Domowo i zdrowo
Re: Domowo i zdrowo
Dusiłam w garnku do temperatury 84 stopnie. Pomimo tego jest bardzo soczysty w porównaniu ze schabem pieczonym, czy duszonym od początku. Po prostu trzeba było dłużej piec.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Tak jak pisaliśmy na pw, jest to wina termometru.Kaja pisze:Wyłączyłam,gdy temperatura mięsa miała 64 stopnie.Niestety schab w środku jest surowy.
Niebawem będę wędził mięso i polędwicę sopocką pokażę foty. Na bank w temp. parzenia 60 C w środku mięsa jest najlepsza.
Re: Domowo i zdrowo
Pojadę do Ikei i kupię inny termometr.Przy następnym wyrobie,a będzie to rolada schabowa z mielonym udźcem z indyka zobaczymy jak się sprawdzi. A jaka temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa ma być w tym przypadku? I czy musi być włączony termowentylator,bo mnie ten szum denerwuje.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Daj sobie spokój z termoobiegiem, piecz do 60 C w środku mięśnia , termometr z Ikei jest dobry, ale zrób mu test na gotującej się wodzie, powinna być 97-100 C. Uważaj również aby nie zamoczyć sondy, wówczas będzie klapa. 

Re: Domowo i zdrowo
Witaj, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich poczynań kulinarnych i Twojej wiedzy.
Przepis na majonez i bułeczki spisałam i - jeśli pozwolisz - będę do Ciebie zaglądała.

Przepis na majonez i bułeczki spisałam i - jeśli pozwolisz - będę do Ciebie zaglądała.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Domowo i zdrowo
To jak parzyć szynkę-jak ma być zalana ?Biotit pisze: Uważaj również aby nie zamoczyć sondy, wówczas będzie klapa.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, parzyłam już schab i szynkę, teraz przyszła kolej na karkówkę wedle Twoich wytycznych.
Bardzo smaczna, choć troszkę mi się nie dopeklowała w środku (parzyłam dzień wcześniej niż powinnam, tak mi się spieszyło), ale w smaku super baleronik, soczysty, mięciutki


Bardzo smaczna, choć troszkę mi się nie dopeklowała w środku (parzyłam dzień wcześniej niż powinnam, tak mi się spieszyło), ale w smaku super baleronik, soczysty, mięciutki


Pozdrawiam, Kasia
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Parzyłaś w siatce czy owiązywałaś sznurkiem? Tak ślicznie wygląda.
Pozdrawiam - BabajAGA
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Śliczna i smaczna
Jest wiązana sznurkiem. Jakoś u nas siatka się nie przyjęła, wszystko wiązane sznurkiem.

Jest wiązana sznurkiem. Jakoś u nas siatka się nie przyjęła, wszystko wiązane sznurkiem.
Pozdrawiam, Kasia
Re: Domowo i zdrowo
Ja natomiast zajmę się boczkiem.Wpierw jednak napiję się herbatki z kurdybanka 

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Kasiu,
, szarą plamką się nie przejmuj, najważniejszy jest smak i soczystość
chyba teraz czas pomyśleć o wędzarni.
U mnie w kuchni pachnie rybami, osuszają się, a po wędzeniu na gorąco część będzie użyta do zrobienia konserw rybnych.



chyba teraz czas pomyśleć o wędzarni.
U mnie w kuchni pachnie rybami, osuszają się, a po wędzeniu na gorąco część będzie użyta do zrobienia konserw rybnych.

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Ja swój już dojadamWanda 1 pisze:Ja natomiast zajmę się boczkiem.Wpierw jednak napiję się herbatki z kurdybanka

Pozdrawiam - BabajAGA
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, faktycznie jest smaczna i soczysta. A przyznam, że ja lubię smak tych "szarych plamek" w peklowanym mięsie, więc się nie przejmuę za bardzoBiotit pisze:Kasiu,, szarą plamką się nie przejmuj, najważniejszy jest smak i soczystość
![]()
chyba teraz czas pomyśleć o wędzarni.

Wędzarnię mamy u kolegi, taką na dochodne, czyli zwykle dwa razy w roku, w okolicach świątecznych i z niej korzystamy. Czasem w ciągu roku jakieś rybki jeszcze Chłopaki uwędzą.
W planach jest oczywiście własna wędzarnia, by móc korzystać bez ograniczeń.
Parzenie spraktykowane, teraz będę próbować pieczenia nie na czas, tylko zgodnie z temp.
I w planach Twoja mielonka wieprzowa i kiełbasa polska parzona. Może masz jakiś przepis na taką dobrą kiełbaskę.
A konserwy rybne robisz z kawałków ryby i w słoikach? Przepis mile widziany

Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Kasiu.
mam kilka ulubionych kiełbas, ale wędzonych i pieczonych, więc bez wędzarni nie wyjdą.
Natomiast konserwy rybne z własnych uwędzonych ryb są dużo lepsze od ryb wędzonych kupnych.
Niemniej zrobiłem konserwę z kupionej makreli , przepis zamieszczę, w smaku z pewnością lepsza od kupnych.
Niech skorzystają Ci co nie wędzą:

A z takich rybek po uwędzeniu będę robił następne konserwy rybne:

mam kilka ulubionych kiełbas, ale wędzonych i pieczonych, więc bez wędzarni nie wyjdą.
Natomiast konserwy rybne z własnych uwędzonych ryb są dużo lepsze od ryb wędzonych kupnych.
Niemniej zrobiłem konserwę z kupionej makreli , przepis zamieszczę, w smaku z pewnością lepsza od kupnych.
Niech skorzystają Ci co nie wędzą:

A z takich rybek po uwędzeniu będę robił następne konserwy rybne:


- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Miałam okazję degustować ryby prosto ze swojskiej wędzarni, świeżo wędzone, więc wiem, że są nie do porównania ze sklepowymi.
Ale jak się nie ma co się lubi... Podrzuć przepis na konserwę, wygląda fajnie, ja bardzo chętnie wykorzystam.
A o przepis na kiełbasę poproszę bliżej świąt, jak przyjdzie czas wędzenia
Ale jak się nie ma co się lubi... Podrzuć przepis na konserwę, wygląda fajnie, ja bardzo chętnie wykorzystam.
A o przepis na kiełbasę poproszę bliżej świąt, jak przyjdzie czas wędzenia

Pozdrawiam, Kasia