Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Błażej zawsze do torfu wstawiam nasionka i pokrywam je warstwą podłoża(piasku).
Tym razem wsadzałem do dołeczków robionych palcem,bo siałem mało.Stąd też wschodziły niejednakowo i te pierwsze wyciągały się.Przy pierwszym sposobie wschody są prawie w jednym czasie.Mój błąd to to,że nie wystawiłem ich wcześniej do okna. ;:124 ;:124
Tencia kiedyś też flancowałem do torfu odkwaszonego.Przed rozsadzaniem wcześniej podlewałem torf już w doniczkach Florovitem wg.przepisu na butelce.Następne to już ferdygacja.Teraz korzystam z gotowego podłoża.Torf tylko do wschodu nasion. ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Legina, czy takie małe siewki będziesz pikował do poj, 0.5l :?: Ja też chciałabym spróbować takiej uprawy, ale sądziłam,że trzeba je kilkakrotnie przepikowaća docelowa donica z rozsadą ma mieć conajmniej 1 litr pojemności.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Rzepko tak właśnie przesadzam po wypuszczeniu zaczątka liścia właściwego do kufli plastikowych przeźroczystych 0,4-0,5l.I tak je trzymam do wysadzenia w miejsca stałe.Flancuję po same liścienie,ale tak aby nie dotykały ziemi.Czasem się zdarzyło,że niektóre odmiany musiałem przesadzić do większych doniczek,ale rzadko.
W którymś temacie forumowicz dokładnie opisał co i dlaczego.Ja robię trochę innaczej. ;:333 ;:333
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Legina też stosowałam gotowe podłoże do wysiewów ,ale teraz jest czas na czytanie więc chciałam spróbować z torfem ,ale jeśli tak to chyba zostane przy gotowych podłożach.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Mam zanotowany sposób forumowicz i dlatego się zdziwiłam.Dziękuję za informacje, miałam okazję podziwiać w ubiegłorocznych wpisach i Twoje i Jego pomidory, więc chyba oba sposoby są dobre, przydałyby mi się jeszcze Wasze umiejętności :)
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

To ja uczę się od niego.Stosując się do poradforumowicz od trzech lat nie miałem zgorzeli siewek.Wcześniej wypadki były nawet do 40-50 % i musiałem stosowac chemię. ;:136 ;:136
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tencia pisze:chciałam spróbować z torfem ,ale jeśli tak to chyba zostane przy gotowych podłożach.
Widzę tu szereg nieporozumień dotyczących podłoża i sposobu uprawy. Posługując się tylko logiką można dojść do określonych wniosków. I tak :

- jeżeli decydujemy się na siew wprost do podłoża powinniśmy stosować do tego czysty odkwaszony torf jako, że każda obecność jakiegokolwiek nawozu pogarsza wchłanianie przez nasiona wody, co jest podstawowym warunkiem kiełkowania .
- siew wprost do podłoża ma sens jeśli każdą z odmian siejemy do osobnego pojemnika. Wtedy mamy szansę po ukazaniu się kiełków na powierzchni natychmiast obniżyć temperaturę. Jeśli do jednego pojemnika wsiejemy nasiona kilku odmian albo z kilku źródeł istnieją niewielkie szanse, że nasiona wszystkich odmian wyjdą jak na komendę. Jeśli będziemy trzymać pojemnik w cieple i czekać na wzejście wszystkich odmian ,to te wcześniej skiełkowane będą się niepotrzebnie wyciągać Jeśli przeniesiemy pojemnik w chłodniejsze miejsce już po ukazaniu się pierwszych siewek pogarszamy automatycznie warunki kiełkowania tych nasion, które jeszcze nie wzeszły. Wyłożenie nasion na waciki pozwala sukcesywnie w miarę kiełkowania przenosić wykiełkowane nasiona do podłoża o niższej temperaturze. Ogranicza to wybieganie.
- kiełkowanie nasion na sterylnych- jak by nie było -wacikach ogranicza również porażenie przez choroby kiełkujących nasion
- podkiełkowane nasiona możemy wsadzać już do podłoży z nawozem .
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

forumowicz ja właśnie tak robiłam ,wszystkie do jednego pojemnika i było tak jak napisałeś.W tym roku spróbuje część na wacikach ,trochę się obawiam czy je za głęboko albo za płytko nie wsadzę potem do ziemi,ale co tam całe życie się człowiek uczy.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój pomidorek Corazon wczoraj wyłożony na wacik.
Dzisiaj w porównaniu do wczoraj wygląda tak:

Wczoraj - 07.02.2015
Obrazek
dzisiaj - 08.02.2015
Obrazek

Wodę dolewam obok wacika, w ten sposób nasionka się nie przesuwają :)
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Teraz pilnie czytam o środkach ochrony.Zacielam sie przy Ridomilu ,który ma substancie aktywne takie jak Armetil 72 WP czyli mankozeb i metalaksyl.Ridomil zalecany jako zapobiegawczy ale nie interwencyjny a Armetil jako zapobiegawczy i interwencyjny.Robię sobie tabele i nie chce wpisywać niepewnych informacji.Rozwiążcie ten supełek :?:Zapomiałam dodać Proszę :)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Armitel ma ponad 2x więcej metalaksylu, ale znalazłam tu
http://agrosimex.pl/wp-content/uploads/ ... -72-WP.pdf
ulotkę i wcale z niej nie wynika żeby był interwencyjny.
Dorota
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

We wczesnych stadiach infekcji może mieć takie ograniczone działanie.Mankozeb nie dopuszcza do kiełkowania zarodników a metalaksyl,zapobiega rozrostowi strzępek grzybni z zarodników,które wykiełkowały.
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Dziękuje.Czyli napiszę kompromisowo,że częściowo interwencyjny.Nie czytałam ulotki tylko wiadomości czerpałam stąd.http://doradztwowarzywnicze.pl/armetil- ... ankozebem/ A jaką zastosować karencje na pomidory do Infinito- mając świadomość ,że Infinito w/g ulotki nie na pomidory?Czy Revus nadaję się także do ochrony ogórka?Ciągnę za ,,języki,,póki jeszcze większość nie zajęta pomidorkami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Jeśli chodzi o Rewus,, to nie wiem czy nadaje się do ogórków , do pomidorów tak, ale jak pisałam do producenta, czy można stosować w szklarni , to uzyskałam odpowiedź, że tylko do pomidorów uprawianych w gruncie ( nie uzyskałam informacji dlaczego).
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Produkcja środków ochrony roślin i ich dystrybucja rządzą się swoimi prawami, jak i wiele innych dziedzin. Dla przeciętnego śmiertelnika nie zawsze są one zrozumiałe. Być może stwierdzono nieskuteczność tego preparatu na ogórki ?.
Być może
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”