Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Serce mi mocniej zabiło na widok dalii, ale inne kwiaty też mnie oczarowały. Np ta ciapkowana lilia jest zjawiskowa! I te drobiazgi werbeny wyłaniające się z zieleni... ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, pieski coś czują dlatego te wykopaliska , może nabyły pasję archeologa. A Ty ciągle im utrudniasz sprzątając bez końca. ;:306 Współczuję, ale to chyba syzyfowa praca, może coś na sen poprawi sytuację, no i wszyscy się w końcu wyśpią. ;:19
Tawułka mnie zainteresowała, ona chyba kwitnie później od innych, tak samo jak moja Purpurkerze. Znasz może jej imię. :?: :?:
Nakrapiana lilia bardzo oryginalna, piękna czerwona dalia i wypasione liliowce. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

ewarm - Ewa, mnie też ;:168

marpa - Maryniu, nie miałabym ogrodu, gdybym się nie odgrodziła, bo na początku tak było, że posadziłam krzewy i rododendrony, a wiosną zostały 'ogryzki' ;:145 . To trochę zmienia perspektywę i jakby zaostrza widok na ogród - wcale mnie się to nie podoba, bo można by inaczej zaplanować wejście i mieć rośliny właściwie już od schodków,ale trudno, tak musi być ;:174 .
Ja też chętnie obdarowuję innych, bo taką mam naturę. Na podziękowania już nie czekam, bo i tak często się nie doczekałam :;230 .
Mam opory do sadzenia roślin do donic, bo wkopywanie między korzeniami, to nie jest prosta sprawa, a i SKS może tak zadziałać, że one uschną.
Znasz powiedzenie, że "umiesz liczyć, licz na siebie"?. Młodzi są bardzo zajęci, ja kiedyś też byłam :oops: .

PEPSI - coś mnie się wydaje, że mój kosmos nie jest krajowy, bo inaczej wygląda. Dostałam nasionka od kryzysowej, ale nie oznaczyłam, gdzie posiałam (już więcej tak nie zrobię, że będę liczyć na swoją pamięć, bo ona się robi coraz krótsza :;230 ) i dobrze, że nie jestem taka szybka do pielenia i nie wyrwałam, aż coś konkretnego wyrosło; oby tylko się wysiał ;:224 .

takasobie - Miłka, werbeny nie takie znowu malizny, raczej patyczaki po 160cm (mierzyłam ;:306 ), a na czubku kilka kwiatuszków. Inaczej mówiąc habazie. Powtórki nie budziet.
Może udałoby Ci się nazwać te moje "aż" dwie pięknotki ;:196 . Ta ruda ma ok.180 cm.
Jedno mogę obiecać: w przyszłym roku na pewno zobaczysz u mnie jednoroczne dalie. Ładnie wyrosły i ciekawie kwitną. Mają dodatkową pozytywną cechę: nie trzeba ich wykopywać i przechowywać :;230 . Nie złość się, żartuję, te duże nie mają sobie równych ;:108 .

stasia_ogrod - naszukałam się tej tawułki w swoim 'bałaganie', ale znalazłam - Eureka!!!.
Ta tawułka to "Purpurlanze" (łac. Astilbe taquetii), powiedzmy, że na sterydach :roll: .
Co do psów, to one przekopywały wcześniej całe podwórko, stąd te płyty, bo mnie całkiem było dobrze z ubitą ziemią, chociaż się bardziej kurzyło, ale wiadomo, że w domu 'dziur' do zatkania jest zawsze pełno. Tu nie było wyjścia, bo wpadały samochody i trzeba je było wyciągać. Z dwóch stron mam podwójne płoty - koszmar ;:oj .
Dziękuję za pochwały, staram się dbać o kwiatki :tan .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
lilia OT Empoli - pachnie niesamowicie ;:173
Obrazek

begonia boliwijska z jednej bulwy - słowo!
Obrazek Obrazek
trawka jednoroczna tzw. Łzy Hioba, jest niewidoczna, bo zbyt mała, ok. 30 cm ;:224
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Piękny kolor tego pierwszego liliowca no i oczywiście śpiący rudzielec ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mnie urzekło to pomarańczowe, nachyłek?
Rudy kot fajny jest, ja mam 3, ale siedzą w wolierze, albo na dwór na smyczy chodzą.
W zeszłym roku zginął mi kotek, Gucio i od tej pory są pod ścisłą kontrolą.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Kosmos masz taki cieniowany czy to światło ? Podobno nie lubisz takiej drobnicy ? A kosmos też do wielkoludów nie należy...To skąd ta miłość??? :shock: U mnie ładnie podlało .. o jedno zajęcie chwilowo będzie mniej a jutro znów pogodowy horror u mnie! :twisted: Mam dość tej bezczynności podczas tych upałów ...a chwast rośnie...

