Bób cz.3
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Jakoś nie wymarzł
. Gdzieś tu na forum czytałam, ze ktoś sieje przed zimą i duży procent przezywa. Dlatego spróbowałam, ale przez te kury nie wiem czy byłby efekt wcześniejszego owocowania.

Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Czyli jak pomidory? ;) To kiedy należy ogławiać bób?elaos pisze:Ma lepsze strąki, bo się już skupia tylko na nich, nie wytwarza nowych pięter.
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ale pola bobowe. Chociaż u Ciebie widzę taki wysoki jak ten mój donicowy. `trochę mnie to uspokoiło, bo myślałam ze urosły mi jakieś mutanty. To co, czas ogłowić? Ma już 5 pięter, na donicę to chyba aż nadto. Ciekawe z mszycami, u mnie notorycznie siadają na pomidorach, które są w donicach obok, a bób ma spokój

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Bób ogławiamy jak wytworzy 6 pięter .pypylna pisze:Czyli jak pomidory? ;) To kiedy należy ogławiać bób?elaos pisze:Ma lepsze strąki, bo się już skupia tylko na nich, nie wytwarza nowych pięter.
Pozdrawiam-Ela
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Aaaa, czyli mojemu jeszcze jednego pięterka brak.
Ika, widzę, ze rodzaj gleby podobny do tej u mnie 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Mój dopiero ujrzał światło dzienne ale myślę, że jeszcze ugotuję, natomiast mam pytanie do znawców kiedy i czym mam popryskać aby nie zajadać się bobem z wkładką 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Krysiu, u mnie w ubiegłym roku sprawdziła się herbatka tymiankowa. Bób miałam zdrowy, bez lokatorów.
Pozdrawiam, Marta.
Po ile strąków macie na piętrze? Czy to normalne, że ostaje się tylko jeden? Czy wtedy też ogławiać za 6 piętrem? Mam bób po raz pierwszy ;)
Ika2008 - jak dokładnie stosowałaś i przygotowywałaś tę herbatkę?
Ika2008 - jak dokładnie stosowałaś i przygotowywałaś tę herbatkę?
Bób można ogłowic za 6-8 piętrem (jedną moja książka mówi że nawet 10 można zostawić). Ja zostawiam różnie, w zależności jak mi strąki wiąże. Na niższych piętrach mam powiązane po jednym strąku a na wyższych i do 4 czasem. Ale w pewnym momencie, kiedy większość jest już oglowiona i mszyce atakują, to resztę ogławiam jak leci, niektóre to i za 3-4 piętrem. U mnie miejsce jest ograniczone i po bobie przyjdzie jakieś inne warzywo, więc i tak nie chciało by mi się czekać na te opóźnione boby.
U mnie bób wysiany nieco wcześniej, tym samym ogłowiony wcześniej, w tej chwili jest praktycznie wolny od mszyce. A ten wysiewany trochę później, który kończyłam niedawno ogławiac został ponownie zaatakowany.
Ja chyba w tym roku spróbuję na jesieni jeszcze wysiać. Tu klimat jest nieco łagodniejszy niż w Polsce i przymrozki mogą długo nie wystąpić, więc może coś sensownego jeszcze wyrośnie.
U mnie bób wysiany nieco wcześniej, tym samym ogłowiony wcześniej, w tej chwili jest praktycznie wolny od mszyce. A ten wysiewany trochę później, który kończyłam niedawno ogławiac został ponownie zaatakowany.
Ja chyba w tym roku spróbuję na jesieni jeszcze wysiać. Tu klimat jest nieco łagodniejszy niż w Polsce i przymrozki mogą długo nie wystąpić, więc może coś sensownego jeszcze wyrośnie.
Iza
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
pypylna tu jest przepis.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Robię wersję 1, czyli na wódce.
Ostatnio pozbyłam się tą miksturą mszyc na kalinie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Robię wersję 1, czyli na wódce.
Ostatnio pozbyłam się tą miksturą mszyc na kalinie.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2017, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Wygląda na czekoladową plamistość bobu, nie na plamy po oprysku. Ta choroba jest najgroźniejsza dla późno posianego bobu. To choroba grzybowa, można ją leczyć. Czy trzeba, tego nie wiem bo u mnie zawsze pierwsza jest askochytoza.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka