Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Daysy - chyba jesteś duuuużo młodsza ode mnie, bo mnie pierwszy maja kojarzy się nie z tulipanami a z pochodami komunistycznymi i ... goździkami. O ile tych pierwszych nie lubię, o tyle goździki - bardzo.
Narodowe tulipanki - ;:63, a na Rhapsody czekam bo w tym roku pierwszy raz będzie mi tak naprawdę kwitła ( jesienią , gdy ją posadziłam, miała jeden , tylko jeden, kwiat) .
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aprilko masz rację na żywo robi ogromne wrażenie, mam nadzieję, że w tym roku też będą tak pięknie kwitły. Podkarmiłam je granulowanym obornikiem, podlewałam, bo rosną blisko krzewów i drzew, więc muszę o nie dbać podwójnie :D

Ewuniu chyba jesteśmy w podobnym wieku, ale mnie goździki kojarzą się z 8 marca, natomiast na pochód dawali nam czerwone tulipany ;:108 Mnie pochody kojarzą się z dobrą zabawą, zwłaszcza po pochodzie ;:306 to w latach szkolnych, a z pracy jakoś nigdy w pochodzie nie brałam czynnego udziału :D

Sławko witam Cię serdecznie w moim skromnym zielonym zakątku. Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie ;:131
Francois Juranville mam bardzo długo, ale dopiero w zeszłym roku udało się ją zidentyfikować. Bardzo długo mi nie kwitła, ale chyba to z mojej winy. Często przesadzana i dopiero od kilku lat rośnie na obecnym miejscu.Pozostawiona sama sobie odwdzięczyła się pięknym kwitnieniem.
Powiem Ci w jakich warunkach rośnie u mnie i gdzie dobrze się czuje. Rośnie w od strony północno-zachodniej, ale zasłonięta od północy sosną i modrzewiem, od zachodu zaś żywopłotem. Od wschodu zasłania ją dom, więc rośnie w dobrze nasłonecznionym i osłoniętym miejscu.
Szukając informacji o niej przeczytałam, że dobrze znosi lekkie zacienienie, wówczas dłużej zachowuje kwiat i kolor. Natomiast radziłabym abyś posadziła ją w osłoniętym miejscu od północno-wschodnich wiatrów, które groźne są zwłaszcza zimą.
Kwitnie tylko raz, u mnie na przełomie maja i czerwca. Z cięciem więc trzeba ostrożnie, po kwitnieniu i tylko słabe lub chore gałązki.
Swojej od 4 lat nie cięłam, nie licząc kilku starych, słabych gałązek, ale w tym roku muszę wyciąć najstarsze, bo się mocno rozhulała i wypuściła dużo mocnych przyrostów. Zajrzyj tutaj https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 58yXUowOrA

Nie wiem, czy wszystko Ci wyjaśniłam, jeśli będziesz miała wątpliwości to pytaj, ale polecam Ci wątek Alicji/Gieorginii, ona wie wszystko o cięciu róż ;:108. Sama chętnie korzystam z jej podpowiedzi ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko poprzednie tulipany, stały się karmą dla nornic, więc jesienią zamówiłam następne i obiecałam sobie, że to ostanie jakie kupuję jeśli znowu zostaną zjedzone. Jednak moje koszyczki zdały egzamin i tym sposobem tulipanki kwitną i będzie ich coraz więcej. ;:138 , czy wyszukane :?: tego nie wiem, a właściwie wyszukane, ale w internecie ;:306

Mati nie wiem jakie może osiągnąć rozmiary, ale wiem, że jest piękna i warta posiadania. Z pewnością możesz być wdzięczny za taki gratis ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy Twoje róże mocno zapączkowane ;:138
Oj, będzie się działo w tym sezonie...już się nie mogę doczekać na różany pokaz ;:65
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Daysy witaj,dziękuję za odwiedzenie mojego malutkiego ogródeczka.Masz piękne róże i tulipanki,więcej oglądnę na bieżąco.Moją zmorą jest nie tylko podgarycznik ale również brak czasu na rośliny.Jak zdążyłas zauważyć opiekuję się dorywczo wnusiem,zajmuję się domem w którym obecnie 8 osób,Prania i gotowania nie mówiąc o sprzątaniu mi nie brakuje.Mogłabym cały dzień spędzić w domowych obowiązkach i tak wszystkim nie dogodzisz :D Po południu jak przychodzi mama Wojtusia to go jej przekazuję i wyrywam się do ogrodu i jestem szczęsliwa ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy ojjjjjjjjj za chwilkę zacznie się spektakl ;:167 ;:167 Jestem ciekawa tego Twojego żółtego pięknego ;:167 potwora .Na razie zaspokajają nasze oczy tulipanki i narcyzy ,ale każda z nasz czeka tylko na jedno z biciem serca ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Hmm słusznie tulipanki kojarza się z majem i pasuja do róž ;:138 szkoda że większośc które kupuje kwitną tylko raz :( rhapsody ma pąki ? Moja ma ;:173
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krystyna2201 pisze:Daysy witaj,dziękuję za odwiedzenie mojego malutkiego ogródeczka.Masz piękne róże i tulipanki,więcej oglądnę na bieżąco.Moją zmorą jest nie tylko podgarycznik ale również brak czasu na rośliny.Jak zdążyłas zauważyć opiekuję się dorywczo wnusiem,zajmuję się domem w którym obecnie 8 osób,Prania i gotowania nie mówiąc o sprzątaniu mi nie brakuje.Mogłabym cały dzień spędzić w domowych obowiązkach i tak wszystkim nie dogodzisz :D Po południu jak przychodzi mama Wojtusia to go jej przekazuję i wyrywam się do ogrodu i jestem szczęsliwa ;:224
Krysiu ja mam ten sam problem, dziennie niewiele mogę poświęcić czasu ogrodowi, nadrabiam to weekendami, ale to nie jest wystarczająca ilość, zwłaszcza teraz, kiedy wszystko budzi się do życia. Mój wnuczek, jest starszy i nie potrzebuje już ciągłej troski z mojej strony, woli zabawy z rówieśnikami, ale zdarza się tak,że przypomina sobie o babci i wówczas mam zajęte również weekendy.
No cóż trzeba pogodzić wszystko pracę, obowiązki domowe, opiekę nad wnukami, utrzymanie w jakim takim porządku ogród i wychodzi na to, że się nam udaje to wszystko ze sobą pogodzić i to jest najfajniejsze w całym tym galimatiasie. ;:333
Niektórzy tak mają, pamietam jak moja mama nie mogła doczekać się emerytury, a kiedy już mogła siedzieć w domu, zajmować się wnukami i beztrosko korzystać z życia, znalazła sobie pracę na pół etetu. Kiedy zapytałam, czemu, ze zdziwieniem odpowiedziała a coż ja mam robić z taką ilością wolnego czasu.
JAKUCH pisze:Daysy ojjjjjjjjj za chwilkę zacznie się spektakl ;:167 ;:167 Jestem ciekawa tego Twojego żółtego pięknego ;:167 potwora .Na razie zaspokajają nasze oczy tulipanki i narcyzy ,ale każda z nasz czeka tylko na jedno z biciem serca ;:167
Cha cha cha Jadziu mój potwór to jeszcze maluszek, trochę muszę poczekać na taki okaz jaki widnieje na fotkach ze szkółki, To prawda, że czekam ;:65 na pierwsze kwitnienie. Zwłaszcza, że podobno często zdarzają się pomyłki, jeśli chodzi o Harrison's Yellow.
Ale już niebawem wszystko się wyjaśni.

Na razie musimy zadowolić się innymi, moim zdaniem również pięknymi widokami chociażby takimi

Obrazek Obrazek Obrazek

Przykro mi, ale fotosik się zawiesił, spróbuję wstawić fotki później
mati1999 pisze:Hmm słusznie tulipanki kojarza się z majem i pasuja do róž ;:138 szkoda że większośc które kupuje kwitną tylko raz :( rhapsody ma pąki ? Moja ma ;:173

Mati
nie wiem, chyba gdzieś ma, ale jeszcze je ;:108 ukrywa przede mną. Tak naprawdę lubię ja fotografować, bo ma piękne młode przyrosty,w formie takich mini wachlarzyków.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj zauważyłam paki na Rhapsody, a Maigold jest nimi wprost obsypany .Powoli i Alpenfee ma coraz większe pąki .Za chwilkę zakwitną piwonie wiec dalej będzie kolorowo ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy, kto ma ogród musi pogodzić się ze stratami, ja również po tegorocznej zimie, chociaż łagodnej pozbyłam się kilku roślin wśród nich 10 krzaczków lawendy, tyleż samo wrzosów, a kto wie jaki los czeka 2 różyczki z białej rabaty. Wyglądają bardzo mizernie.
Sadząc róże na białej rabacie miałam nadzieję, że podnosząc ją i rozluźniając ziemię będą miały szansę na dłuższy żywot, niestety okazało się, że nie wszystkie dają sobie radę. Mam nadzieję, że skończy się na tych 2-ch
Obie wyglądają bardzo mizernie i wymagają ponownego gruntownego przycięcia.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Jadziu, wiosna jest bardzo kolorowa, a wszystkie pojawiające się kwiatuszki budzą w nas wielkie emocje, chociaż wszystkie czekamy na te jedne, wyjątkowe

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to tylko namiastka tego, co nas czeka w tym sezonie ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit , ratuj te 2 slabizny , moze czyms prysnac ;:24 . Czytalam , tu na FO , ze jak do sw. Jana nie rusza , to mozna wykopywac... ;:131 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexio tak naprawdę nie wiem czym je pryskać. Nie wiem czy to jakaś choroba, czy po prostu nie pasuje im miejsce. Być może jest tam dla nich za mokro. Myślę, że lawenda również padła z tych względów. Na szczęście odbijają, ale są dużo słabsze od pozostałych.
Z wrzosami miałam to samo, korzenie tak mocno sie porozrastały, ale tylko na glębokość ziemi, która była specjalnie dla nich przygotowana. Poniżej nie było korzeni w ogóle. Na ich miejsce pójdą hortensje, planowałam powiększyć wrzosowisko, ale musiałabym wymienić za dużo ziemi, więc nie będę się wysilać, chociaz bardzo je lubię.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Wiesz , myslalam o Asahi SL , albo podobny , jest tych srodkow sporo . Jakie maja warunki , to sama wiesz najlepiej. Lawenda ma zupelnie inne wymagania, lubi sucho i jalowo . Roze lubia wode , ale nie moga "stac" w wodzie.
Ogladalam dokladnie jeszcze raz te zdjecia , sa ciemne plamy , moze pozostalosci po przemarznieciu... ;:24 .
Powodzenia w reanimacji :!:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może Alexio, w tym roku ich nie zabezpieczyłam. Poprzednią zimę też nie miały kopczyków, ale widocznie ta zima była dla nich mniej łaskawa.
Prawdą też jest, że róże nie mają u mnie łatwego życia, właśnie z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych staram się sadzić je na podwyższonych rabatach. Z przodu wydawało się, że po przywiezieniu 2-ch wywrotek ziemi, będzie ok, a jednak to wszystko za mało.
Może trzeba będzie zamiast róż sadzić ryż ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”