Miłego dnia!
;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jode22 - Jolu, te rudawe liliowce to trochę tak dla Ciebie, bo wiem, że lubisz taki kolor :heja

ewarm - Ewa, ja kiedyś też miałam kota Gustawa i potrącił go samochód ;:174 . Następne koty
kastrowałam i siedziały w domu lub w ogrodzie, ten chodzi za mną krok w krok.
Pomarańczowy kwiatek to kosmos siarkowy. Myślałam, że nic nie wyrosło, ale jego po prostu zarosło :;230 i ledwie go znalazłam.

marpa - Maryniu, trułam Ci poprzedni sezon, że podoba mi się Twój kosmos siarkowy. Czemu? - bo pomarańczowy ;:108 . Dostałam też nasionka od koleżanki i chyba tylko te wzeszły, bo nic więcej nie ma. On jest taki w paski, jak na zdjęciu. Nic nie grzebałam przy obróbce.
Taki wściekły pomarańcz, to mój kolor Nr 1 ;:108 .
U mnie grzeje, jak w piekle, a teraz przeczytałam, że jutro ma być 34*C. Chyba zejdę do piwnicy, chociaż tam niewygodnie ;:219 . Żadnego deszczu nie było ;:145 .
"kaczego dzioba" też mam aż jednego ;:185

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Ania - foty piękne ;:138
Ale przedostatni, piegowaty liliowiec normalnie --> ;:167
A ostatni --> ;:167 ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta bledsza to Cafe au Lait, druga nie wiem, bo jest trochę takich podobnych. Ta ciemna wygląda na Kenorę Macob , ale nie wiem ze zdjęcia, czy jest bardzo duży kwiat, czy raczej średni?
Miłka
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, to pomarańczowe zaraz nad begonią boliwijską, to niziutkie? To jest kosmos?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarm - Ewa, kosmos siarkowy jest taki http://images66.fotosik.pl/1065/24d3dac19eab9e88.jpg
tamto to gazania - jednoroczna roślinka, która otwiera kwiaty, jak świeci słońce (tylko), ale kwitnie całe lato. Ja kupuję już z kwiatami, bo kolorów jest sporo i można wybierać ;:224 .
;:168

takasobie - Miłka, dziękuję za chrzciny tej jasnej, czerwona to Black Touch; nie bij, ale znalazłam etykietę i sama się zdziwiłam co też taka 'porządna' się zrobiłam ;:223 , a tę rudą 'przypasowałam' do Wyn's Delta Frank, a co mi tam :tan .

ewa321 - Ewa, to piegowate, to lilia, niżej liliowiec (na wprost) i czerwona lilia ;:108 . Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak myślałam, że jak kwiat nie jest zbyt wielki, to będzie Black Touch. Miałam też, ale chyba odeszła ma wieczne łąki. Niech Ci się tam pięknie rozrasta! :wink:
Miłka
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu jakie piękne lilie i liliowce ;:333 .Dalie piękne ;:333 .Zrobiłaś pokaz piękności .
Śliczne ujęłaś swój ogród na zdjęciach ;:333 ;:168
Pozdrawiam Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Rudzielec wymiata. Mam słabość do rudych kotów....i dlatego mam aż 3 czarne :lol:
Kosmos siarkowy rzeczywiście jakiś bardziej szlachetny w wyglądzie. Mój jeszcze nie kwitnie. Za to zaczyna inny, też z nasionek od Forumki ....zapomniałam nazwy. Jak zakwitnie poszperam i znajdę. Lubię te kwiaty.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

No i widzisz mówiłam, że podobna do mojej ;:306 obie z rodziny Purpur ....obie wysokie i dopiero zaczynają kwitnąć, gdy inne już zasychają. ;:215
Rudy kłębuszek wielce utrudzony, ma prawo pospać w zbawczym cieniu. ;:108
Lilie bardzo ciekawe a liliowce takie eleganckie, ten kaczy dziubek jak będzie miał mokro, to szybciej się rozrośnie, tojeści tak mają. :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”