie i fioletowe (oczywiście nie wiem, jak sie nazywają! ;:306 )

Marta! Sama przywiozłam! ;:306 To nie dla mnie, a dla kolegi. Chętnie bym też posadziła, ale na takie przyjemności nie mam miejsca ;:185 Nie ma jakichś upierdliwych kolców więc posadzi się ja bez kłopotów - to multiflora. A w zasadzie jest jej z 5 osobnych roślin.

Dorota! Dzięki za przypomnienie! ;:196 Też bym chyba musiała czymś podsypać!

Tulap! No to teraz już wiesz! :wink:

Aniu! Bardzo się cieszę, że Ci się podobają! ;:196 No i że deklarujesz się na zlot daliowy! Mam nadzieję, ze wszystko będzie sprzyjać, żeby takie spotkanie zorganizować :uszy

A na parapecie - por i bazylia !

Obrazek

Obrazek
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”