Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

I tak trzymaj Karino. ;:333 A to czy się ma kilkadziesiąt roślin czy kilkaset nie robi różnicy jeśli naszą pracę wykonamy poprawnie.Dla mnie największą satysfakcją,nie powiem jest to gdy przychodzi do mnie kupujący na targu i mówi że tak smacznych pomidorów dawno nie jadł,a to przy ponad 1500 krzaków jest trudne do wykonania.Pomimo że rośliny w tej chwili nie prezentują się już zbyt okazale,swoją rolę spełniły.

rosea;
Żadne sztuczki.To kwestia głównie nawożenia.Wyznaję zasadę że lepiej dać mniej w odpowiedniej fazie rozwoju niż przesadzić i popsuć smak.Do tego dochodzi oszczędne tylko w miarę niezbędnych potrzeb podawanie ŚOR szczególnie tych twardych i jeszcze kwestia odpowiedniego dawkowania wody.Jeśli te trzy czynniki uda się odpowiednio zgrać to i pomidor będzie smakował.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faworyt masz dobre odmiany i to jest to . Posadź takie odmiany jak Torero Euforie Admiro i nawożenie czy też pielęgnacja nic im nie pomoże zawsze będą smakowały jak surowe kartofle , taka odmiana . Cała produkcja z Kalisza i innych większych gospodarstw z Polski to właśnie te odmiany , które są w sklepach i nikt nie chce ich jeść, ale jest wydajność i wytrzymałość w transporcie a reszta to pikuś , przecież taki człowieczek to wszystko zje . Więc tak samo jest z Tobą masz smaczne pomidory to sprzedajesz posadź w/w i przestaniesz sprzedawać .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze można coś poprawić.Z kolegą podzieliłem się w tym roku tą samą odmianą.Dwa różne sposoby uprawy,kosztowałem jego i mojego i jest różnica.Jego ma twardą skórkę smak bez wyrazu,ani słodki,ani kwaśny.U mnie ten sam pomidor przynajmniej jest słodkawy w smaku i nie ma takiej skóry jak na byku,pomimo upałów.A jeśli chodzi o odmiany o których mówisz to pomidor z kombinatu nigdy nie będzie miał takiego smaku jak potrzeba bo jest produkowany na ilość a nie na jakość. Pełna automatyka szklarni gdzie pożywka nawozowa leci 24h/dobę nie pozwoli na doznania smakowe.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie właśnie pomidory mam w tym roku,nie kwaśne,lekko słodkie bez wyrazu i skóra jak na byku,całe szczęście,że nie wszystkie tak smakują,czyli z nawożeniem przedobrzone,a jak się im przyglądam to cały czas mało potasu.Nadal poszukuję pomidora na pierwszy zbiór,ma być bardzo wczesny,karłowy,no i przede wszystkim smaczny.Z mają mi się nie udało ,sklep internetowy polski,ale przelew zagraniczny,moją kartę odrzucił,z przelewu zwykłego zrezygnowałam,bo on taki nie typowy i musiałabym w swoim banku ustalić jak taki przelew wysłać.Uprawiał ktoś odmiany sibirjak(40 cm.),manitoba(40 cm),snegirjok(20-30 cm.) ?
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Alyaa, czy Bołoto po każdym dotknięciu dostaje siniaki, chodzi mi o odgniecenia?
Tak mam z Absinthe, Green Giant. Są słodkie, ale bardzo delikatne, wodniste. Może zbyt dużo wody dostawały?
Malinowym, czerwonym a raczej marchewkowym /grunt/ upały dołożyły miękkości. To nie te pomidory, które zrywałam wcześniej.
Bardzo twardym jest Delfine. Tyle, że ma mnóstwo pestek w środku.
Faworyt, szkoda, że nie wstawiasz fotek z przekrojem poprzecznym owoców danej odmiany. Dla mnie ważne również wnętrze owocu :) Podczytuję i szukam dalej odmian w miarę twardych, smacznych i plennych. Najlepiej malinowych. Rebellpik ładny kolorek odziedziczył.
K 37 to idealny pomidor, lecz bardzo kapryśny. Plennością nie grzeszy.
Dodam jeszcze, że u mnie każdy łapie za żółte pomidorki.
Zostawiam na pewno Zołotyje Kupola, Ałtajskij Oranżewyj, wrócę do Mandarin Cross, . Poszukam jeszcze co smacznego.
Anulab u mnie z kolei skórka zbyt delikatna i szukam wysokich, no nie dogodzi tym forumkom :;230
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapominam się z tym przekrojem ;:124 ,ale obiecuję poprawę. :wink:
Serdecznie pozdrawiam.
MK
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

