Pelargonia - wysiew nasion Cz.3
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2
Tak tez poczyniłem jak doradzacie.Moje nasionka pelargonii byly sprowadzone z Chin wiec mam nadzieje że jednak się nie okaże że to np.papryka wyrosła albo coś innego:) ha ha
Na chwilę obecną (4 dzień od wysiania) wyskoczyła mniej więcej połowa. Niektóre mają ponad 1 cm wysokości, niektóre nasiona dopiero ledwo się otwierają a większość w ogóle nic. Więc bardzo nierównomiernie postępuje kiełkowanie. Najgorzej czerwona, mniej niż 30% wykiełkowało. To dopiero 4 dni a na opakowaniu napisane - 14 dni, więc mam nadzieję, że wynik się jeszcze polepszy. ; )
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy ktoś jest mi wstanie powiedzieć co to jest, że z jednej strony nasionka wychodzi taka niteczka, a z drugiej malutka łodyżka. O tą niteczkę pytam.
andrz6: A Ty w zeszłym roku tez miałeś tak dużo pelargonii?
--- 19 sty 2016, o 11:14---
?
No tak.To pewnie bedzie mały korzeń
andrz6: A Ty w zeszłym roku tez miałeś tak dużo pelargonii?
--- 19 sty 2016, o 11:14---
?
No tak.To pewnie bedzie mały korzeń

Pelargonie sieję pierwszy raz i powiem szczerze, że bardzo przeciętnie te nasiona Legutki kiełkują. Zamówiłem dodatkowo kilka paczek z Ożarowa.
Ładnie powschodziły Twoje pelargonie , ale widzę puste miejsca i tych nie podlewasz-dlaczego?
Uważam że powinieneś bo a nuż coś się namyśli i wzejdzie, ja tak miałam, jedne są szybsze inne nie.
Uważam że powinieneś bo a nuż coś się namyśli i wzejdzie, ja tak miałam, jedne są szybsze inne nie.
Andrz6 jak wysoko masz powieszoną żarówkę i na jaki obszar możesz pokazać zdjęciem? moje pelasie maja juz listek właściwy i tez doświetlam żarówkami led nie znam mocy ale chyba wystarczająca moc bo nie wyciąga roślin.
Może maja te nasiona za gorąco,lub stare nasiona ,wez nasionko przełam i zobaczysz czy środek jest biały bo jezeli nie to z nasionka nic nie będzie,ja miałam tak z nasionami gazani niby ważność do 2017 a nic z tego nie wyszło ani jedno nasionko nie zakiełkowało.
Wygladają na białe. Czy za ciepło? Trudno powiedzieć ale zrobiłem mały eksperyment. Przestawiłem na jedną dobę te spodeczki poza grzejnik. Nie działo się nic. Natomiast gdy wróciły na grzejnik dziś rano, od razu kilka nasion burzliwie ruszyło. Zatem wydaje mi się, że ciepło im służy. Nie jest to gorący grzejnik. Raczej letni.
Dzięki za zdjęcie .no ja mam trochę nizej powieszoną żarówkę ,20 cm
Wydaje mi się, że ta wysokość daje optymalne doświetlenie na powierzchni całej paletki. To jest świetlówka tylko 18W więc też nie jest to światło zbyt intensywne. To pomieszczenie jest ciemne, bo to kotłownia. Więc ta lampa to jedyne światło. W każdym razie widzę, że siewki miło się uśmiechają w jej kierunku.
Kiedy wysiane i z jakiej firmy?