Zielony i kolorowy świat Alicjid cz3
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielony i kolorowy świat Alicjid cz3
Tak Aniu, czytałam o tym : kobea pnąca w swojej ojczyźnie jest byliną, tak więc jeżeli mamy możliwość, możemy kobeę przezimować. Najłatwiej zrobić to przy uprawie kobei w pojemniku. Bardziej pracochłonnym będzie wykopywanie roślin rosnących w gruncie, ale warto wiedzieć, że również takie rośliny można przezimować. Na okres zimy wystarczy przenieść kobeę do jasnego pomieszczenia, zabezpieczonego przed mrozem, w którym temperatura wyniesie niewiele ponad 10°C. Oczywiście przed przeniesieniem kobei do pomieszczenia, ścinamy kilkumetrowe pędy, na wysokość kilkunastu centymetrów. Zimą ograniczamy podlewanie, uważając jednak, aby nie zasuszyć rośliny.
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu przyszłam się przywitać
i prosić o zdjęcia z ogrodu 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Alu w zeszłym roku próbowałam kobeę przezimować i nic mi się nie udało.
Jeśli spróbujesz to chętnie za rak usłyszę ,czy Ci się powiodło.
Jeśli spróbujesz to chętnie za rak usłyszę ,czy Ci się powiodło.

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Kochane moje , buziaczki dla was przesyłam
Wróciłam z zakupów i jestem padnięta ma się zmienić ciśnienie i chyba to dodatkowo mnie wykańcza no i wczorajszy długi dzień w pracy ,wybaczcie ,że nie będzie zdjęć ,ale tak mi się nie chce już nic robić.
Jutro znowu do pracy i wywiadówka w szkole u syna będę bardzo późno w domu .Miłego popołudnia

Wróciłam z zakupów i jestem padnięta ma się zmienić ciśnienie i chyba to dodatkowo mnie wykańcza no i wczorajszy długi dzień w pracy ,wybaczcie ,że nie będzie zdjęć ,ale tak mi się nie chce już nic robić.
Jutro znowu do pracy i wywiadówka w szkole u syna będę bardzo późno w domu .Miłego popołudnia

Pozdrawiam Alicja
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Cudowną hortensję u Ciebie podziwiam.
http://images68.fotosik.pl/280/73ba3368c3e0f7a0.jpg
Jak ją zabezpieczasz na zimę?

Jak ją zabezpieczasz na zimę?
- alicjad31
Witaj
Wolusiu dziękuję , tej hortensji nie zabezpieczam .W marcu przycinam na wysokości ok 20 cm i to wszystko

Wolusiu dziękuję , tej hortensji nie zabezpieczam .W marcu przycinam na wysokości ok 20 cm i to wszystko

Pozdrawiam Alicja
- Wolusia
- 1000p
A ja mam taką malutką, posadzoną wiosną i teraz się zastanawiam, jak ją zabezpieczyć przed zimą 

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ja tylko suszkami lekko okrywam korzenie.
- Wolusia
- 1000p
Jadziu, suszonymi liśćmi? Alicjo, dziękuję za podpowiedźe-babcia pisze:Ja tylko suszkami lekko okrywam korzenie.

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu!
dzisiejszy dzień u mnie przypominał raczej lato 26C o godz 12 w słońcu. W nocy 7,4C o godz 9- 12,4C.
Kobea jeszcze w doskonałej formie a i niektóre róże zdobią ogród..
Ja swoje hortensje okrywam , bo zal byłoby gdyby przemarzły. Posyłam serdeczności

Kobea jeszcze w doskonałej formie a i niektóre róże zdobią ogród..
Ja swoje hortensje okrywam , bo zal byłoby gdyby przemarzły. Posyłam serdeczności

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Alu,jesień zawitała wszędzie ,u mnie kobea jeszcze kwitnie i mróz ja nie zniszczył,ale bardzo późno zaczęła kwitnąć ,też myślałam ja przezimować w domu,może zdążę ją przesadzić do doniczki,oglądnęłam część Twojego ogrodu,i poczytałam pogaduchy o ogrodach i widzę ,że jest bardzo miła atmosfera w tym pięknym ogrodzie,przyjdę znowu,pozdrawiam 

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Alu, obiecałaś poszukać 'modelek' do fotografii; czekam i czekam
.
Nie ma tak, że już nic nie można pokazać, proszę
. Sama wiem, jak już niewiele zostało, ale masz tyle różności, że Ci się uda
.

Nie ma tak, że już nic nie można pokazać, proszę

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
I ja zaglądam codziennie w nadziei na nowe zdjęcia wyszukanych jesiennych kolorów. Pozdrawiam i czekam dalej 

- alicjad31
Wolusiu prosze
Bogusiu
zazdroszczę klimatu ,mogłam i ja mieć taki sam
,ale ja jestem raczej drzewem ,które trudno sie przesadza .
Kobei niestety nie udało mi sie odpowiednio wykopać i nici z przechowywania zimowego ,a bardzo byłam ciekawa czy się uda .
przykrywam tylko ogrodową hortensję tej vanilki nie, chociaż ogrodowej też w tym roku nie przykryję bo mój M jak pomagał w koszeniu
zielska to się troszeczkę za daleko rozpędził i ściął całą , nie wiem czy w przyszłym roku odbije .Pozdrawiam
Witam Cię Marto
cieszę się ,że do mnie zawitałaś i dziękuję ,wszyscy ,który mnie odwiedzają są bardzo sympatyczni i kochani
.
Miałam kobeę kilka lat temu , pięknie i obficie kwitła ,rosła w nieosłoniętym miejscu .
Mróz powalił wszystko ,chociaż nie miałam zbyt wiele czasu by się wszystkiemu dokładne przyjrzeć .Pozdrawiam i zapraszam
Aniu wiem ,że obiecałam ,ale całe dnie ostatnio miałam zajęte może dzisiaj po południu ,ale ostrzegam u mnie teraz brzydko bo zmarzniętych dalii nie przycięłam i stoją takie paskudne badyle
No to miłego dnia
Marysiu postaram się dzisiaj .

Bogusiu

Kobei niestety nie udało mi sie odpowiednio wykopać i nici z przechowywania zimowego ,a bardzo byłam ciekawa czy się uda .
przykrywam tylko ogrodową hortensję tej vanilki nie, chociaż ogrodowej też w tym roku nie przykryję bo mój M jak pomagał w koszeniu
zielska to się troszeczkę za daleko rozpędził i ściął całą , nie wiem czy w przyszłym roku odbije .Pozdrawiam

Witam Cię Marto

Miałam kobeę kilka lat temu , pięknie i obficie kwitła ,rosła w nieosłoniętym miejscu .
Mróz powalił wszystko ,chociaż nie miałam zbyt wiele czasu by się wszystkiemu dokładne przyjrzeć .Pozdrawiam i zapraszam

Aniu wiem ,że obiecałam ,ale całe dnie ostatnio miałam zajęte może dzisiaj po południu ,ale ostrzegam u mnie teraz brzydko bo zmarzniętych dalii nie przycięłam i stoją takie paskudne badyle

Marysiu postaram się dzisiaj .

Pozdrawiam Alicja