W tym roku mam Legend, niski, smaczny o bardzo dużych owocach, jak na niski pomidor. W opisach jest, że bardzo wczesny ale u mnie wyszedł na średniopóźnego.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

GRANIU :wit Ałtajskij Oranżewyj rośnie u mojej mamy i jest chwalony przez wszystkich którzy go skosztują. Obok Aussie pozostaje chyba na zawsze.
Pozdrawiam
Ewa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na przyszły rok zostaje kalmans,plenny,smaczny,zdrowy,wada to zbyt póżny,wysokie pierwsze grono,wypada sarnowski strasznie czuły na brak wapna,chociaż oprysk dawałam.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

GRANIA pisze:Alyaa, czy Bołoto po każdym dotknięciu dostaje siniaki, chodzi mi o odgniecenia?
Tak mam z Absinthe, Green Giant. Są słodkie, ale bardzo delikatne, wodniste. Może zbyt dużo wody dostawały?
Malinowym, czerwonym a raczej marchewkowym /grunt/ upały dołożyły miękkości. To nie te pomidory, które zrywałam wcześniej.
Bardzo twardym jest Delfine. Tyle, że ma mnóstwo pestek w środku.
U mnie już w żółty wpadał, ale nie był wodnisty - soczysty, bez siniaków. Owocowo-słodki. Ja w upały podlewałam co drugi dzień i nie za mocno. Trochę SZW, ale po OW opanowana. Inne pomidorki też smaczne (odmian nie notowałam, bo to moje 1-sze grona a z nich nie zbieram nasion).
amitka
50p
50p
Od: 30 cze 2011, o 14:19

Post »

anulab, to ja mam takiego pomidorka, jakiego poszukujesz - Betalux - bardzo wczesny,karłowy,no i przede wszystkim bardzo smaczny. Mam w gruncie. Polecam!
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

U mnie Arbuznyj - drugi rok z rzędu ma twardą skórę mimo że smaczny i słodki, a jak u was?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie Arbuznuj kompletnie bez smaku. Myślałam, że to efekt np. złego nawożenia, ale rosnące obok inne czarne są przepyszne, więc chyba to nie ta przyczyna. W przyszłym roku go nie sądzę, bo mam wiele innych smaczniejszych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

miko4 pisze:W tym roku mam Legend, niski, smaczny o bardzo dużych owocach, jak na niski pomidor. W opisach jest, że bardzo wczesny ale u mnie wyszedł na średniopóźnego.
Mam dokładnie tak samo, bardzo jestem z niego zadowolona, no i podobno ma podwyższoną tolerancję na zz. U mnie na nic nie chorował ani nie wykazywał żadnych niedoborów, zostaje na pewno.
pozdrawiam

Ewa
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

anulab pisze:Na przyszły rok (...),wypada sarnowski strasznie czuły na brak wapna,chociaż oprysk dawałam.
Ja pierwszy raz posadziłam Sarnowskiego, Opałkę i Green Sausage, wszystkie typu pasta i wszystkie złapały SZW mimo oprysków, z tym że u mnie właśnie Sarnowski najmniej i najszybciej się wyleczył. No i najlepiej owocuje, ma duże grona wielkich owoców, a więc u mnie zostaje, a zdecydowanie wylatuje Opałka, kompletna porażka.
pozdrawiam

Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”